Sürekli Mide Bulantısı Ve Baş Ağrısı

Sürekli Mide Bulantısı Ve Baş Ağrısı :

Birincil(primer) başağrısı ve İkincil(seconder) başağrısı olmak üzere iki grupta 400‘e yakın baş ağrısı çeşidi var. Baş ağrısı türleri oldukça çeşitli olmakla birlikte şu şekilde sınıflandırılabilir.

1-Gerilim tipi baş ağrıları: Migren ile en çok karıştırılan baş ağrısıdır bu tür ağrılarda kusma ve bulantı görülmezken migrende görülebilir. Genç yetişkinlik döneminde daha sık görülmektedir. Ana nedeni stresdir.

2-Hastalık kaynaklı baş ağrıları: Tümör, Viral enfeksiyonlar, sinüzit, zehirlenmeler, göz bozuklukları, kulak-burun-boğaz hastalıkları, boyun fıtıkları, psikiyatrik hastalıklar bu tür ağrılara neden olabilir.

3-Küme Baş ağrıları: Saniyeler içinde başlayıp çok şiddetli hissedilebiliyor, gözler yerinden fırlayacakmış hissi veriyor şakak ağrılarıyla beraber seyrediyor hastaların çoğunluğu erkeklerden oluşuyor.

4-Günlük aktivite esnasında oluşan geçici baş ağrıları: Aşırı yorgunluk, aşırı kafein alımı, sigara kullanımı, gözlerin aşırı yorulması, aşırı alkol tüketimi, Adet dönemi baş ağrıları bu tip ağrıların sorumlusudur.

5-Diğer baş ağrıları: Sınıflandırılamayan adı konmamış baş ağrıları.

Migren: Migren de aslında gerilim türü baş ağrısıdır ama önemli bir baş ağrısı çeşidi olduğundan migren‘e ayrı bir başlık ayırmak istedik! Migren baş içerisindeki damarların kontrolsüz genişlemesi sonucu ortaya çıkar, kafa iç basıncı artar, göz ve alın çevresinde ağrılar yoğunlaşır. Dünya üzerinde milyonlarca migren hastası vardır. Migren‘in en büyük nedenleri tuz, dengesiz beslenme, hazır gıdalar, aşırı stres, alerjiler ve alkol tüketimidir.

Migren için hatta tüm hastalıkların önlenmesi ya da tedavisi için dengeli ve sağlıklı beslenme bol sebze meyve tüketimi şarttır.

Bulantı: Başlı başına hastalık olarak adlandırılamaz. Tıpkı baş ağrısı gibi bir erken uyarı sistemidir. Midemizde hissettiğimiz rahatsızlık duygusu, kusacakmış gibi hissetmek, bulantı ya da mide bulantısı olarak adlandırılır. Baş ağrısı ile birlikte olduğunda tedbirli davranmalı en kısa sürede doktora başvurmalıyız. Bulantı için tuzlu krakerler yenilebilir hem bilimsel olarak hem de kişisel tecrübe ile sabittir. Bulantı duyuyorsak bir süre yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Zencefil de bulantıya iyi gelmektedir.

Kusma: Midemizi gerilebilen bir kas torbası olarak düşünün bu torbanın aniden gerilmesi ile midemizdekiler boşalır ve kusma dediğimiz olay gerçekleşmiş olur. Viral gastroenterit adını verdiğimiz iltihaplar dışında basit kusmalar en çok zehirlenmeler, alkol tüketimi, hamilelik dönemlerinde görülür tıpkı bulantı gibi başlı başına bir hastalık değildir. Bulantıyı geçirmek için aldığımız önlemler kusma için de geçerlidir.

Baş ağrısı, bulantı ve kusmanın ortak belirti olarak görüldüğü hastalıklardan bazıları şunlardır.

  • Migren
  • Gastrit
  • Vertigo
  • Zatürree
  • Çocuk felci
  • İdrar zorluğu (anuri)
  • Viral enfeksiyon
  • Salgın menenjit

Adet Dönemi: Şiddetli geçen adet dönemlerinde bazen baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi sıkıntılar baş gösterebilir.

Not: kemoterapi ilaçlarının da en önemli yan etkileri, bulantı-kusma zaman zaman da baş ağrısıdır.

Uyarı! Baş ağrısı, bulantı, kusma. Bu üç belirti aynı anda görülüyorsa muhakkak bir doktora danışmalısınız!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp