Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi

Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi : Kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer ve solunum hastalıklarından kaynaklanan semptomların azaltılmasında size yardımcı olacak bazı ipuçlarını sıralamak gerekirse:
 
• Süt ve süt ürünlerinden sakının.Süt ve süt ürünleri vücutta fazla mukus üretimine sebep olur.
 
• Sigarayı bırakın.
 
• Bol bol su tüketin.
 
• Fazla mukus üretimini engellemek için şu bitkileri kullanın:
 
— Anason tohumu
 
— Karanfil
 
— Rezene
 
— Meyan kökü
 
 Ihlamur
 
— Erkeç sakalı
 
— Burunca otu
 
— Sinirotu
 
— Dağ kekiği
 
• Öksürüğe son. Aşağıdaki şifalar bitkilerin öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
 
— Öksürükotu
 
— Okaliptüs
 
— Rezene
 
— Çemenotu
 
— Kekik
 
• Burnunuzu tuzlu suyla temizleyin. Öksürük bazı durumlarda sinüs iltihabından kaynaklanıyor olabilir. Burnunuzu tuzlu su ile temizlemek, öksürüğünüze iyi gelebilir.
 
• Nefes egzersizi. Nefes alma tekniklerini kullanmak öksürüğünüzü azaltmada işe yarayabilir. Daha detaylı bilgi için doktorunuzla görüşün.
 
• Yoga. Yoga egzersizleri ciğerlerinizi rahatlatır.
 
• Günlük yürüyüş. Gün içinde açık havada çıkacağınız kısa yürüyüşler, hem egzersiz yapmanızı sağlar hem de temiz havanın ciğerlerinizi rahatlatmasını sağlar.
 
• Beslenme. Sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu bir beslenme programına uymaya özen gösterin.

Sinüzit

Sinüzit burun çevresinde yer alan sinüs adlı hava odacıklarının iltihaplanmasıdır. Burnun her iki yanında bulunan sinüsler solunan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve havadaki zararlı parçacıkların tutulması gibi görevleri üstlenmektedir. Sinüzit oluşumunda genellikle burnun yapısal özellikleri, alerjiler, geniz eti, üst solunum yolu hastalıkları ve sigara rol oynar. Yeni oluşan sinüzit akut olarak nitelendirilirken, hastalığın tedavi edilmeyen ve süreklilik kazanan haline kronik sinüzit adı verilmektedir.

Sinüzit Belirtileri

Akut sinüzitlerde şiddetli baş, yüz ve göz çevresi ağrısıyla başlayan şikayetler, burun tıkanıklığı, koyu kıvamlı burun akıntısı, geniz akıntısı, ağız kokusu, burun kanaması, koku hissinin azalması ve çeneye vuran ağrılarla devam eder.
Kronik sinüzitte ise ağrılar daha belli belirsiz seyreder. Ancak diğer tüm şikayetlerin yanı sıra kötü kokulara karşı artan rahatsızlık ve yüzde dolgunluk hissi, kronik hastaların belli başlı sıkıntıları arasındadır.

Sinüzit Tanısı

Bu şikayetler ışığında fizik muayenesi yapılan hastalarda, tanı radyoloji ile doğrulanır. Klasik röntgen tetkikinin yanında, kronik sinüzit tanısında genellikle bilgisayarlı tomografiden yararlanılmaktadır.

Sinüzit Tedavisi
Sinüzit tedavisinde antibiyotikler, antienflamatuarlar, antialerjik ilaçlar, mukolitikler ve dekonjestanlar kullanılabilir. Akut sinüzitler kısa süreli tedavilere cevap verirken, kronik sinüzit uzun süreli tedavi gerektirebilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Akut Bronşit

Soluk borusunun akciğerlere yayılan büyük kollarına bronş adı verilir. Bu hava yollarındaki mukozanın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu iltihaplanmasına ise bronşit denir. Akut bronşit, basit bir nezle, larenjit veya farenjitin bronşlara “inmesiyle” ortaya çıkar. Bronşitin etkeni yüzde 90 oranında virüsler, daha nadiren de bakterilerdir. Özellikle sigara içen ve kapalı, havasız yerlerde çalışan kişiler bronşit tehdidiyle yüz yüzedir. Daha çok sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkar.

Akut Bronşitin Belirtileri
Hastalık önce, geceleri şiddetini artıran kuru öksürük ve boğazda yanma ile başlar. Ateş –varsa- 38-39° civarında seyreder. Şiddetli halsizlik ve baş ağrıları görülür. 2-4 gün sonra öksürükle balgam çıkarma başlar. Balgamda kan görülmesi halinde hemen doktora başvurulmalıdır. Sigara içen kişilerde bronşlar zaten hassaslaşmış olduğundan, akut bronşit belirtileri daha uzun sürebilir.

Bronşit Tanısı
Bronşit tanısı koymak için genellikle röntgen çekmeye gerek olmasa da, bazı durumlarda gerek duyulabilir.

Bronşit Tedavisi
Erişkinlerde görülen akut bronşitin hafif formları 10-15 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ağırlaşmış bronşitlerde antibiyotikle beraber öksürük kesici tedaviler önerilmektedir. Ayrıca bronşları nemli tutmak için bol sıvı tüketimi tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Kronik bronşit

Bir yıl içinde en az üç ay süreyle ve en az iki yıl üst üste, her sabah balgamlı öksürük görülmesi, kronik bronşitin varlığına işaret eder.

Kronik Bronşitin Nedenleri
Kronik bronşitin en büyük sorumlusu sigara kullanımıdır. Hastalık bronşlardaki salgıların artması sonucu ortaya çıkar.

Kronik Bronşit Belirtileri
Sabah öksürüğü ve balgam çıkarma: Kronik bronşit genellikle sinsi bir şekilde yerleşir. Sigara içen kişiler sabah öksürüklerinin ve balgam çıkarmanın “normal” olduğunu düşünürler.

Egzersizle nefes darlığı: Sigara içen kişiler bunu da “normal” olarak kabul ederler, ancak bu durum bronşların daralmasına bağlıdır.
Zaman zaman kronik bronşit belirtileri şiddetlenir: öksürük artar, balgam miktarı artar ve rengi yeşilimsi sarıya döner. Nefes darlığı şiddetlenir (bu durum genellikle bakteri veya virüs enfeksiyonlarının eklenmesine bağlıdır. Sigara dumanı, hava kirliliği, tedaviye ara verilmesi, alerjiler, kalp yetersizliğinin şiddetlenmesi vs. de bu duruma neden olabilir).

Kronik Bronşitin Evreleri
1. evre: Hastada ne istirahatte, ne de egzersiz sonrasında nefes darlığı yoktur
2. evre: Egzersiz sonrasında nefes darlığı görülür
3. evre: İstirahatte bile nefes darlığı görülür

Kronik Bronşitin Komplikasyonları
Hastalığın en önemli komplikasyonu bronşlarda daralmadır. Bu daralma hava akışını engelleyerek, giderek ağırlaşan nefes darlığına neden olur. Akciğerlerdeki hasarın ağırlaşmasıyla, hastalık amfizeme kadar ilerleyebilir.

Kronik Bronşit Tedavisi
Basit kronik bronşitte, sigaranın bırakılmasıyla belirtiler ortadan kalkar.
Nefes darlığının yerleştiği ileri kronik bronşitin doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Farenjit

Burun ve ağız boşluğunun arka tarafında uzanan yutağın iltihaplanmasına farenjit adı verilir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görülen akut farenjit, bazen kimyasal maddelerin tahriş etmesine ve bakterilere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Akut farenjitin en sık etkeni virüslerdir. Kronik farenjitin başlıca sebepleri arasında ise sigara, alkol, alerjiler, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, aşırı sıcak ve soğuk besinler, geniz eti, diş ve bademcik iltihapları sayılmaktadır.

Farenjit Belirtileri
Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ateş, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, burun akıntısı, boğazda kuruluk, yanma ve kaşınma hissi gibi şikayetler akut farenjitin başlıca belirtilerini oluşturmaktadır. Kronik farenjit bu belirtileri şiddetli olarak göstermese de, hastalık çok sık tekrar eder ve kuruluk hissi, yabancı cisim hissi, gıcık, yanma, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetleri beraberinde getirir.

Farenjit nasıl tedavi edilir?
Akut farenjite genellikle virüsler neden olduğundan, antibiyotik ancak doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

  • Kronik farenjitten korunmak için öneriler
  • Sigara ve alkol kullanmayın
  • Tozlu yerlerde ve kirli havadan uzak durun
  • Aşırı sıcak ve soğuk gıda tüketmeyin
  • Soğuktan korunun
  • Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp