Strese

Strese

Strese hakkında bilgiler;

Strese karşı yapmamız gerekenler, strese depresyona girmememiz için uzak durmamız gerekenler hakkında bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.Stresten %100 bitkisel ürünlerimizle kurtulmak istiyorsanız bu sayfamızı dikkatlice incelemenizi öneriyoruz.

Stres:

Bugün artık stres ile organik bozukluklar arasında sıkı bir ilişki olduğu eskiye göre çok daha iyi bilinmektedir. Stresin katkısı olmadığı hiç bir hastalık yoktur. Stresin neden olduğu otonom sinir sistemindeki dengesizlik ( yüksek tansiyon, kalbin ileti sistemindeki bozukluklar v.s ) beta-blokerler ile önlenebilir veya tedavi edilebilir. Batılı anlamda ölümden kaçınmak için, stres altında nasıl davranılacağının öğrenilmesi gerekir. Bunun için " autogen training ", " yoga ", " biofeedback " gibi meditatif teknikler vardır. Fakat zamanımız doktorlarının bu teknikleri öğretmek için zamanları yoktur. Kişi gayreti ile bu teknikleri büyük bir olasılıkla öğrenemez. Bu tekniklerin öğretilmesi ve uygulanması için özel ya da resmi kuruluşlar oluşturulabilir.

Modern dünyada en önemli streslerden biri de mental strestir. Mental stres kısa ya da uzun süreli tansiyon artışına neden olmaktadır. Bu da damar sertliğinin oluşumunu hızlandıran etkenlerden biridir. Bu zararlı etkiler beta-blokerlerle önlenebilir. Beta-bloker tedavisi, koroner riskinde bir azalma meydana getirebilir.

Psiko-sosyal streslere karşı trankilizanlar ( teskin edici ilaçlar ) kullanılmıştır. Ancak plasebo ile trankilizanların etkisi arasında herhangi bir fark bulunamamıştır. Sınav, uçak korkusu, cerrah ve ameliyat stresi, paraşütçü stresi ve diğer psikososyal streslerin çoğunda beta-bloker tedavisi trankilizanlardan daha iyi sonuç vermiştir. Diğer önemli bir nokta da, beta-blokerlerin psikomotor fonksiyonları ve konsantrasyonu bozmaması ve yorgunluk hissi oluşturmamasıdır. Beta blokerler aynı zamanda anksiyete+depresyonlu hastalarda da iyi sonuç vermiştir. Bu durumlarda beta-blokerlere anti-depresanların katılması uygundur.Hekim ilaç tedavisini sürdürürken, hastanın psikoterapiye alınması da uygundur. Hastanın kendine güveninin yeniden sağlanması çok önemlidir. Hekim hastayı ciddiye almalı, onunla her seansta 15 dakikayı geçmemek üzere konuşmalıdır. Organik bir hastalığı olmayan hastaya da ihtimam gösterilmeli ve ona tıbbi yardımda bulunulmalıdır. Anksiyete ve depresyonun birlikte seyrettiği durumlar, psikoterapiye ihtiyaç gösterir. Böyle hastalarda ilerde ne olacağını beklemeden, ön tanıdan hemen sonra ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi uygulanmalıdır.

Kaçınılmaz olarak ulaşılmış olan orta yaş ta bir stres dönemidir. Orta yaşlılar, orta yaşın dezavantajlarını kabullenmeli ve daha sonraki yaşlılık dönemine hazırlanmalıdırlar, gençliği sürdürme çabalarından vazgeçmelidirler. Orta yaş, kadın için daha da ağır bir stres oluşturur. Çünkü kadın orta yaşın getirdiği menopause'u da göğüslemek zorundadır. Bu yaşta streslere bağlı olarak depresyon da sık görülür. Bu dönemlerde hekimin yardımına ihtiyaç vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp