Stres Depresyon

Stres Depresyon :

Pek çok kişi, yaşantısının muhtelif evrelerinde arzuladığı hedef noktalarına ulaşamaz. Hayat her isteyene istediğini vermiyor ki... Bizler gayret ediyoruz, asılıyoruz küreklere... Ama bir yere kadar... Çok fazla da zorlamamak lazım. Olmuyorsa, olmayacaktır, o zaman hayatın bize verdikleriyle yetinmek zorundayız.

Bu maddi anlamda da düşünülür manevi anlamda da.İllâ ki olacak diyen inatçı kişilikler, arzularının tahakkuk etmemesinin negatif etkilerini kendi bünyelerinde görürler. Ruhsal ve bedensel hastalıkları kendileri davet ederler. Davet edilen hastalıkların geliş sıraları vardır, kişinin önce psişik tablosuna yerleşir, stres, depresyon gibi isimlerle.

Stres nedir?

Stres, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmasıyla ortaya çıkan bir gerginlik durumudur. Akuttur, ani başlayıp, kısa sürer.Günümüz şartlarında stresten kaçış mümkün görülmüyor. Stresle birlikte adeta iç içe yaşayacaksak, o zaman stresi yönetmeyi iyi bilmemiz gerekir. Bu da kişilerdeki maharet ve yaşam manevraları ile mümkün.Öncelikle hoşgörü sınırlarımızı geniş tutmalıyız, pek çok konuda yaşantıyı pozitif kılacak rolü büyüktür.Stresin bir sonraki aşaması depresyondur.

Depresyon nedir?

Depresyon, duygusal ve zihinsel davranışsal ve bedensel bazı belirtilerle kendini gösteren durum. En dikkat çeken belirtisi, çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalma.Genelde iç sıkıntısı bunalma (anksiyete) ve huzursuzluk vardır.Uykusuzluk veya çok uyumanın yanı sıra, gecenin bir vaktinde uyku bölünmeleri görülebilir. İştah kaybı da oluşur.Depresyon, zihinsel faaliyetleri engeller. Sık görülen şekli dikkat dağınıklığı ve unutkanlıktır. Kişi, sosyal etkinliklerden kaçınır, yalnız yaşamı tercih ederler. Bu cümleden olarak yalnız yaşayan kişileri bekleyen en büyük tehlike depresyondur.Depresyon uzun soluklu yani kronik bir rahatsızlıktır, psikoterapi uygulanmalıdır. Kişi kendi kendine depresyonu ile baş etmede zorlanır, kendi kendini tedavi edebilen konulara aşina, güçlü kişiliklere de rastlanmaktadır.

Depresyondaki kişiler intihar eğilimlidirler. Peki intiharlar neye çözüm getirirler?


İntiharlar: Son zamanlarda ülkemizde intihar vak'aları çok artış göstermektedir. Genelde genç nufus kendi hayatını sonlandırmaktadır.İntiharlar, kesinlikle bir çözüm metodu değildir. Bir baba düşünün, kişilere veya kredi kartlarında dolayı çok borçlu. Ödeme zorluğuna düşünce, alacaklılar da bunaltınca veya kapıya icra görevlileri gelince... Ne yapıyor baba, ölümü seçiyor. Diyelimki baba, öldü kurtuldu. Sorun çözüldü mü? Borçlar ödendi mi? Peki o borçları kim ödeyecek? Annenin de mesleği olmadığını, ev hanımı olduğunu düşünürsek.

Durum daha vahim olmaz mı?

İntiharlar birçokları için bir kaçıştır. Aslında kaçış mağlubiyettir. Zorlanan durum ne ise, bence mücadele etmek gerekir, bu mücadele aile bireyleri tarafından kollektif olarak yapılırsa, pozitif netice kaçınılmazdır.İkili ilişkiler ve duygusallıkların negatif sonuçlarında oluşan intiharlara kısaca değinirsek, konu iki kişiyi ilgilendirir, burada intihara sebep genelde, algılama hatalarıdır. İlginin ve sevginin bitmiş olmasıdır. Her halukarda ayrılırken bile medeni insanlarda örnekleri görüldüğü üzere, anlaşarak, dostça ayrılmak gerekir ki sonrasında intihara sebebiyet verilmez.

Netice itibariyle, psikolojik yönden zayıf kalmış kendi iç dinamiklerini üretemeyen acz içindekiler, kısa yoldan intiharı seçmektedirler. Konunun uz kişilerinden destek alınmasında yarar vardır. Ülkemiz insanları psikiyatrik tedavi görenleri ne yazık ki etiketlemektedirler. Bence biraz gizlilik uygulanmasında faydalar var.Bunun yanında halkımızın da, "bedenimiz nasıl ki rahatsızlanıyor tedavi ediliyorsa, psikolojik yapımız da rahatsızlanabilir, tedavi gereklidir" fikrini benimsemeleri lazımdır. Yarınlarda onların da böyle bir rahatsızlığa düşmeyeceklerini kim garanti edebilir?Sağlıklı bir iç dünyamız için pozitif yaşamın, neş'enin birincil şart olduğunu söylemeliyim. Sonrası zaten hep pozitif olarak gelecektir. Hayatı keyifle yaşamak sıhhatli olmakla eşdeğer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp