Tedavi Kılavuzları

Tedavi Kılavuzları

Heparin sürekli iv infüzyon veya aralıklı iv ya da SC enjeksiyonla uygulanabilir. SC yol etki zamanı ve doz cevabı açısından daha az güvenilir olduğundan acil antikoagülan istendiğinde iv yol tercih edilir. intravenöz heparinizasyon 5000 U (75 U/kg) yükleme dozu ile başlanmalı, 1000-1500 U/saat (ilk 24 saatle 28.000-40.000 U) olarak devam edilmelidir. Alternatif yaklaşım olarak 80 U/kg yükleme dozu, takiben 18 U/kglsaat sürekli infüzyon öneren kilo bazlı basılı nomogramlar kullanılabilir. Bu yaklaşımla aşırı kilolu hastalarda ilk 24 saatle terapotik PTT sağlanabiliyor gibi görünse de, PTT yakın takip edilmeli ve doz ona göre ayarlanmalıdır.

A. Doz Ayarlanması İlk 48 saat için, PTT 6-12 saat aralıklarla ölçülmeli ve normalin 1.8-2.5 katı arasında uzama sağlayacak şekilde infüzyon hızı ayarlanmalıdır.PTT ölçümlerine göre doz ayarlanması kılavuzunu listelemektedir. En sık başarısızlık ilk 24 saatle terapötik aralığın yakalanamamasıdır.

Bu nedenle, ilk birkaç PTT ölçümüne çok dikkat edilmeli ve infüzyon hızı uygun şekilde ayarlanmalıdır. ister kilo bazlı nomogram ister kilo bazlı olmayan ayarlama olsun, doz ayarlanması metodundan bağımsız olarak ilk 24 saatle hastaların sadece %50 si PTT için hedef aralığa ulaşacaktır.

İlaç aralıklı olarak iv veya SC verilirse doz ayarlaması daha zordur. Aralıklı dozlar enjeksiyondan hemen sonra çok yüksek heparin düzeylerine neden olur, takiben sonraki enjeksiyondan hemen önce PTT yaklaşık olarak normale döner. Tedaviyi monitörize etmek için, planlanan sonraki enjeksiyondan 1 saat önce PTT ölçülmeli ve heparin dozu, PTT'yi normalin 1.5 katından fazla tutacak şekilde ayarlanmalıdır. 12 saatlik program kullanıldığında antikoagülasyon devamlılığını bozacak şekilde sonraki tedaviden birkaç saat önce PTT'nin normale dönme riski vardır.

Genel olarak, aralıklı iv enjeksiyon alan hastaların ilk 24 saatle, sürekli infüzyon alanlardan daha fazla heparin ihtiyacı olacaktır (24 saatle ortalama 36.000 üniteye karşı 30.000 U). Subkütan enjeksiyon hastaları daha da yüksek 24 saatlik heparin dozu gerektirecektir. Dahası enjeksiyon yerinden düzensiz emilim riski taşırlar; çok düşük veya çok yüksek PTT cevabı olabilecek şekilde, kontrolde bozulmaya neden olur.

B. Düşük Doz Heparin ve Diğer Tedaviler






8-12 saatle bir SC uygulanan 5.000 U düşük doz heparin dahili ve cerrahi hastalarda venöz tromboz ve pulmoner emboli riskini azaltacaktır. PTT uzamamıştır ve hasta major ortopedik prosedüre gitse bile major kanama riski artmamıştır. Ancak, perioperatif profilaksi amacıyla DMAH veya düşük doz varfarin daha etkili olabilir. Akut myokard infarktüsü tedavisinin bir parçası olarak veya trombolitik tedaviye yardımcı olarak, kardiyak hastalara tam doz heparin tedavisi güvenle verilebilir. Aspirin ve/veya klopidogrel ile kombinasyon tedavisi de güvenlidir ve koroner retromboz önlenmesinde daha etkin olabilir.

C. Kronik Antikoagülasyon için Varfarin Eklenmesi Kronik antikoagülasyon endike olursa heparin tedavisi ile aynı zamanda varfarin başlanmalıdır. Bu yaklaşım, varfarin tedavisinin 4-5. günlerinde terapötik INR üst üste 2 gün sağlanırsa, heparin tedavisinin kesilmesine izin verir. Varfarin tedavisinde gecikme anormal kanama veya heparin induced thrombocytopenia (HIT)/tromboz gelişmesi gibi heparin antikoagülasyonu komplikasyon risklerini arttırır.

D. Gebelik Sırasında Tromboembolik Hastalığın Tedavisi Bu kurala bir istisna gebelik sırasındaki tromboembolik hastalığın tedavisinde, düşük HIT ve osteoporoz riski olan DMAH'nin semptomatik tromboembolik hastalığı olan kadınların hem profilaksi hem tedavisinde tercih edilen ilaç olmasıdır. Terme yakın tedavide günde 2 kez 5.000-10.000 U SC fraksiyone olmayan heparine geçilebilir. Bu, doğum sırasında antikoagülasyonun düzeyini izlemek için PTT'nin kullanılmasına izin verecektir. Semptomatik trombotik hastalığı olan kadınlar postpartum 6-8 hafta varfarin antikoagülasyonu almalıdır. Tromboembolik olay veya önceki düşük ile komplike olan antifosfolipid antikor hikayesi olan kadınlar gestasyonun ilk 34 haftasında aspirin artı DMAH veya düşük doz fraksiyone olmayan heparin ile tedavi edilmelidir. Bu tedavi iyi tolere edilir ve canlı doğum şansını belirgin arttırır.










SENDE YORUM YAP!

Whatsapp