Tiroid Bezi Kanseri

Tiroid Bezi Kanseri : Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüsmesi nedeniyle olusan bir kanser türüdür. Tiroid kanserleri genellikle boynumuzda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül seklinde olusur. Tiroid kanserlerinin çogu tedaviyle yok olan kanserlerdir. Diger kanserler gibi kötü seyretmez. Yapilan ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisiyle çogu yok olur ve hastanin yasam süresini kisaltmaz. Bu nedenle çok fazla korkmaniza gerek yoktur. Ancak, tedaviyle kanser yok olsa bile ömür boyu kontrollere gitmeniz gerektigini de unutmayiniz.

Tiroid Kanseri Kimlerde Daha sık görülür?


Tiroid kanseri kadinlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülür. Tiroid kanseri kadinlarda görülen kanserler arasinda siklik açisindan sekizinci siradadir. Ancak nodülü olan erkeklerde kanser riski daha fazladir. Tiroid kanseri her yasta görülebilir.

Tiroid Kanseri Neden Olusur?

Çogu kanserde oldugu gibi tiroid kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Diger kanserlerde oldugu gibi radyasyona maruz kalmak tiroid kanser sikligini artirir. Çocuklugunda 200-700 rad civarinda radyasyon almis kisilerde 20-25 yil sonra tiroid kanser sikliginin arttigi saptanmistir. Bir arastirmada 500 rad civarinda radyasyon alan sahislarda tiroid kanser sikliginin % 2 civarinda oldugu ortaya konmustur. Rusya‘daki Çernobil nükleer santrali kazasindan sonra o bölgede yasayan kisilerde tiroid kanserinde büyük artis olmustur. Son yillarda yapilan arastirmalar tiroid kanserlerinde bazi genetik bozukluklarin önemli rol oynadigini göstermistir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp