Solunum Mekaniği

Solunum Mekaniği : Elektif testlerden farklı olarak yoğun bakım ortamı ve koşullarında genellikle tek ölçülebilecek akciğer hacmi vital kapasite dir (VC). Vital kapasite, bir maksimum inspiras- yondan sonra kişinin dışarıya verebileceği en büyük gaz volümüdür (Şekil 8). Hasta koope- rasyonuna bağımlı bir testtir. Normal değeri 65-75 ml/kg arasındadır ve akciğerlerin hemen her hastalığında azalır.Spontan ventilasyonu sağlayabilmek için vital kapasitenin 10 ml/kg'ın üzerinde olması gerekir. Güvenilir olmamakla birlikte, vital kapasite ölçümleri hastaları ventilatörden çıkarma kriterleri olarak da kullanılabilir; vital kapasitenin 10 ml/kg'dan yüksek olmasının kontrollü ventilasyona son verme işlemlerine başlanılabilmesi için gerekli koşul olduğu kabul edilir.Solunum mekaniğinin önemli göstergelerinden biri de akciğerler ve göğüs duvarının esnekliği, elastisitesi ya da genişleyebilirliği anlamına gelen değişkendir. Bu, torasik kompliyans (C) olarak adlandırılır ve belirli bir basınç karşısındaki hacim değişikliği olarak tanımlanır:Kompliyans respiratuar sistemin statik basmç-hacim ilişkilerini verir ve hava akımı olmadığı sırada ölçülmesi gerekit.

Dinamik basmç-akım ilişkilerini değerlendirmek için direnç kavramım ya da dinamik kompliyans'ı kullanmak gerekir. Kompliyansm tersi elas- tans olarak adlandırılır (E = AP / AV ); kimi araştırmacıya göre bu, akciğer genişleyebilir- liğinin daha iyi bir tanımıdır.Erişkindeki normal "akciğer kompliyansı" (Cl) 200 ml/cm H20'dur; yani transpulmoner basıncın 1 cm H20 kadar değişmesi akciğerlerin 200 mİ hacim değişimine neden olur. "Göğüs duvarının kompliyansı" (CT) da yaklaşık 200 ml/cm H2O dur. Her iki komponenti birlikte şişirebilmek için gerekli basınç bunların toplamı olduğuna göre normalde total torasik kompliyans 100 ml/cm H20'dur.l/Ctot = 1/CL + 1/OrMekanik ventilatöre' bağlı hastalarda total torasik kompliyansı ölçmek zor değildir. Ölçüm için gerekli sıfır hava akımlı koşulları sağlamak için tüplerin ekspirium tarafı sabit bir basınç (plato basıncı) oluşana kadar (genelde 1-2 saniye) kapatılır. Bu sırada oluşan hacim-basmç ilişkileri Şekil 9'da gösterilmiştir.Ekspirasyon sonuna basınç uKEP) eklenmişse, hesap yaparken bunun plato basıncından çıkarılması ve yine bu ölçümler sırasında hastanın spontan solunum yapmaması gerekir. Kompliyans ölçümleri elle yapılabileceği gibi bilgisayarlı solunum sistemlerinde kompliyans sürekli olarak da monitorize edilebilir.

Kompliyans (C)=Vj/(Plato basıncı-PEEP)Vt = Ventilatörün verdiği tidal volümTotal torasik kompliyans, göğüs kafesinin bozukluklarında ya da rezeksiyon, pnömoto- raks, pnömoni, atelektazi gibi çalışan akciğer ünitelerindeki azalmalarda düşer. Göğüs duvarı kompliyansmın değişmediği varsayılırsa, Ctot değişimleri akciğerlerin mekanik direncini yansıtır. Kompliyans, ventilatörden çıkarma girişiminin sonucunu öngörmek için kullanılabilir. Eğer kompliyans 25 ml/cm H20'nun altında ise ventilatörsüz solunum genellikle sürdürülemez çünkü bu durumdasolunum için harcanacak yük o kadar çoktur ki hasta yeterli gaz değişimini sağlayamaz.Dakikadaki solunum miktarı (Ve=Vtxî ) ve bunun PaCC>2 ile ilişkisi de solunum sistemini değerlendirmek için kullanılabilir. Özellikle entübe hastalarda basit bir spirometre kullanılarak tidal volümün (Vt) ölçülmesi ve solunum frekansının (f) sayılmasıyla dakikalık solunum kolayca belirlenebilir. Dinlenmedeki sağlıklı bir erişkinde Vt 400-500 mİ, f ortalama 12/dak ve dakikalık ventilasyon da 6 litre civarındadır.Arteriyel kandaki CO2 miktarı ya da basıncı (PaCÖ2) bilindiği gibi alveollerin venti- lasyonu ve CO2 üretimi tarafından belirlenir.

Yüksek solunum miktarına karşın PaCÖ2 nun yüksek olması (hiperkapni) ya ölü alan ventilasyonuna ya da fazla CO2 üretimine işaret eder. Buna karşılık hiperkapni olduğu halde dakikadaki solunum miktarının düşük olması solunum merkezi, göğüs kafesi ya da solunum kasları işlevlerinde bir aksaklığın olduğunu akla getirmelidir. VT'nin 300 mi nin altında olması da spontan solunumun genelde sürdürülemeyeceğini gösterir. Bu durum sıklıkla hızlı, yüzeyel solunum ile birliktedir ve artmış ölü alan ventilasyonu nedeniyle genellikle hiperkapni vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp