Teşhis 3

Angina pektoris (kalp ağrısı) çoğu kez hastaların ifadelerine (tıbbi geçmişi), ağrının tipi, lokalizasyonu ve intişarı hakkında anlatımlarına dayanılarak güvenilir şekilde teşhis edilebilir. Diğer bazı hastalarda ise EKG'deki değişikliklerin yardımı ile oldukça güvenilir bir tanıya varılabilir. Fakat geriye bir grup hasta kalır ki, bunlarda anamneze (anımsamaya) dayanarak angina pektorisden şüphe edilir ama kesin tanı konamaz. İşte böyle hastalarda ilave araştırmalar yardımcı olur.

Bu tür tetkiklerden ilki, egzersiz elektrokardiyogramdır. Bu test sırasında kalp atım hızı ve elektrokardiyogram devamlı olarak ve kan basıncı kısa aralıklarla kayıt edilir. Egzersiz testin uygulanma safhalarında hastanın kalp hızı ve kan basıncı yükselir. Elektrokardiyogram gittikçe normalden değişik örnekler vermeye başlayabilir. Örneğin kalp adalesi iskemisini gösteren ST segment çökmesi veya T dalgası negatifliği gibi anormal değişiklikler görülebilir. Eğer bu elektrokardiyogram değişiklikleri ortaya çıkarken hasta göğsünde, sternum arkasında, boyunda, çenesinde veya kollarında ağrı hissederse anginapektoris teşhisi kuvvetle konulabilir.

Yine teşhisi kanıtlamak için diğer bir yöntem de talyum 201 stres egzersiz testidir. Büyük oranda hassas bir test olup % 85-90 civarında doğru teşhise yardım eder.

Diğer bir kısım hastada ise koroner ANJİYOGRAFİ'ye gerek görülebilir. Koroner Anjiyografi genellikle koroner arter hastalığından kuvvetle şüphe edilen veya bu konuda diğer metodlarla pozitif dökümantasyonu bulunan hastalarda ve özellikle semptomların ciddi olması veya hastanın ciddi bir miyokard iskemisi ile ilgili objektif bulgular saptanmış olması halinde uygulanmaktadır. Bazı hastalarda ise koroner anjiyografi, koroner arter hastalığı şüphesini kesinlikle ortadan kaldırmak için uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp