Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz Hücreli Karsinom :

Yiyeceklerin özofagustan geçişindeki yavaşlama, potansiyel karsinojenlerin (tütün ve alkollü içeceklerdekiler gibi) mukoza ile temas süresinin daha uzun olmasına yol açtığından, karsinom oluşmasında önemli bir faktördür. Sıkılıkla alkol ve tütün alışkanlıkları ile ilişkili olan kronik özofajitin, tümör oluşumuna eğilimi artırıcı rolü iyi bilinmektedir. Bu iki etken Avrupa ve Birleşik

Devletler' deki skuamöz hücreli karsinomların büyük çok-unluğundan sorumludur. Yine de, bu tümörün İran'da yaşayan ve alkollü içecekler ve tütün içmeyen Ortodoks Müslümanlar arasındaki sıklığı, değişik etkenlerin varlığını göstermektedir. Bunlardan biri, etken olduğuna dair direkt kanıt bulunmasa da, diyettir. Çin'in bazı bölgelerinde bazı yiyeceklerde yüksek oranda bulunan nitrozaminler ve mantar bu tümörün yüksek insidansından sorumlu olduğu düşünülmektedir. Özofagus kanseri oranının yüksek olduğu bölgelerde humsan papillama virüs ile de kuvvetli bir bağlantı olduğu fark edilmiştir. p16/INK4 tümör baskılayıcı gende ve epiderm al büyüme faktörü reseptöründe anomaliler görülmüştür. p53 mutasyonlarına da bu tümörlerin %50'sinde rastlanmaktadır ve bu bulgunun tütün ve alkol kullarurnı ile korelasyon gösterdiği bilinmektedir. Kalın barsak karsinomlarından farklı olarak K-RAS ve APC gen mutasyondan bu tümörlerde nadirdir.

Morfoloji

Skuamöz hücreli karsinamları invasiv kanser haline gelmeden önce, mukoza epitelinde genelde uzun bir süre boyunca displazi ve ardından in situ karsinom varlığı söz konusudur. Erken lezyonlar küçük, gri-beyaz, yama tarzında mukoza kalınlaşmaları ve yükseltileri şeklinde gözlenirler. Aylar ya da yıllar içinde, bu lezyonlar tüm oral hale gelip şu üç formdan birini alırlar: (1) lümene çıkıntı yapan polipoid ekzofitik kitle, (2) derine doğru uzanan ve bazen solunum yollarına, aortaysa ya da başka bir bölgeye invaze olan nekrotizan, kanseröz ülserasyon , (3) duvarda kalınlaşmaya ve lümende daralmaya yol açan diffüz infiltratif neoplazi. Hangi yapıda olursa olsun, bu tümörlerin %20'si servikal ya da üst torasik özofagusta, %50'si orta özofagusta, %30'u da alt özofagusta yer alır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp