Solunum Sistemi

Solunum sisteminde larinjit, hatta kıkırdak destrüksiyonu ,ciğerlerin kenarlarına doğru yayılır ve kelebek gibi bir gölge oluşur.Makroskopik olarak, akciğerlerin kenar bölgeleri lezyon göstermez. Lez- yon olan yerler donuk kırmızı, sertçe ve lastik kıvamındadır.Mikroskopik olarak önceleri alve- ollerde seröz ve hemorajik bir sıvı var Üremide larinks mukozasında, kıkırdağa kadar uzanan nekroz (G. P. ve P. A. Kürsüsü Ot. Prof. No. 167/44, 59 Y. E.).pnömonitis, bazen yalın akciğer ödemi, fibrinli plörit ve bronşit, bazen de lobü- ler pnömoni görülebilir.Akciğer lezyonlarından pnömonitis önemlidir. Radyolojik olarak karakteristik görünümü vardır. Her iki hilus bölgesinden başlayarak yelpaze gibi akdır. Daha sonra alveollerde ve küçük bronşiyollerde hiyalin görünümünde membranlar saptanır.

Alveollerde büyük mononükleer hücreler ve fibrin iplikçikleri görülür.Bu eksudasyonun oluşumunda endogen intoksikasyon ile kapiller perme-dbilitesinin artması ve böbrek hastalıklarında görülen kalp yetersizliğinden ö- türü kapillerlerde basınç artması da önemlidir. Bazı alveollerdeki fibrin organize olur ve fibroblastları içeren az çok girdap şeklinde görünümü olan cisimcikler oluşur. Masson bunlara «bour- geons conjonctif» adını vermiştir. Fakat morfolojik tanımlamalarda Masson cisimcikleri olarak adlandırılmaktadır. Masson cisimcikleri romatizmal hummada görülen pnömonitiste de bulunur.

Alveollerde görülen hiyalin gibi membranların bir kısmı rezorbe olur. Fakat kronik üremi olsularında bir kısmı rezorbe olamaz. Fibrinoid madde yapısında olan rezorbe olamayan kitlelerin akciğer interstisyumundan gelişen bağ dokusu ile organizasyonu ve inters- tisyel bağ dokusu ile kaynaşması kronik alveolo - interstisyel pnömoniyi oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp