Sürekli Yorgunluğun Nedenleri

Sürekli Yorgunluğun Nedenleri

1. Depresyonda mısınız? Halsizlik, yorgunluk başağrısı,iştahsızlık en sık rastlanan bulgularıdır.

2. Yeterli ve kaliteli uyku en son ne zaman uyudunuz? Yetişkinler ortalama günlük 7-8 saat uyku uyumalılar.Büyüme gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saatten daha az uyumamalıdır.Uykusuzluk vücudun uykuda yenilenmesi işleminin yeterince yapılamamasına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

3. Uyku apnesi mi yaşıyorsunuz? : Obez ve KOAH hastalarının en büyük derdi! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur.Bu kesintiler kişiyi uykudan uyandırır yada derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur.Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur.Mutlak çözüm mü istiyorsunuz: aşırı kiloları vermek sigara ve benzeri risk faktörlerini hayattan uzaklaştırın!

4. Neden yetersiz besleniyorsunuz? Az yeme sonucu oluşan enerji eksikliği,bitkinlik,kan şekerinin düşük seyretmesi kişiyi yorgun ve dermansız kılar. Ne mi yapacaksınız: 3 öğün düzgün yemek yiyerek ve ara öğünler protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat ederek hayat daha hafif ve kolay olacak…

5. Kansızlıkla mı savaşıyorsunuz? Adet kanamasının aşırı olduğu durumlar en sık sebebi oluşturur.Buda demir eksikliğine sebep olur.Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına iştirak eder. Dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Eksiğin yerine konması(Demir,B12,Folikasit gibi…) ve iyi ve yeterli beslenme ile çözümünü bulabilirsiniz…

6. Aşırı kafein tükettiğinizin farkında mısınız? Sinirlilik,cuykusuzluk,kalp atım hızının artması tansiyon yüksekliği…Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa sebep olur.Kafein içeren içecek,ilaç,kahve ve çayın aşırı tüketiminden kaçının!

7. Yeteri kadar su içmiyor musunuz?

8. Vardiyalı bir işte mi çalışıyorsunuz? Çözümü uyuduğunuz alanı sessiz, loş tutarak bulabilirsiniz.

9. Herhangi bir besine karşı alerjiniz var mı? Alerji yapan besinlerin tesbitinin yorgunluğa derman olacağını biliyor muydunuz?

10. Kalbe dikkat! Özellikle egzersiz ve naktiviteye dayalı durumlar sonucunda yorgunsunuz. Giderek kolay yapılan işlerin yapılmasında zorluk çekme söz olacaktır. Vakit geçirmeden doktorunuza gitmelisiniz…

11. Şeker Hastalığı: Yüksek kan şekeri,hücreye girip metabolize edilemediğinden enerji kaynağı olarak kullanılamaz.Yeterince besin tüketilmesine rağmen enerjisiz kalan vücutta yorgunluk baş gösterir.Uygulanacak ilaç tedavisi,diet ve egzersiz hastalığı kontrol altına alacaktır.

12. Eyvah İnsülin Direnci mi var? Gün içinde acıkma atakları,tatlıçekme,yemek sonrası uyku gelmesi,halsizlik,yorgunluk sık bulgularındandır.

13. Hipotiroid ve yorgunluk: Metabolizma yavaşlar kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder,kiloalır,vücutta doku aralıklarında ödem olur.Dışarıdan verilecek tiroid hormonuyla yeniden vücut dengesininindüzelebileceğini biliyor muydunuz?

14. Yorgunluğunuz belki idrar yollarındaki bir enfeksiyondan kaynaklanıyor: İdrarda yanma hissi acil işeme hissi olmaksızın yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar.İdrar tetkik veantibiyoterapi ile 1 haftada sorun çözülür.

15. Çok fazla Alkol tüketiminin uykuya geçişi ve derin uykuya mani olduğu için yorgunluğa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?
Son yıllarda popüler olan D vitamini eksikliği halsizlik ve yorgunluk duygusunun sorumlularındandır.

16. Kadınlarda Menapoz: Gece terlemeleri,sıcak basması meydana gelen hormon dengesizliği sonucu yorgunluk ve halsizlik olur.

17. Kanserler: Hastalığın kendi kemoterapi,radyoterapihalsizlik,yorgunluk yapar.

18. Antidepresanlar,alerji ilaçları,hipertansiyon ilaçları,kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluk rastlanabilir durumlardır.

19. Günlük yaşamın vazgeçilmezi: Kronik Stres: Aşırı gerilime bağlı halsizlik ve yorgunluk söz konusudur.

20. Neden Çikolata yorgunluğa çözüm? Seratonin Hormonu Yetersizliği: İştah ve uykuyu düzenlerBeyinden salgılanır,yediğimiz karbonhidratlar insulinle eş zamanlı geçici seratonin salgılatırlar.

Yorgunluğa İyi Gelen Yiyecekler

Elma: Aşırı halsizlik ile mücadelede vücuda oldukça büyük bir enerji verir. Sürekli olarak her gün bir adet elma yemek vücudu canlandırarak uyarır.

Muz: Enerji deposudur sabah uykudan kalktıktan sonra 1 adet muzun üzerine bir miktar bal gezdirerek yemek güne daha zinde ve canlı başlamanızı sağlar.

Pirinç: Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olan ve bağırsak faaliyetlerini düzenleyen oldukça iyi bir gıdadır.

Üzüm: Tüm gıdalardan da daha büyük bir enerjiye sahip olan üzüm vitamin deposu bir meyvedir.

Maydanoz: İnsan vücuduna en yararlı gıdalardan bir tanesidir. Maydanozu Sabah kahvaltılarında tüketmek güne zinde başlamak için oldukça önemli bir gıdadır. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinin yanında salata olarak tüketildiğinde tüm gününüzün zinde ve canlı geçmesini sağlamış olacaksınız.

Kayısı: Vücudunuza hem içten hem de dıştan canlılık ve dirilik verir. Kuru kayısının kış aylarında tüketilmesi bağırsaklar için oldukça önemlidir. Bu nedenle her sabah 3-4 adet kuru kayısı yedikten sonra üzerine bir bardak su içildiğinde, bağırsaklarınızın temizlenmesine yardımcı olduğuna ve kendinizi daha iyi hissettiğinize şahit olacaksınız.

Havuç: Aşırı halsizliğe karşı bağışıklığınızın desteklendiğini ve organizmanın korunmasını sağlayarak size canlılık ve zindelik verir. Her gün düzenli olarak 3 adet havuç tüketerek zinde ve formda kalabilirsiniz.

Bal: aşırı Halsizliğe ve yorgunluğa karşı ve efor sarf etmeniz gerektiğinde 25-30 dakika öncesinde 1 yemek kaşığı kadar bal tüketmeniz sizin halsizliğinize ve yorgunluğunuza iyi gelecektir.

Sarımsak: Aşırı halsizliğe ve zihin yorgunluğuna karşı oldukça iyi gelir. Bulaşıcı hastalıklara karşı doğal bir antibiyotiktir ve iyileştirme niteliğine sahiptir.

Mercimek: Etin yerini tutan oldukça sağlıklı bir protein deposudur. Özellikle doğum yapmış annelerin lohusalık döneminde bol miktarda tüketmeleri gereken bir besindir.

Yeşil salata: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı iyi gelerek vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak enerji verir ve halsizliğe iyi gelir.

Tere: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı tereyi bol bol tüketmek gerekir. Vitamin yönünden zengin olan tere dinçleştirici özelliğe sahiptir.

Frenk Üzümü: aşırı halsizliğe karşı vücudun direncini artırarak zindelik ve canlılık verici özelliğe sahiptir.

Yorgunluğa Ne Yapılmalı

- Her gece vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar, iyi bir uyku uyumak önemlidir.
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Özellikle hazır gıdalardan, bol yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.
- Gün boyu bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
- Hareket etmeyi ihmal etmeyin, düzenli egzersiz yapın.
- Zihninizi ve bedeninizi rahatlatmanın yollarını keşfedin. Yoga ya da meditasyon bu yöntemlerden bazılarıdır.
- Çalışma saatlerinizin aşırıya kaçmamasına dikkat edin.
- Sizde sürekli strese neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya bakın. İş değiştirebilir, tatile çıkabilir ya da sizi zorlayan bir ilişkiye son verebilirsiniz.
- Doktorunuza da danışarak multivitamin hapı almaya başlayabilirsiniz.
- Alkol, nikotin ve uyuşturucudan uzak durun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp