Süt Mamülleri

Süt Mamülleri

Süt mamülleri,süt ve süt ürünlerinin insan vücuduna faydaları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Süt ve süt mamüllerinin insan vücuduna faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Süt ve Süt Ürünlerinin Faydaları

Beslenme yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır. Optimal beslenmede; “minumum hastalık riski, maksimum iyi hal/sağlık “dolayısıyla “maksimum sağlıklı yaşam” hedeflenmektedir. Besin seçiminde çeşitlilik, optimal beslenme ve sağlığın temelini oluşturmaktadır. Vücudumuz her gün çeşitli besin ögelerine ve diğer sağlıklı ögelere gereksinim duyar. Yiyecek ve içeceklerin çoğu birden fazla besin ögesi içermekte fakat hiçbiri besin öğelerinin tamamını içermemektedir. Vücudun gereksinimi olan bu ögeleri yeterli miktarda almak için her öğünde dört ana besin grubundan çeşitli besinleri seçerek tüketmek gerekmektedir.

Her öğünde almamız gereken dört temel besin grubundan biri süt ve süt ürünleridir. Bu gruptaki besinler vücudumuz için gerekli kalsiyum ve B2 vitamininin(riboflavin) en iyi kaynağıdırlar. Bu grup ayrıca protein, fosfor ve B12 vitamini açısından da zengindir. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. Tüketilmesi önerilen miktar yetişkinler için günde 2 porsiyon, çocuk-genç-hamile-emzikli ve menopoz sonrası kadınlar için ise günde 3-4 porsiyondur. Bir büyük su bardağı süt veya yoğurt, iki kibrit kutusu büyüklükte peynir, bir küçük kase muhallebi veya sütlaç bir porsiyon kabul edilmektedir.

Vücudun tüm hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler sürekli olarak değişip yenilenmektedir. İnsan vücudu proteinlerin yapıtaşı olan amino asitleri yapamadığı gibi, amino asitleri birinden diğerine çevirebilmekte sınırlı bir yeteneğe sahiptir. Vücudun diğer amino asitleri kullanarak yapamadığı bu amino asitlerin besinlerle aynen ve gereksindiği kadar alınması zorunludur. Süt ve süt ürünlerinin elzem amino asit bileşimleri vücut gereksinmesine uygundur ve süt proteini iyi kalitede bir proteindir. Süt elzem amino asitlerden özellikle lizin açısından zengindir. Süt proteinleri %78-80 oranında vücut proteinine dönüşebilmektedir, sindirilebilirlikleri ise %90 ‘nın üzerindedir.

Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Bir su bardağı süt (200 cc) 240 mg civarında kalsiyum içermektedir. Kalsiyumu ilaç olarak almak yerine süt, yoğurt olarak her öğünde almak daha iyidir. Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde süt tüketimi sadece büyüme için değil, genetik sınırlar içinde kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkması, yaşlılıkta kemik kayıplarının en aza indirilerek kemik sağlığını koruması için de yararlıdır. Diğer yandan kalsiyum kas tonu ve sinir iletimi için gereklidir ve kanın pıhtılaşma etmeni için önemlidir. Ergenlikte kalsiyumun süt olarak alınması diyetin çinko içeriğini de artıracağından daha da iyidir. Kalsiyum biyoyararlılığı yönünden süt ürünleri (süt, çikolatalı süt, yoğurt) arasında önemli farklılıklar yoktur.

Kalsiyum gereksinimi hayatın her devresinde farklılık gösterir. Hızlı büyümenin olduğu devrelerde, gebelik ve laktasyon dönemlerinde kalsiyum gereksinimi artar. Ancak her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyumun alımına özen göstermek gerekmektedir.

Çocuklarda yetersiz kalsiyum alımı büyümeyi etkileyebilir. Ağır yetersizlik durumunda yetişkinlikte erişebilecekleri maksimum boya ulaşamazlar. Yaşam boyunca, hafif yetersizlik durumlarında bile kemik yoğunluğu etkilenebilir, kemik kayıpları oluşabilir, osteoporoz riski artabilir ve kolay kemik kırıklarının görüldüğü hastalıklar oluşabilir. Yetmiş yaşındaki tüm kadınların %30-40′ı osteoporozu gösteren en azından bir kırığa sahiptir.

Süt gibi proteinden zengin besinlerin fosfor içerikleri de yüksektir. Fosfor; hücrelerde enerji üretimine yardım eder, organlardaki enerji metabolizmasının ana düzenleyicisidir, kalsiyumdan sonra kemik ve dişlerin temel bileşenidir, vücutta hücre yenilenmesi ve çoğalmasını kontrol eden DNA ve RNA‘nın bir parçasıdır. Kalsiyum emiliminde kalsiyumun fosfora oranı (Ca:P) çok önemlidir. Kalsiyumun kullanımı için Ca:P oranının 1:1 ile 1:2 arasında olması önerilmektedir. Diyette etin çok olması fosfor alımını artırır, kalsiyum alımını azaltır. Kalsiyum ve fosforu eşit oranlarda bulunduran süt ile, fosfora kıyasla daha fazla kalsiyum içeren sebze ve meyvenin diyette yeterince yer alması bu dengesizliği önlemektedir..

Süt ve süt ürünleri B2 vitaminin (riboflavinin) en zengin kaynaklarıdır. Türkiye‘de okul çağı çocukları arasında riboflavin yetersizliği çok yaygındır. Riboflavin; vücudun bütün hücrelerinde enerji oluşumuna yardım eder, kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alır ve vücutta yağ asitlerinin ve bazı amino asitlerin kullanılmasına yardım eder.

Süt ve süt ürünleri tüketiminin kan basıncını düşürdüğü ve hipertansiyon riskini azalttığı bildirilmiştir. Yüksek kan basıncı(hipertansiyon), en önemli sağlık sorunlarından biridir. Düşük yağlı, sebze ve meyveden zengin, yarım yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketimi kan basıncını önemli düzeyde düşürmekte ve yüksek kan basıncı oluşum riskini azaltmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp