Stres Kırığı

Stres Kırığı : Kemiklerinizden birine aşırı kullanım sonucunda fazla yük bindiğinde, kemikte küçük kırıklar oluşabilir. Bu duruma “stres kırığı” adı verilir.Erken dönemde buna bağlı olarak kırık bölgesinde ağrı ve şişlik semptomları oluşabilir.Özellikle alt bacak ve ayak kemikleri bu durumun oluşmasına elverişli bölgelerdir.Kırık, rutin bir röntgen çekimiyle saptanamayabilir ve teşhis için kemik sintigrafisi gerekebilir.Bu kırıklar aynı zamanda osteoporoz (kemik erimesi) gibi bir rahatsızlık nedeniyle zayıf düşmüş olan kemiğin normal kullanımından ötürü de oluşabilir.Stres kırıkları, herhangi bir kemikte oluşabilir, ancak en çok bacağınızın alt kısmının ve ayağınızın ağırlık taşıyan kısımlarına musallat olurlar.

Stres kırıklarında bazı risk faktörleri vardır.

1-Sporcularda, stres kırıkları en yaygın yaralanmalar arasındadır. Atletizm sporcuları özellikle hassas durumdadır, yaralanmaların yarısından hayli fazla bölümü bu sporcularda görülmektedir.
2-Kadın sporcular, stres kırıklarına karşı özellikle hassas olabilir,
3-düztaban, ayak kıvrımları sert bireyler de daha fazla risk altında olabilir.Ancak herkes stres kırığı yaşayabilir; örneğin, sporcu olmayan ve yeni bir egzersiz programına başlayan ya da uzun bir yürüyüşe çıkan biri de "çok kısa sürede çok şey" yaparsa risk altında olabilir.

Tedavisine gelince
En basit vakada, stres kırığının tedavisi, yaralanmadan etkilenen alana buz uygulamak ve bol bol istirahat etmeyi içerir.
Daha ağır vakalarda kırık tahtası kullanma veya alçıya alma, bazen de kemiğin iyileşmesine yardım etmek için cerrahi olarak iğne takılması gerekebilir.

Ayak şişmesinin iyileşme süresi ;

1) uzun süre ayakta durup durmamanıza ,
2) dolaşım sisteminin yeterli olup olmamasına,
3) gebelik, diyabet veya metabolik bir hastalığın mevcut olup olmamasına
4) uzun süre ayaklarınız sarkık bir halde hareketsiz kalma durumuna
5) incinme, burkulma gibi olayların olup olmamasına
6) aşırı tuz tüketip tüketmemenize göre değişir.

Mesela ; Her gün ayaklarınızı orta sertlikteki bir sabunla ve ılık suyla yıkayın. İlk önce suyun sıcaklığını elinizle kontrol edin. Ayaklarınızı ıslak tutmayın. Her iki ayağınızı yumuşak bir havluyla, hafifçe vurarak kurulayın ve parmak aralarınıza dikkat edin.Ayak derinizi yumuşak ve nemli tutmak için kaliteli bir losyon kullanın -fakat parmaklarınızın arasına sürmeyin.Ayak parmağı tırnaklarınızı bir yandan öbür yana doğru kesin. Köşeleri kesmekten kaçının. Tırnaklarınızı törpülemek için tırnak törpüsü veya zımpara tahtası kullanın. Eğer bir tırnak batması bulursanız, doktorunuzu görün.Antiseptik solüsyonlardan ve eczane ilaçlarından, ısıtan petlerden veya ayağınızın üzerine konulan aletlerden kaçının. Ayaklarınızı radyatörlerin üzerine veya ateşin karşısına koymayın.Ayaklarınızı daima ılık tutun. Yatakta gevşek çoraplar giyin. Ayaklarınızı yağmurda veya karda tutmayın. Kışın ılık tutan çoraplar ve ayakkabılar giyin.
Sigara içmeyin veya bacak bacak üzerine atarak oturmayın. Her ikisi de ayaklarınıza giden kanı azaltırlar.

Ayakkabılar ve çoraplar hakkında bazı temel tavsiyelerde de bulunayım.:


Asla yalınayak yürümeyin veya sandalet ve bantlı ayakkabılar giymeyin.Ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde seçin ve giyin. Ayakkabılarınızı ayaklarınızın en büyük olduğu zaman, günün geç bir vaktinde satın alın. Etkinliklerinize ara vermediğiniz bir zamanda rahat ayakkabılar satın alın.Ayakkabılarınızın genişliğini, uzunluğunu, arkasını, topuğunun ucunu (sonunu) ve tabanını kontrol edin. Sivri burunlu ve yüksek topuklu biçimli ayakkabılardan kaçının. Ayak parmakları ile ayakkabı arasındaki mesafesi derin olan ve üstü deriden yapılmış ayakkabıları satın almaya gayret edin. Yeni satın aldığınız ayakkabıları sadece iki saat veya daha kısa bir süre giyin. Her gün aynı ayakkabıları giymeyin. Giymeden evvel, her bir ayakkabının içini gözden geçirin. Ayakkabılarınızı çok sıkı ya da çok gevşek bağlamayın.Kısa ve uzun çoraplarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Her gün temiz ve kuru çoraplar giyin. Delik ve kırışık kısa çorap giymeyin. Yazın, ter emebildikleri için ince, pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Kare burunlu çoraplar ayak parmaklarınızı sıkmayacaktır.

Ayrıca ;
1) malleol destekli ayak bilekliğini en az 15 gün ayağa kalkarken kullanılmasını ,
2) baston , koltuk değneği veya kanadyen ile destek alınarak yürünülmesini
3) yatarken bütün uyku süresince ayak topuğunun kalp seviyesinden yukarda olacak şekilde yukarda tutulmasını öneririm.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp