Terlemeyi Önleyen Bitkisel Çözümler

Terlemeyi Önleyen Bitkisel Çözümler

Bitkisel Yağlar: Koltuk altı terlemesini azaltmak için bitkisel yağları kullanabilirsiniz. 10 damla adaçayı yağını 15 damla lavanta yağı ile karıştırın ve bu karışıma yarım bardak içme suyu ekleyin. Karışımı sprey başlığı olan bir şişeye koyup deodorant gibi kullanabilirsiniz. Adaçayı etkili bir ter önleyici olup özellikle yaz aylarında sizi aşırı terlemeye karşı koruyacaktır.

Adaçayı: Her gün bir bardak adaçayı içmek normalden fazla terlemeyi engelleyecektir.

Domates Suyu: Küveti doldurarak bu suya 3 bardak domates suyu ekleyin. Suda 15-20 dakika bekledikten sonra durulanın. Domates suyu da güçlü bir ter önleyicidir.

Geven (Astragalus) Çayı: Baklagillerden olan geven güçlü bir idrar sökücüdür ve vücutta biriken sıvının terleme dışında yollarla atılmasını sağlar. Günde bir bardak geven çayı içerek terlemeyi kontrol altına alabilirsiniz. İhtiyacınıza göre günde 2 bardaktan fazla olmamak üzere geven çayı içebilirsiniz.

Sirke: Koltuk altlarınıza elma sirkesi sürerek 20 dakika bekledikten sonra bol suyla yıkayın.

Limon: Gece yatmadan önce koltuk altlarınıza limon suyu sürerek terleme sonucu oluşan kötü kokuların ve gün içinde aşırı terlemenin önüne geçebilirsiniz.

Yukarıda listelediğimiz koltuk altı terlemesine bitkisel çözüm yöntemleri dışında dikkat etmeniz noktalar bulunmaktadır. Sentetik kıyafetler teri tuttuğu için kötü kokuya neden olur. Bu nedenle pamuklu, vücudun hava almasına olanak veren kıyafetler, tişörtler giymelisiniz.

Koltuk altı kıllarını almak kötü kokuyu engelleyecek ve gereğinden fazla terlemeyi azaltacaktır. Deodorantlar mutlaka temiz koltuk altında kullanılmalıdır, eğer koltuk altlarınız temiz değilse deodorant bir süre sonra kötü kokuya neden olur.

Deodorant satın alırken içeriğinde alüminyum klorid bulunanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Deodorantlar koltuk altı terlemesine çözüm sunmamakta ancak gün içinde kuruyan terin kötü kokusunu maskelemektedir.

Yanınızda küçük bir talk pudrası taşıyarak gün içinde çok terlediğiniz durumlarda kağıt havlu veya peçeteyle teri aldıktan sonra kullanabilirsiniz. Koyu renk kıyafet giyiyorsanız talk pudrası kullanmayın çünkü terlediğinizde kıyafetinizde beyaz lekeler oluşabilir.

Yukarıda koltuk altı terlemesi için kullanılan bitkileri ve doğal yağları aktarlarda bulabilirsiniz. Eğer aldığınız tüm önlemlere karşı koltuk altı terlemesinde azalma olmuyorsa bir doktora danışarak bunun başka sağlık sorunlarının belirtisi olup olmadığını öğrenmelisiniz.

TERLEMENİN NEDENLERİ

Aşırı terleme herhangi bir hastalıkta artabilir. Bir çok hastalığın nedenleri arasında aşırı terleme vardır. Tiroid bezinin fazla çalışması, obezite (şişmanlık), böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, kalp krizi, kanserler, stres, psikiyatrik hastalıklar gibi birçok hastalık aşırı terlemeye yol açabilir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç ya da hormonlar da aşırı terlemeye yol açabilir.

Bunların dışında toplumun az bir kısmında görülen sempatik sistemin aşırı aktivitesi bu probleme yol açar. Bu durum doğuştan gelen bir sorundur ve nedeni henüz bilinmemektedir. Sıkıntı, stres, korku, heyecan gibi durumlarda aşırı aktivite gösterir.

TERLEMENİN TEDAVİSİ

Tedaviye başlamadan önce terlemeye yol açan problemin ne olduğu saptanmalıdır. Böylece, eğer altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişiyorsa, bu hastalık tedavi edilir. Eğer aşırı terlemenin nedeni saptanamıyorsa doğuştan kaynaklanan bir problem olduğu düşünülür ve buna yönelik tedavi yapılır.

Tedavide ilk önce, hastanın kıyafet seçimine dikkat etmesi gerekir. Hafif giysiler tercih edilmelidir. Daha sonra ilaç tedavisi ve psikoterapi aşırı terlemede oldukça etkili yöntemlerdir. Ayrıca iyontoforez denilen oldukça başarılı bir tedavi şekli vardır. Küçük bir su banyosunda hastanın el ve ayaklarına elektrik akımı verilir. Tabi bu akım oldukça düşük düzeydedir. Bir defa uygulamakla terlemeye cevap vermese de seans sayısı arttıkça hastalığın düzelmesinde oldukça etkili olduğu farkedilir.

Cerrahi tedavi ise ellerde ve yüzdeki aşırı terleme için tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavide, hastanın koltuk altından girilir ve ellere ve yüze giden sinirlerin başlangıcı kesilir. Eller için oldukça etkili bir tedavidir. Koltuk altı terliyorsa, buradaki ter bezleri alınır. Cerrahi tedavinin seçilmesi için diğer yöntemlerin uygulanmış olması ve başarı sağlanamaması gerekir. Tedavide ilk tercih edilen yöntem değildir.

TERLEMEDE BOTOKS TEDAVİSİ
Artık günümüzde botoks tedavisi aşırı terlemeli hastalara da uygulanmaktadır. Botoks uygulamasında, botulinum denilen bir zehir kullanılır. Sıklıkla koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemeler için tercih edilir. Fakat avuç içi ve ayaklarda da tercih edilen bir yöntemdir.

Botoks uygulaması deriye injeksiyonla yapılır. Bu işlem 15-20 dakika kadar sürer. Tedavi sırasında hasta biraz ağrı hisseder. Öncelikle ter bezlerinin fazla bulunduğu yerleri anlamak için küçük bir test yapılır. Hastanın şikayet ettiği, terleyen bölgelere iyot solüsyonu sürülür. Bir müddet bekledikten sonra nişasta sürülür. Eğer koyu mor bir renk alıyorsa o bölgede ter bezleri fazladır. Buralara daha çok botoks uygulanır. Herhangi bir sağlık problemine yol açan bir uygulama değildir. Yine de gebelerde kullanılması tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp