Süsen

Süsen genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Beyaz süsen, sarı süsen, bataklık süseni gibi yüz kadar türü vardır. Bu bitkinin hoş kokusu aynı zamanda cinsel özlemler de yaratır. Antim Adaları'nda kadınlar âşıklarıyla sevda yatağına gH"meden önce, onların ellerini İve alınlarını limon suyu ve süsen suyundan yapılmış bir losyonla ovarlar.

Karaipler'de de, zifaf gecesi yeni evlilerin yataklarına süsen otunun çiçekleri serpilir.

Bu otun kokusunun cinsel özlem yarattığı eski çağlardan beri biliniyordu.

Latin şairi Ovidus, bir şiirinde sevgilisine "Saçlarına süsen çiçekleri tak da gel i Sevdamız kokular içinde arınsın" diye seslenir.

Tek tanrılı dinin ilk peygamberlerinden biri olabileceği ileri sürülen, eski Mısır firavunu İkinaton da Nil vadisinde bol bol süsen yetiştirilmesini buyurmuştu.

Halen Fransa'nın güney bölgelerinde kadınlar, hazırladıkları çorbaların içine süsen çiçekleri atarlar.

Safran süsen türüdür Zerdali denen tatlıya kattığıma safran da süsen türüdür. Eskiden Avrupa'da bu bitki, hem baharat, hem ilaç, hem de güze koku olarak kullanılırdı. Bu aşk çiçeği o kadar değerliydi ki, on beşinci yüzyılda, safrana hile katan satıcılar diri diri yakılara köldürülürdü.

Misk ve amber pek ünlüdür, ama erkeğin cinsel arzularını uyaran başka kokular da var. Kokular uyarıcı etkisini en iyi, Hint rakkasesi Arlar-Kall biliyordu. Yazık ki bu bilgi sonunda onun hayatına mal oldu.

Devrinin en güzel, en çekici, en ateşli kadını olan Anar-Kali (Nar goncası demek), Hint diyarının o zamanki büyük hükümdarı Ekber'in sarayında rakkase idi. Şuh güzelliğinin ve kıvrak bedeninin yanı sıra, sürdüğü kokularla da saray erkeklerini çılgına çeviriyordu. Sonunda da Eber‘in oğlu Şah Cihangir de ona tutuldu.

Ekber, ilerde bütün Hindistan'ın imparatoru olacak oğlunun bir Hintli rakkasenin esiri olmasını doğru bulmayarak, ördürdüğü iki kalın duvar arasına Anar-Kali'yi diri diri gömdürdü. Ama Cihangir sevgilisini hiç unutmadı, babası ölüp kendisi imparator olduğunda Anar-Kali için büyük bir anıt mezar yaptırdı ve üstüne de şunları yazdırttı:

"Burada Anar-Kali, nergis ve sümbül kokuları içinde yatıyor."

Kokuları iyi tanıyan AnarKali, amber, misk, gül, yasemin, karanfil ve fulyadan da yararlanırdı, ama onun en çok sürdüğü koku nergis ve sümbül çiçeklerinden hazırlanırdı.

Hint imparatoru Şah Cihangir'i de işte, en çok nergis ve sümbül kokuları etkilemişti. Sarı Çiçekli, yeşil göbekli nergis, aynı zamanda güzelliğin simgesidir. Sevgilinin gözleri en çok Çiçekseverlere, saksılarda süsen büyütmelerini öneririz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp