Su Kabarcıkları

Su Kabarcıkları :

Deri, Çeşitli nedenlerle su toplayabilir. Bunlar genellkile kendiliğinden geçer, ama mikrop kaptığında ya da bir hastalık belirtisi olduğunda mutlaka bir tıbbi tedavi gerektirir.

Deri iki tabakadan oluşur. En dışta, epidermis, yani üstderi yer alır. Bu tabakanın üstünde ölü deri hücrelerinden oluşan sinir ve damar içermeyen bir tabaka vardır. Alt tabaka olan dermis, yani alt deri ise hem damar, hem de sinir içerir. İki kat arasında sıvı toplandığında konuşma dilinde su toplaması denilen durum oluşur. Bu kabarcıkların küçük çaplılarına ”vezikül”, büyüklerineyse (7.5 cm‘ye kadar çaplı) ”bül” adı verilir.

Nedenleri

Çeşitli etkenler deride su toplanmasına neden olabilir. En yaygın neden sürtünmedir. Sürtünme ısı yaratır, bu da su toplanmasına neden olur.

Yeni ve ayağa iyi uymayan ayakkabılar, özellikle uzun süre yüründüğünde ayağa sürtündükleri yerdeki deride su toplamasına neden olur.

Elle çalışmaya alışkın olmayan biri birden kürekle kum atmaya başlarsa, otuz dakikada elleri su toplayabilir. Alışkın olan biri ise derisi kalınlaşmış olduğu için su toplaması gibi bir sorunu olmadam saatlerce çalışabilir.

Aralarında güneş yanığı da bulunan bütün yanıklarda su toplaması olur. Derinin alt tabakalarında hasara yol açan ısı, kılcal damarlardan sıvının çıkıp deri altında kabarcıklar yapmasına neden olur. Güneş yanığında kabarcıklar küçük ve çoktur, birkaç gün sonra da deri soyulur.

Böcek sokmalarında da bir tür iltihap tepkisi olarak ufak kabarcıklar oluşabilir. Ağır vakalarda ise kabarcıkların boyu büyür, mikrop kaparak irinle dolabilir.

Su toplamasının bir başka yaygın nedeni de virüs enfeksiyonlarıdır. Çocukta suçiçeği, erişkinde zona bu tür virüs örneklerine birer örnektir. Zonada kabarcıklar bedenin belli bölgesinde sınırlı kalır ve çok ağrılı olur. Göz ya da kulakta olursa özellikle tıbbi tedavi gerekir.

Suçiçeğinde ise içi su dolu kesecikler yaygındır. Gövde ve sırtta görülen bu kabarcıklar, ağır vakalarda kafa derisi, ağıziçi, kulak ve üreme organlarında da olur ve kaşıntı çok şiddetlidir.

Deride içi sıvı dolu keseciklerin oluştuğu bir başka hastalık olan çiçek hastalığı ise, etkili aşı kampanyaları sonucu artık görülmemektedir.

Bazı kişilerin derilerinin alt tabakalarına yerleşen ”herpes simpleks” adlı virüs ”uçuk” adı verilen içi sıvı dolu kabarcıklar oluşturur.

Bakteri enfeksiyonlrı da derinin su toplamasına neden olabilir.”İmpetigo” adlı deri hastalığında bakteriler derinin alt tabakasında ürer. El, bacak ve yüzde ufak kabarcıklar olur. Bunlar kısa sürede patlayarak, sarı-kahverengi kabuklar oluştururlar.

Ender görülen bazı durumlarda ”derin ven tromboZu” adı verilen toplardamar tıkanması ya da kalp yetmezliğine bağlı ödemde de su toplaması olur. Daha sık rastlanan bir başka neden ise, alerjik egzama ya da kimyasal tahriştir. Su toplaması alerjiye bağlıysa tıbbi tedavi gerektirir.

”Pamfigoit” adlı hastalık yaşlıların kollarında su toplamasına neden olur. Oluşan su dolu kesecikler yayılmaz, ayrıca zararlı değildir, ama tedavi gerektirirler.

Pamfigus ise daha çok gençlerde görülür. Bu hastalıkta deri katlarının bütünlüğü bozulup birbirinden ayrılır. Bu ayrışmanın nedeni bilinmemektedir. Oluşan sıvı dolu kesecikler bütün bedene yayılarak ağır sıvı yitimine yol açarlar. Bu durumda acil tedavi gerekir.

Belirtiler

Sürtünme sonucu oluşan kabarcıklar ağrı yapar, ama genellikle belirti verene kadar fark edilmezler. Yanıklarda ise kabarcıklar birkaç dakika içinde oluşur. Sokmalara bağlı kabarcıklar daha yavaş ortaya çıkarlar ve çevre dokudaki şişmeyle birlikte kaşıntıyıya yol açarlar. Suçiçeği küçük, koyu kırmızı sivilce benzeri oluşumlarla başlar. Bunlar birkaç saatte su damlasına benzer kabarcıklar halini alır. Eğer başka belirtinin olmadığı çok sayıda kabarcık varsa, neden egzamadır. Ağrısız ya da kaşıntısız büyük kabarcıkların ise pamfigoit ya da pamfigusa bağlı olduğu düşünülür.

Tehlikeleri

Sürtünme ile ortaya çıkan kabarcıklar genellikle tehlikesizdir; ama öteki nedenlerle ortaya çıkanlarda enfeksiyon olasılığı vardır. Keseyi oluşturan derinin bütünlüğü bozulursa içeri giren bakteriler kolayca üreyerek sıvının irine dönüşmesine neden olur. Eğer bedenin büyük bir bölümündeki deri su toplarsa fazla sıvı yitimi nedeniyle hasta ağırlaşır, acil hastane tedavisi gerektirir.

Tedavi

Ağrılı ya da büyük olmadıkça hiçbir kabarcığın patlatılmaması gerekir. Küçükleri kendiliğinden iner, büyükleri de kendiliğinden patlar. Sürtünme sonucu oluşmuş bir kabarcık bölgeyi temizleyin. Eğer neden ayakkabı vurması ise bölgeyi pamukla destekleyin. Sürtünme sürerse mikropsuz bir iğneyle kabarcıktaki sıvının bir bölümünü alın. Üstünü yara bandıyla kapatıp pamukla destekleyin.

İyileşme

Sürtünme ortadan kalktığında sürtünme kabarcıkları 3-4 gün içinde iyileşir. Deri yeni bir üstderi tabakası üretir ve sert bir destek dokusu oluşur. Kabarcıkların öteki türlerinde asıl neden tedavi edilince kabarcıklarda iyileşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp