Tiroid Hapi

Tiroid Hapi :

Tiroid hastalıklarında kullanılan ilaçların düzenli, doğru miktarda ve doğru zamanda alınması çok önemlidir. Tiroid hastalıkları "bir kutu ilaçla düzelecek" hastalıklardan değildir; çoğunluğunda ömür boyu takip, kontrol ve ilaç kullanımı gerekir. Ancak bu ilaçların miktarının (dozunun) ayarlanması şarttır. Devamlı aynı dozda kullanmak pek mümkün değildir.

İlaçlar 1) Tiroid Hormon İlaçları, 2) Tiroid Karşıtı İlaçlar, 3) Diğer İlaçlar

Tiroid Hormon (Tiroksin) İlaçları Bu ilaçlar, sentetik tiroid hormonu içeren haplardır. Çoğunluğunda T4 isimli tiroid hormonu vardır, az bir kısmında T3 hormonu bulunur, çok daha az bir kısmında ise hem T4 hem de T3 hormonu birlikte bulunur.

Gün Aşırı Değişen Dozlarda Tiroid Hormonu Kullanımı Gün aşırı farklı dozlarda (alternate day) tiroid hormon ilacı kullanımı (örneğin bir gün 1 tablet, ertesi gün bir buçuk tablet, vs, gibi) artık tercih edilen bir yöntem değildir, hastaya tavsiye edilmez.

Ayrıca, hafta içi günler ile hafta sonu günler farklı dozda (örneğin hafta için 5 gün her sabah bir tablet hafta sonu 2 gün her sabah bir buçuk tablet) kullanımı da uygun değildir. Bu şekilde kullanımla hastada sürekli değişen tiroid hormon seviyesi ortaya çıkar ki hastada ciddi şikayet ve sıkıntılara neden olur. Tiroid hormon hapı her gün aynı dozda düzenli alınmalıdır.

T4 (Levothyroxin) Hormonu içeren ilaçlar, her gün sabah tek bir defada su ile aç karnına kahvaltıdan en az 45 dakika önce alınır. Bu ilaçlardan Türkiye'de ruhsatlı olarak bulunanlar Levotiron, Tefor, Euthyrox'tur. Levotiron ve Tefor 'un sadece 100 mikrogramlık tabletleri bulunur. Euthyrox'un ise 25, 50, 150 ve 200 mikrogramlık tabletleri bulunmaktadır. Bu ilaçlar yüksek dozda uzun süre kullanılırsa kemik erimesi yapabilir.

T3 (Triiodotironin) Hormonu içeren ilaçlar ise günde 2 veya 3 defa aç olarak her gün alınır; bu ilaçlar çok az hastada ancak belirli durumlarda kullanılır. Tiroid hormonu eksikliklerinde devamlı olarak kullanılması tavsiye edilmez. Hem T4 hem de T3 içeren ilaçlar her gün tek bir defada aç olarak kullanılır; pek nadir durumlarda çok az hastada çok az hekim tarafından tercih edilir. Bu ilaçlar yüksek dozda uzun süre kullanılırsa kemik erimesi yapabilir.

Tiroid Karşıtı (Anti-tiroid) İlaçlar Zehirli guatr'da (Hipertiroidizm) kullanılır. Tiroid hormonunu geçici olarak düşürür. Günde 1 tabletten 16 tablete kadar tok karnına yemekten sonra kullanılır. Yüksek doz ve uzun süre kullanımda karaciğer, kemik iliği hücreleri, kan hücreleri, sperm ve yumurtalık hücrelerine zarar verebilir. Sarılık dahi yapabilir.Uzun süreli (3-6 ay) kullanım, özellikle de yüksek dozda uzun süreli kullanım tavsiye edilmez.

Diğer İlaçlar Destek ilaçlarıdır. kalp çarpıntısı ve ritm bozuklukları, oto-antikor yükseklikleri ve tiroid hastalıklarının etkilerini azaltan ve tiroid hastalıkları ile beraber olan diğer klinik durumların tedvaisi için kullanılan ilaçlardır. Beta blokerler ve kortizol bu gruba giren ilaçlardandır. Bir çok yan tesirini de beraber getiren kortizol'ün kullanımı artık neredeyse tamamen terkedilmiştir. Ülkemizde bazı tiroid hastalıklarında kortizol'ün hala yaygın olarakkullanıldığına şahit olmaktayız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp