Spastik Kolit Tedavisi

Spastik Kolit Tedavisi


Spastik kolit tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak spastik kolit tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Akupunktur ile İrritabl Kolon(Spastik Kolit) Tedavisi


İrritabl Kolon (Spastik Kolit)


Bağırsakların en sık görülen rahatsızlıklarından birisidir. Kramp tarzında karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve dışkılama bozukluğu ile karekterizedir. Bazı hastalarda zor veya birkaç gün süren katı dışkılama ile karekterize kabızlık vardır. Bazılarında sıklıkla acil dışkılama ihtiyacıyla birlikte cıvık dışkılama ile karekterize ishali vardır.Bazı hastalarda ise hem kabızlık hem isal olur. İrritabl kolon sendromlu (İKS) bazı hastalarda acil dışkılama ihtiyacı ile birlikte kramp tarzında ağrıları vardır,fakat rahat dışkılayamaz.

Otonom sinir sisteminin bağırsaklar üzerindeki fonksiyonel etkisinin bozulmasıyla ortaya çıkan fonksiyonel bir hastalık olarak nitelendirilebilinir. Bağırsakların muayene ve tetkiklerde hastalık belirtisi yoktur.İKS çok büyük rahatsızlık hissi ve sıkıntıya neden olsa da bağırsaklara sürekli bir zararı yoktur. Bağırsak kanamalarına, kanser gibi ciddi bir hastalığa yol açmaz fakat hastaların yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kısa süreli dahi olsa yolculuklar, toplantılar, sosyal aktiviteler hastalar için sıkıntı veren durumlar haline gelebilir. Bununla birlikte birçok hastada diyet , stresin düzeltilmesi ve bazı ilaçlarla semptomlar kontrol altına alınabilir.

Hastalar ,kramp tarzında karın ağrısı,ağrılı kabızlık veya ishalden yakınırlar. İKS'li bazı hastalarda müküs (sümüksü materyel) dışkılamaları tipiktir. Kanama, ateş, kilo kaybı, sürekli ağrı yakınmaları yoktur. Eğer eşlik eden bu şikayetler varsa başka bir hastalıktan şüphelenilmeli ve vakit kaybetmeden ileri tetkiklerin yaptırılması için doktora başvurulmalıdır.

Genellikle normal seyreden bağırsak fonksiyonu İKS'li hastalarda bazı durumlarda değişir.

Barsakta reaksiyon başlatan etkenler :

* Yiyecekler (her türlüsü ağrıyı başlatabilir)
* Kahve ve kafein içeren maddeler
* Enfeksiyonlar,
* Bazı ilaçlar,
* Hormonlar (adetlerle ilgisi)
* Mevsim değişiklikleri
* Her türlü stress halleri
* Psikolojik problemler

Eşlik eden şikayetler nelerdir?


Ağrılı,hassas adeleler (özellikle sırt bölgesinde),halsizlik-yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrıları, eklem ağrıları, nefes alamıyormuş gibi olma (gerçek nefes darlığından farklıdır), göğüs ağrısı (kalp kökenli ağrılardan ayırdedilmelidir), karın ağrıları (atipik-şişkinliğin ve dışkılama değişikliği ile beraber), ağrılı adet görme…

Teşhis nasıl konur ?


Genellikle daha ciddi organik bir hastalık olmadığı ortaya konularak tanı konur.Belirtilerin dikkatli bir tanımlaması yapılarak ayrıntılı olarak hasta dinlenmelidir.Fizik muayene ve laboratuar tetkikleri yapılır.Gaitada gizli kan aranır, kolon grafisi veya kolonoskopi gibi tanısal işlemler de yapılabilir.Bu şekilde organik bir hastalık varsa ortaya çıkartılır.

Eğer organik bir hastalık yoksa akupunktur irritabl kolon hastaları için önemli bir tedavi yöntemi olarrak öne çıkmaktadır. 15 seans yapılan akupunktur tedavi bu hastaların
limbik sistemlerini düzenleyerek kalın bağırsaklarının çalışmasını düzeltmekte ve hastanın rahatlamasını sağlamaktadır.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp