Sıyrılmalar Ve Yırtılmalar

SIYRILMALAR VE YIRTILMALAR

Yüzeyel bir kesiye sıyrık denir. Derin bir kesiye yırtılma denir. Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer yara:
 
• Kan fışkırıyorsa
 
• Dikiş gerektireceğini düşündüğünüz kadar genişse
 
• Derin görünüyorsa
 
• Parmak veya eklemi etkiliyorsa
 
• Kemik kırığına bağlıysa
 
• İnsan veya hayvan ısırığına bağlıysa
 
• Tetanoz mikrobunu taşıyabilecek olan paslı, kirli bir nesne ile meydana gelmişse
 
• Bıçak veya başka bir keskin nesne ile meydana gelmişse
 
Kendinizi Koruyun
 
Açık yaralar ile uğraşırken, kendinizi kan yolu ile bulaşan, HIV ve sarılık gibi, hastalık yapıcılardan korumak için plastik eldiven ya da daha başka bir koruyucu malzeme kullanın.Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Bir kırıktan şüphelenmediğiniz sürece, kanamayı azaltmaya yardımcı olmak için, yaralı alanı kalp seviyesi üzerinde tutun.
 
2. Varaya basınç uygulayın. Eğer varsa plastik eldivenleri giyin. Kanayan yaranın içinde gömülü hiçbir şey olmadıkça, bulabildiğiniz en temiz bez ile yarayı örtün ve doğrudan basınç uygulayın. Eğer bez ıslanacak olursa, yeni bez ilave edin ve sıkıca bastırmaya devam edin. Bezlerin hiç birini atmayın. Eğer hiç bez temin edemezseniz, el ve parmaklarınızı kullanın. Kanama kesilene kadar devamlı basınç uygulayın. Eğer gerekirse tekrarlayın.
 
3. Kişiyi sakin tutmaya çalışın. Stres kan basıncını arttırabilir ve böylece kan kaybı artabilir.
 
4. Ana atar damarlara basınç uygulayın. Eğer kanama devam ederse, aşağıda gösterilen bölgelerden uygun olan noktaya basınç uygulayın. Kanama durunca bastırmayı bırakın.

Sıyrılmalar ve Yırtılmalar İçin Evde İlk Yardım

Eğer yara derhal tıbbi yardım gerektirmiyorsa, sizin işiniz onu temizlemek, kanamayı durdurmak ve iyileşmenin başlamasını sağlamaktır. İşte nasıl yapılacağı:
 
1. Ycırcıyı temizleyin. Ellerinizi ve yaralı alanı su ve sabun ile yıkayın, sonra akan su altında durulayın. Kurulayın. Kanama yarayı kendisi temizlediği için, yaranın kenarlarından hafifçe bastırarak bir miktar kanamasını sağlayın. Eğer yaranın içinde görülür kirli madde varsa, gazlı bez ile temizleyin. Pamuk kullanmayın, çünkü küçük lifler yaranın içinde kalabilir.Yara temizlendiğinde, kanamayı durdurmak için kullanabileceğiniz pek çok ev ilacı, bitkisel ilaçlar ve homeopatik ilaçlar elinizin altında hazır bulunmaktadır. Bunlar aşağıdasıralanmışlardır.
 
2. Bandaj uygulayın. Eğer yara genişse veya toz ve kire maruz kalacaksa, steril pansuman uygulayın ve flaster ile sabitleyin.
 
3. Eğer bağa yetişen bir alandaysanız, bir miktar yapraktoplayın, yıkayın ve ince ince doğrayın, sonra iyice hamurhaline gelene kadar sıcak su ile karıştırın. Bandajın altına lapa olarak uygulayın (veya eğer temini mümkün değilse, bandaj yerine de kullanabilirsiniz).€vde hazır bulunan ilaçlar.Toz kırmızı biber. Yüzeyel olarak uygulandığında, yakıcıdır, ama yaraların kanamasını gerçekten dedurdurur.
 
Örümcek cğlart. İster inanın, ister inanmayın, örümcek ağları, onların kesiklere uygulanmasını mümkün kılan, kan pıhtılaşmasını sağlayan bir madde içerirler. Sadece örümceğin ağı terkettiğinden emin olun!Bitkisel ilaçlar.Bitkisel merhemler. Ekinaka, altıncık, altın mühür, çalılık, oşa veya lavanta veya kara mum (arıların kovanlarını sıvadıkları bir tür reçine) veya çay ağacı esansı yağı gibi mirop öldürücü maddeler içeren bitkisel merhemler de iyileşmeye yardımcı olabilirler.
 
Çakmuz, kuşkuş otu, yalancı ginseng ve civanperçemi. Bunların her hangi birini tentür, toz veya ezilmiş ve lapa halinde kullanın. (Tentür veya lapa hazırlamak için bölüm 5''''te verilen talimatları uygulayın.)Homeopotik ilaçlar. Tarif edilen duruma uygun olarak, kanamayı azaltmaya yardımcı olmak için, aşağıdakilerin her hangi birinden 4 tablet (dil altında eriterek) alın:Kurtboğan şiddetli kanamalar içindir, özellikle de kişi şoka gidiyor ve korku ve endişe içindeyse.Kantaron yara bölgesi içinde çok sayıda sinir ucu olduğu - örneğin parmak uçları - ve kişinin keskin, batıcı tip ağrı hissettiği yaralanmalar içindir.Laden delici tip yaralanmalar içindir, özellikle de bölge şiş, kırmızımsı ve hissiz ve soğuksa.Fosfor çok kanayan küçük yaralar içindir.Ak çöpleme kanayan ve şok sınırında olan kazazedeler içindir.
 
Sıyrıklar ve Yırtılmalar İçin Takip Bakımı
 
Mikrop kapmayı önlemek için ağızdan ekinaka tentürü alınabilir; gotu kola bağ dokusu tamirini başlatabilir. 7 ila 10 gün kadar günde 4 defa 1 damlalık dolusu alın.

Sıyrıkların Tedavisi

Deride sıyrıkların tedavisi ciltte sıyrık tedavisi ciltte sıyrıklar nasıl tedavi edilir deride sıyrıklar nasıl geçer deride sıyrık yara tedavisi sagliksiteniz.com’da sizler için açıklandı.

Kesikler yada bir yere sürtünme sebebiyle sebebiyle meydana gelen deri sıyrıklarının vücut içerisine hastalık yapıcı mikroorganizmalar girebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Derinin kesik ve sürtünmeler sebebiyle yırtılması durumunda genellikle acı ve kan kaybı görülür ve bu tür sorunlar enfeksiyon riskini daha da arttırır. Nispeten ufak olan deri sıyrıklarını evde tedavi etmek çok kolaydır. Derin olan kesikler için ise tıbbi yardım alınmalı ve deriye dikiş atılmalıdır.

Kesik küçük ve derin değerse sabun ve su ile bölge yıkanmalı, deri üzerinde söz konusu kir, cam ya da kum gibi yabancı maddeler varsa iyice temizlenmelidir. Eğer yara ve kesik üzerindekileri yabancı maddeleri temizlemekte zorluk çekiyorsanız ispirtoda bekletilmiş bir cımbız kullanabilirsiniz. Kanama varsa durana kadar gazlı bez ile basınç uygulayın, daha sonra bir plaster ile sararak yarayı geçene kadar koruyun.

Antibiyotik ya da antiseptik merhemlerin de kullanılması yaranın enfeksiyon kapmasını önler. Ancak ispirto ve hidrojen peroksit yara tedavisinde kullanılmamalıdır, aksi durumda yara tahriş olabilir ve iyileşmesi güçleşebilir. Ağrıyı azaltmak içinde aspirin kullanın. Derin yaralarda tıbbi yardım alın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp