Sosyal Fobi Nedenleri

Sosyal Fobi Nedenleri



Sosyal Fobi Nedenleri, sosyal fobinin birçok belirtisi bulanabilir.Hem bu belirtileri öğrenmek hemde bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için makalemizi okuyunuz.


Sosyal fobi tanı kararı için

İnsanların kendisini inceleyebileceği ve eleştirebileceği ortamlarda bulunmaktan belirgin derecede korku olmalıdır.Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman duruma bağlı bir anksiyete / panik atağıyla sonuçlanmalıdır. Kaçınma davranışı ve işlev kaybı ortaya çıkmış olmalıdır.belirtiler genel bir medikal hastalık, bir madde kullanımı ya da başka bir psikiyatrik bozuklukla daha iyi açıklanamamalıdır.

Sosyal fobi Nedenleri

Sosyal fobikler sosyal ilişkilere daha olumsuz yüklemeler yaparlar. Örnek düşünce ‘‘ Bakın, ben her şeyi nasıl berbat ediyorum.‘‘ ve ‘ Benden bir şey çıkmayacak, ben size söylüyorum.‘‘ Sosyal fobiklerin kendi sosyal davranışlarını abartılı, olumsuz düzeyde aşağılama eğilimleri vardır.

Sosyal fobikler kendi davranışlarına aşırı bağlanmalar yaparlar, genellikle ise diğer kişilerin davranışlarına çok daha bağlıdırlar.Kendileri için çok seçicidirler. Kendileri ile ilgili hoş, olumlu, durum ya da olaylar önemsiz kabul edilip bir kenara konur, bunun yanı sıra yetersiz, doyumsuz olaylar anımsanır ve uzun süre üzerinde durulur.Sosyal ilişkilerde hoş olan durumlarda kendileri dışında neden ararlar, ancak hayal kırıklığı yaratan olayların nedenlerini kendilerinde ararlar.Sosyal anksiyetenin güncel bilişsel kuramına göre bu rahatsızlıkta bilişsel olarak iki ana sorun söz konusudur:

(1) Başkalarıyla birlikte iken bir işi (performance) başaramama ve buna bağlı olarak olumsuz değerlendirilme korkusu

(2) Dikkatin bireyin kendi içsel uyaranlarına toplanması.

Çağdaş bilişsel terapinin kurucusu olan Beck, sosyal anksiyeteyi açıklayan ilk bilişsel modeli de geliştiren kişidir. Beck‘in sosyal anksiyete bozukluğunun da içinde yer aldığı ve kendisinin ‘‘ incelenme anksiyetesi‘‘ adını verdiği durumlara ilişkin ortaya attığı ilk modele göre sosyal anksiyete, diğer insanlardan gelen sosyal kabul ve onayla ilgili tepkilere karşı aşırı duyarlılık, başarısız edim korkusu ve buna bağlı otonomik aşırı uyarılma hali olarak açıklanmıştır. Beck, sosyal anksiyete yaşantısını, bir ip cambazının yaşadıklarına benzetir. İp cambazının yere düşme korkusu gündelik hayattaki sosyal ortamlarda anksiyete duyan sosyal anksiyeteli bireyin yanlış şeyler yaparak ‘‘ itibardan düşme ‘‘ korkusuna benzetilebilir. İp cambazı düşmemek adına yapılması uygun olan katı bir eylemler dizisini belli bir biçimde gerçekleştirmek zorundadır. Benzer şekilde sosyal anksiyeteli birey için de sosyal ortamlardaki edimlerin çoğu (yemek yemek, konuşmak, yazı yazmak vb.) kişinin olgunluğunun ve yeterliliğin sınandığı bir sınav gibidir. Her eylem bireyin iç dünyasındaki imgesel bir izleyiciler topluluğu tarafından değerlendirilir ve becerikli-beceriksiz olarak sınıflandırılır; kişi güvenine yeterliliğine göre yargılanır.

Sosyal anksiyeteli bireyin, diğer insanların kendisinden yüksek ve acımasız standartlara uygun davranmasını beklediklerine inandığından, kendi edimlerinin bunu karşılayamadığı sonucuna ulaşması şaşırtıcı değildir. Bu sonuca ulaşırken anksiyeteli birey, hem kendi iç işaretlerini (sesinin veya elinin titremesi, kızarma, yüzünün görünümü gibi) değerlendirir, hem de ortamdaki olumsuz işaretlere (esneyen biri, eleştirel bir yüz ifadesi gibi) son derece büyük önem atfeder.Ortamı yaşarken gerçekleşen bu bilişsel süreçlerin yanı sıra genel olarak sosyal anksiyete bozukluğu hastalarının sosyal ortamlardaki davranışları nedeniyle insanlar tarafından, ret edilecekleri, değersiz biri olarak görülecekleri biçiminde bilişsel yapıya yerleşik inançları vardır. Bu hastaların sahip oldukları koşullu inançlara örnek olarak şunlar verilebilir: ‘‘Eğer biriyle farklı bir şeyler söylersem, bana aptal derler ve reddederler‘‘ ‘‘Eğer saygılı görünürsem, insanlar hakkımda kötü düşünürler‘‘

Bilişsel modele göre ara inançlar olan sayıltılar, kurallar ve koşullu inançlar, temel inanç da denilen koşulsuz-mutlak bir takım inançlardan kaynaklanır. Sosyal fobiklerde sık görülen bazı temel inançlar ‘‘sıkıcıyım‘‘, ‘‘farklıyım‘‘, ‘‘eksiğim‘‘ ve ‘‘yetersizim‘‘dir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp