Şok kanama

Şok kanama, şiddetli travma veya yanık, yaygın miyokard infarktüsü, masif pulmoner embolizm ve mikrobiyal sepsis gibi kimi potansiyel öldürücü klinik olayın son genel yoludur. Altta yatan patoloji önem taşımaksızın,şok, azalmış kardiyak atım veya azalmış etkilidolaşan kan miktarı ile sistemik hipotansiyonoluşturur. Sonuç hipotansiyon, yetersiz doku perfüzyonuve hücresel hipoksidir. Hipoperfüzyonun hipoksik ve metabolik etkileri başlangıçta yalnızca geri dönüşlü hücresel hasar iken, şok devam ederse geri dönüşsüz doku hasarı oluşturur ve hastanın ölümü ile sonuçlanabilir. Şokun kardiyojenik, hipovolemik ve septik olmak üzere üç genel sınıfı vardır. Hipovolemik ve kardiyojenik şokta altta yatan mekanizma açıkça bellidir; septik şok ise daha komplikedir ve aşağıda ayrıntılı anlatılacaktır.

• Kardiyojenik şok kalp pompasının yetmezliğinden kaynaklanır. Bu, myokardiyal hasar (infarktüs),ventriküler aritmiler, dış bası (kalp tamponadı, veya akım obstrüksiyonu (örneğin pulmoner embolizm) ile oluşabilir.

• Hipovolemik şok kan veya plazma hacim kaybı ile oluşur. Bu, kanarna, şiddetli yariıklarda sıvı kaybı veya travma ile oluşabilir. • Septik şok mikrobiyal infeksiyon ile oluşur. En sık gram negatif infeksiyon durumlarında (endotoksikşok) görülürken gram pozitif infeksiyonlar ve mantar infeksiyonlarında da oluşabilir. Septik şokoluşması için sistemik bakteriyemi olmasına gerek yoktur, lokal ekstravasküler infeksiyonlara konak inflamatuar yanıtı yeterli olabilir. Şok, daha az sıklıkla, anestezik kazalarda veya spinal kord hasarında (nörojenik şok) kanın periferik göllenmesi ve vasküler tonus azalması sonucu da oluşabilir. Anafilaktik şok sistemik vazodilatasyon ve immünglobülin E hiperreaktivite reaksiyonu ile oluşan vasküler geçirgenlik artışını yansıtır. Bu durumlarda akut şiddetli yaygın vazodilatasyon doku hipoperfüzyonu ve hücresel anoksiye yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp