Tereyağı Faydaları

Tereyağı Faydaları

Tereyağında ne kadar kolesterol olduğunu biliyor musunuz?Bir kaşık tereyağında 7 gram doymuş yağ ve 30 miligram da kolesterol vardır.Tereyağı ve margarin neden katıdırlar?
 
Bazı margarinler sıvı bitkisel yağlardan yapılmasına rağmen katı görünürler. Bunun sebebi bu yağların içindeki hidrojendir. Bunlara hidrojen verilirken içerisindeki bazı yararlı yağlar yok olur. Tabii hepsi yok olmaz.Bir kaşık margarin yaklaşık olarak iki gram doymuş yağ içerir. 
 
Ancak margarin ne kadar taze olursa o kadar iyi olur.Amerika ve Ingiltere’de margarin paketlerinin üzerine neler içerdiğinin yazılması zorunludur. Margarin aldığın zaman içindekilerin ilk kelimelerini iyi okumalısın. Mesela “liguid” sıvı yazarsa, bu, o tür margarinlerin çoğunun mısırözü yağı, ayçiçekyağı ve aspur tohumu yağı gibi sıvı yağlardan yapıldığını gösterir.
 
Ama ilk kelime, “hidrojenlidir” yazıyorsa bu, o margarinin katılaşması için hidrojenlendirildiğini gösterir. Bunun sonucunda da bu yağların büyük bir kısmı doymuş yağlara dönerler. Bu tür margarinlerden uzak durmak gerekir. En iyi margarin türü içinde su bulunduğunu gösteren margarinlerdir.

Tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve protein açısından zengindir. Pek çok yağda protein oranı sıfırdır. Bu da tereyağını diğerlerinden ayıran başlıca özelliklerinden birisidir. Kalsiyum, fosfor ve demir içerir. Hayvanın beslenme şekline göre rengi sarı veya beyaz olabilir. İnek, koyun ve keçinin sütünden elde edilir. Kendine has bir kokusu ve eşsiz bir lezzeti vardır. Doymuş yağdır ama nerdeyse oda sıcaklığında bile eriyebilen bir yapıya sahiptir. Hepsinden önemlisi doğal bir besindir. Özellikle kahvaltıda çiğ olarak tüketildiği zaman sindirimi çok daha kolaydır.

Kırsal bölgelerde hâlâ önemli bir besin maddesidir. Çünkü herkesin evinde ineği, keçisi, koyunu vardır. Bu hayvanların sütünden elde edilen tereyağı da günlük olarak tüketilmektedir. Buna rağmen sağlık sorunu yaşamayan bölge insanları, uzun yıllar yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir. Bu da tereyağı kullanımının, zararlı olmasından çok yararlı olduğu konusunda bir kanıttır. Tereyağı yıllardır, bilim adamlarının söylemine göre; fazla tüketilmemesi, kolesterol yaptığı ve zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklı yiyecekler arasında yer aldı. Günümüzde İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmalar tereyağının sanıldığının aksine zararlı olmadığını kanıtladı. Doymamış yağ ağırlıklı beslenmenin kalp krizi riskini daha çok arttırdığı saptandı. Aslında margarinle kıyaslandığında margarin kullanan insanlarda kalp hastalığı riskinin tereyağı kullanan insanlara göre çok daha fazla olduğu yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Sanıldığının aksine kalp hastalığına yakalanma oranının tereyağı kullananlarda, kullanmayanlara göre daha düşük olduğu saptandı. Doymuş yağ oranının yüksek olması bilinenin aksine yağ oluşumunu değil yağ yakılmasını hızlandırmaktadır. Öyle ki İngiliz bilim adamları kırk yıllık bir hatadan dönüldüğünü bilmelerine rağmen, bunu itiraf etmekte zorlandılar.

Tereyağı Nasıl Yapılır

MALZEMELER

200 ml krema
tuz

HAZIRLANIŞI
Krema blendıra alınıp katı madde ayrılıncaya kadar yaklaşık 6-7 dakika karıştırılır.
Yağ sütten ayrıldığında tülbent serili bir süzgece alınıp bir kaç saat süzülür.
Sütünden ayrılan tereyağı tuz ile karıştırılıp, soğutulduktan sonra servis edilir.

NOTLAR
Kremanız bu süreçte önce kabarıp katılaşacak, ardından tekrar sıvılaşacak ve en son olarak ayrılacak.
Tereyağı yapımında arta kalan su buttermilktir. Kek, pancake, börek yapında kullanılabilir harika olur.
200 ml kremadan 60 gram kadar tereyağı yani büyük bir çay bardağını dolduracak miktarda çıktı.
İyice süzülen tereyağını buzlu su dolu bir kaba alıp yıkayabilirsiniz. Bu işlem yağınızın daha uzun dayanmasını sağlayacak. Ben çok az miktarda yaptığım için bu bölümü atladım.
Blendırınızın gücüne bağlı olarak süre uzayıp kısalabilir. Mikser, mutfak robotu, smoothie maker, rondo aklınıza ne tip bir karıştırma aleti geliyorsa hepsini bu işte kullanabilirsiniz. Hatta, içki yapımında kullanılan kapaklı shakerlarla, alelade bir kavanozu uzun süre çalkalayarak da yapabilirsiniz.
Amerika’yı keşfetmek için bu kadar uğraşmama gerek yoktu. Google’a ingizlizce tereyağı nasıl yapılır diye yazdığımda yüzlerce video geliyor. Ama bunun da keyfi ayrı.

Tereyağı Nedir

Tereyağı, hayvansal bir gıda maddesidir.

Tereyağının ham maddesini süt yağı oluşturur. Tereyağı bir çeşit hayvansal (inek veya koyun) yağdır. Yağın bileşiminde %82 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar ve proteinler bir araya gelmiştir. Tereyağının fiziksel özelliğini ise kısa bağlı doymuş yağlarla, yağ asitleri oluşturur. Gıda ve kozmetik sanayisinde vazgeçilmez ve yedeksiz bir ham maddedir.

Besin değeri yaklaşık 740 kcal/100 gram'dır. Yağın hafif sarı ve beyaz olmak üzere iki renkte olması ihtimal dahilindedir. Çünkü sütü yağ elde etmek için alınan hayvan, öncesinde yeşil renkte (yani canlı) besinler tükettiğinde yağ rengi sarıya daha yakın, kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslemiş hayvanlarda ise elde edilecek yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır. Oda sıcaklığında sıvı yapısı, soğuk buzdolabı (yak. 7 °C) soğukluğunda sert sıvılaşması vardır.

Modern tereyağları katkısız ve kaliteli yağı yüksek sütlerden yapılır. Buzdolabında saklanır. Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı, ağır kokulu, tuzlu ve ekşimsi tatlıdır. AT standartlarına uygun üretim ve tüketim için çalışmaların başladığı belirtilmektedir.

Tereyağı Zararlımı

Farkındaysanız her iki grupta da ayçiçeği, mısırözü, fındık, susam, zeytinyağı var. Yağın adı aynı ama meyvenin yetişme ve sıkma yöntemi içeriğini tamamen değiştiriyor. Tohum ya da meyve GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) olunca ve rafine yöntemiyle yüksek ısıda sıkılınca ya da hidrojenize işlemi görünce sağlıksız, ancak doğal ve soğuk sıkım ‘sızma’ olunca sağlıklı yağ oluyor! Ayrıca özellikle kızartmalarda tercih edilen rafine/rivyera yağlar, ikinci bir kez ısıl işlem görerek trans yağ oranı artıyor ve yemeği daha da sağlıksız hale getiriyor. Yemekte kullandığınız diğer malzemeler sağlıklı ve doğal olsa da, sağlıksız bir yağ her şeyi bozuyor! Bu sebeple sağlıklı yağları alırken de doğallıklarını sorgulamak gerekiyor…”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp