Sürekli İshal Nedenleri

Sürekli İshal Nedenleri :

Bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, ishalin başlıca nedenleridir. Antibiyotik kullanımı da ishale neden olan etkenler arasındadır.

İshalin nedenleri arasında; yiyeceklerin bozuk olması veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, isteri, bağırsak hastalıkları, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları sayılabilir.

Alkol tüketimi vücudun su emme yeteneğini azaltır. Bu nedenle ishale de neden olabilmektedir. İshal birçok nedeni vardır. C vitamini veya magnezyumun fazla miktarda alınmasından da kaynaklanabilir.

İnsan ve hayvan sağlığı açısından en önemli sebepler infeksiyöz hastalıklardır.İshalle beraber karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir.

İshalin bazı özellikleri başka durumlarda da görülebildiği için ishalin tıbbî tanımı günde 200 gramdan fazla dışkı üretimini içerir.

İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinden meydana gelir. Normalde, hem sindirim sürecinin bir parçası olarak, hem de sıvı içmekten dolayı, yemek bol miktarda suyla karışıktır. Dolayısıyla kalın bağırsağa varmadan önce sindirilmiş yemek esas olarak sıvı durumdadır.

Kalın bağırsak suyu emerek kalan malzemeyi yarı katı bir hale getirir. Kalın bağırsak zarar görmüş veya yangılıysa su emilmesi engellenir ve sulu dışkı meydana gelir.

İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya bakteriyel toksinlerdir. Sağlıklı yaşam şartlarında ve bol gıda ve su olduğunda ishallı olmak dışında sağlıklı olan bir kişi viral bir enfeksiyondan birkaç günde, en fazla bir haftada kurtulur.

Buna karşın hastalıklı veya kötü beslenen kişilerde ishal ciddî su kaybına yol açabilir ve tedavi olunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturabilir.

İshal ayrıca daha ciddî hastalıkların bir belirtisi olabilir; örneğin dizanteri, kolera, botulizm veya Crohn hastalığı gibi kronik bir duruma işaret edebilir.

Apandisit hastalarında genelde ishal olmasa da apandis patlamasının sık görülen bir belirtisidir. Radyasyon hastalığının da bir sonucudur.

Laktoz toleranssız olanlarda beslenme ishal nedeni olabilir.

İshalin tedavisi hastanın kaybetmiş olduğu suyun yerini alacak miktarda ona su almasıdır, tercihan suda gerekli tuz ve bazı besinleri de sağlamış olmak için suya elektrolitler bulunmalıdır. Çoğu kişi için bundan başka bir tedavi gerekli değildir.
Ancak, aşağıdaki tip ishallerde genelde tıbbi gözetim önerilir.
Bebeklerde ishal.
Küçük çocuklarda orta derece veya şiddetli ishal.
Kanla karışık ishal.
İki haftadan uzun süreli ishal.
Kramp yapmayan karın ağrısı, kilo kaybı gibi genel hastalıkla ilintili ishal.
Az gelişmiş ülkelerde seyahat edenlerde ishal, çünkü parazit gibi alışık olmadıkları enfeksiyonları olma olasılıkları daha yüksektir.
Yiyecek hazırlayanlar, çünkü başkalarına bulaştırma olasılığı daha yüksektir.
Hastane, çocuk bakım, geriyatrik veya rehabilitasyon merkezlerinde ishal.

Yorumlar

  • Can** Sub****
    7 yıl önce
    bebegım dogustan gelen bır ıshalı var nedenı ney bırde yedıgı yıyeceklerı sındırmeden dıskı ıle cıkarıy gelısım bozuklugu var
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak , bu yüzden daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan yardım alabilirsiniz. bilgi hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Ruk*** Ba*
    7 yıl önce
    3yildir ishalim gunde en az 10 defa gidiyum lavaboya son zananlarda cok agrili lutven bana yardimi olun cok dokta gittim hic faydasi yok tesekur ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      İshal veya diyare dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. Üzerlik tohumu bağırsaktaki parazitler ile bakterileri öldürmektedir.ishal sorunu için üzerlik tohumu karışımlı seti tavsiye ediyoruz incelemek için linke tıklayın.Yada daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp