Şok

Şok :

Tanımı

Vücut dokularında hipoksiye ve metabolizmanın bozulmasına neden olan kan dolaşımı ve doku perfüzyonu azalmasıdır.

Etiyolojisi

1- Hipovolemik şok: Kan kaybı, kusma ve ishalle sıvı kaybı, plasman kaybı gibi nedenler

2- Kardiyojenik şok:

Miyokart yetersizliği:. Miyokart infarktüsü, miyokardit, dilate kardiyomiyopati, septik şokta miyokart depresyonunun gelişmesi. . ..

- Volüm yüklenmesi (Preload artışı ön planda): Kapak yetmezlikleri, şanti konjenital kalp hastalıkları, akut VSD, prostetik kapak disfonksiyonu

_ Basınç yüklenmesi (Afterload artışı ön planda): Kapak darlığı, akut akciğer embolisi, atriyal trombus, miksoma,

hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati. ..

- Kalp dolumunun önlenmesi: Perikardiyal tamponat, konstriktif perikardit

- Aritmiler

3- Periferik dolaşım regulasyonunun bozulması (Distrubütif şok):

- Septik şok

- Anafilaktik şok (Tip 1 allerjik reaksiyon)

- Nörojenik şok

- Endokrinolojik şok

Patofizyolojisi

Kardiyojenik şoklarda kalbin doğumunun engellenmesi veya kalbin sistolik yetersizliği nedeniyle kalp atım hacmi ve debisi azalır.

Kardiyojenik şok: Kalp debisinde düşüklük. kan basıncında düşüklük ve kalp içi diastolik dolu m basınçlarının yüksek olması ile şokbulgularının birlikte olmasına kardiyojenik şok denir.

Oligemik (hipovolemik) şokta kan hacminin azalması preload'un azalmasına ve kalbin atım hacmiyle birlikte debisinin de azalmasına yol açar.

Distrubütif şok adı da verilen periferik dolaşım düzeninin bozulduğu şoklarda ise; sistemik vasküler direncin aniden azalması, mikrodolaşımın bozulması ve kalp fonksiyonlarının deprese olmasına

bağlı olarak hipotansiyon gelişir. Sonuçta kan basıncı düşer ve hayati organların kan dolaşımı bozulu

Şok, etiyolojisi ne olursa olsun, zamanında tedavi edilemediği takdirde, renal perfüzyon azalmasına bağlı oligürilanüri tablosu, koroner perfüzyonu n bozulmasına bağlı kalpte diastolik ve sistolik yetmezlik, akciğerlerde şok akciğeri tablosu (trombosit aggregasyonu, mikroemboliler, interstisyel ödem, surfaktan azalmasıyla birlikte mikroatelektazilerin gelişimi, hiyalen membranıarın oluşması, intrapulmonerşantlar ve komplians azalması sonucu oksijen difüzyonunun bozulması ve en sonunda respiratuar yetmezlik tehlikesinin -ARDS- ortaya

çıkması), pıhtılaşma sisteminin bozulması, dissemine intravasküler koagülasyon (DIC) ve multiorgan yetersizliği gelişimi ile sonuçta hastanın kaybına yol açabilir.

Ağır şok sıranda böbrek kan akımı hemen hemen tamamen durur. Vücut bütün savunma mekanizmalarıyla sadece beyin ile kalbin kan perfüzyonunu sağlamaya çalışır.

Bu duruma böbrekler yaklaşık 1,5 saat dayanabilirler. Renal perfüzyon 1,5 saatten daha uzun bir süre

bozuk kalırsa, başta akut tubuler nekroz (ATN) olmak üzere yapısal böbrek harabiyeti blar. Aynı zamanda dokuların oksijenasyonu bozuldu için anaerobik enerji metabolizması ön plana çıkarak metabolik asidoza yol açar. Metabolik asidoz ve hipoksi kapiller dol

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp