Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid Bezi Hastalıkları : Tiroid bezi rahatsızlıkları ya da daha bilinen adıyla “guatr”, ülkemizde sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle Karadeniz Bölgesi‘nde su ve toprakta iyot tuzu eksikliği görülebilmesi nedeniyle sıkça karşılaşılır. İyot, tiroid hormonunun yapıtaşı olup eksikliğinde tiroid bezi TSH hormonu etkisiyle gittikçe büyür ve nodüler bir yapı kazanır hatta dışarıdan gözle görülebilir hale de gelebilir.

Önceleri yeterli hormon salgılayabilirken daha sonra büyük boyutta nodüler ancak yetersiz hormon salgılar hale gelir. Erken tanı konulamazsa hastalarda gittikçe ağırlaşan klinik bulgular görülmeye başlar,

Tiroid bezi, insan boynunda gırtlak önünde bulunur, insan metabolizmasının hızını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılar. Bu hormonlar vücut ısımızdan, sindirim sisteminin çalışmasına; kalp atım sayımızdan terleme miktarımıza kadar birçok yaşamsal fonksiyonu yönetir. Tiroid bezinin çalışması, beyindeki “hipofiz bezi” dediğimiz organdan salgılanan TSH ile kontrol edilir.

Tiroid bezinin az ya da çok çalışması guatr dediğimiz tiroid bezi rahatsızlıklarına yol açar.

Tiroid bezinin yeterli hormon üretememesine “hipotiridi” denir.

Belirtiler:


Yorgunluk
Kabızlık
Kalpte yavaşlama
Üşüme, soğuğa tahmmülsüzlük
Hareketlerde ve zihinsel hızda yavaşlama
Adet düzensizliği ve kısırlık
Cilt ve cilt altında ödem ile kilo alma
Metabolizma hızında yavaşlama
İştah azalması
Ses kalınlaşması
Uykuya eğilim ve uyku apne sendromu
Gözlerde şişme
İleri dönemde koma hali ve solunum durması

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp