Tabes Dorsalis (lokomotor Ataksi) Nedir?

Tabes Dorsalis (lokomotor Ataksi) Nedir? : Sifilise bağlı olarak medulla spinalisin arka kordonu ve arka ra- dikslerin hastalanması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Pa- rankimatöz bir nörosifilisdir. intanın başlangısmdan 5-15 yıl sonra hatta daha da geç belirebilir. Patoloji özellikle arka kök ve arka kordonlarda toplanmıştır ve hücre infiltrasyonu ve demiyelinizasyon şeklindedir.

Belirtiler :Hastalığın başlıca belirtileri radiküler ağrılar, arka kordon tipi ataksi, arefleksi, Argyll Robertson delili ve artropatilerdir.Batıcı, saplanıcı, şimşekvari, çok şiddetli ve yer değiştiren ağrılar hastalığın tipik ve karakteristik belirtilerindendir. Bunlar kısa sürer ve bacaklarda hakimdir. Bu ağrıların radikslerin irritasyonu- na bağlı olduğu kabul ediliyor. Bazı hastalarda da gastrik kriz adını alan abdominal ağrı epizodları olur. Bulantı ve kusma ile birliktedir, bu epizodlar günlerce sürüp bitkinliğe yol açabilir ve diğer abdominal sendromlarla karıştırılabilir. Çeşitli paresteziler de ender değildir.

Ataksi: Arka kordon hastalığı ve bunun sebep olduğu derin duyu kusuru ataksiye yol açar. Hastalığın önde gelen belirtilerindendir. Hasta ayaklarını sanki fırlatarak yürür. Denge bozuktur. Bu denge kusuru gözler kapatılınca artar. Buna Romberg delili adı verilir ve ataksinin arka kordon orijinli olduğunu gösterir ve serebel- lar ataksiden ayırt edilmesini mümkün kılar. Serebellar denge kusurunda gözlerin açık ya da kapalı olması bir değişiklik yaratmaz. Tabetik hastaların karanlıkta yürümesi bu nedenle zordur. Yine de-rin duyu kusuru nedeni ile Aşil tendonu sıkıldığında ağrı duyulmaz. Buna Abadie delili denir. Vibrasyon ve pozisyon hisleri azalmış ya da kaybolmuştur.

Refleks değişiklikleri: Pupillalarda akomodasyon reaksiyonu vardır, ışık refleksi kaybolmuştur (Argyll Robertson delili). Siliospinal relfeks yok, atropine cevap zayıftır. Anizokori de bulunabilir. Patella ve Aşil refleksleri yoktur (Westphal delili).T o n u s : İleri derecede hipotoni vardır. Bu nedenle taraflara anormal postürler verilebilir.

Charcot mafsalı adı verilen artropatiler (en çok diz mafsalında) ve ağrısız perforan ülserler sıktır.Sfinkter kusuru: Vakaların yarıdan çoğunda idrar güçlükleri bulunur. Genellikle atonik bir mesane vardır. Hasta idrar kesesine ait her türlü duyuyu kaybetmiştir. İmpotans sık bir belirtidir.

Otonomik sinir sisteminin hastalığa katılması nedeni ile postu- ral hipotansiyon ve paroksismal hipertansiyon epizodları görülebilir.Visseral Krizler: Şiddetli ağrılar şeklinde ortaya çıkan gastrik, uterus, mesane, larinks krizleri görülür ve bu organların hastalıkları ile karışabilir. Yukarıda işaret edildiği gibi en sık olan gastrik krizlerdir.Kraniyal sinir felçlerinin tabes seyrinde görüldüğü ileri sürülmüştür.

Bunlar arasında en önemlisi % 10-15 vaka rastlanan optik atrofidir. Erken tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır.Laboratuvar Bulguları: Serolojik testler erken devrede daima pozitifdir. VDRL, immobilizasyon testi (TPI) ve Wassermann likorda ve kanda müsbet bulunur. Ayrıca likorda hücre ve protein artışı da vardır. Kronikleşmiş vakalarda serolojik testler negatif olabilir.

Ayırıcı tanı :Tabes diğer medulla spinalis hastalıklarından ve ağrılı seyreden ataksi yapan polinöropatilerden ayırt edilmelidir. Yukarıda sözü edilen karakteristik belirtiler (krizler, Argyll Robertson, Romberg, serolojik testler) bu ayrımı mümkün kılar. Polinöropatilerde duyu kusurları uçlardadır.

Tedavi :Bugün hastalığın belli başlı tedavisi 15-20 milyon ünite penisilindir. Evvelce kullanılan arsenik ve bizmuth bırakılmış gibidir. Fakat bunları ve ateş tedavisini hala öven ve kullananlar vardır. Tabesin tedaviye cevabı pek iyi değildir ve hastalık her türlü tedaviye rağmen ilerleyebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp