Siyatalji nedir?

Siyatalji nedir? :

Siyatik sinirin veya siyatik siniri oluşturan radikslerin (başlıca L4, LS ve sı radiksleri) irritasyonu ile olan ağrıya siyatalji denir. Genellikle bel ağrısına eşlik ettiği için aynı başlık altında incelenir. Spinal sinirler, özellikle lumbosakral bölgedekiler periferik sinirlerden farklıdır. Yangısal olaylara ve mekanik streslere farklı yanıt verirler. Çünkü:
a)Spina1 sinirin epineuriumu yoktur ve çok ince, belli belirsiz bir pia ile kaplıdır.
b)Sinir kökünün beslenmesinin %80 ini BOS sağlar. Fibrozis ve yangı bu beslenmeyi kolayca engeller Radiküler ağrı yaratan başlıca iki çeşit klirıik sendrom vardır. Bunlardan disk hemisi en sık rastlanan sendromdur ve genç yaşta görülür. Lomber spinal stenoz ise bir ileri yaş hastalığıdır.
Siyataljinin ayırıcı tanısı
1-İntraspinal nedenler
A-Diskin proksimalinde Konus veya kauda tümörleri (Nörofibrom, Ependimom)
B-Disk düzeyinde
1-Disk hemisi
2-Stenoz; kanalda veya lateral reseste
3-Enfeksiyon; osteomiyelit veya diskitis
4-Enflamasyon
5-Tümör
2-Ekstraspinal nedenler (pelvis içi veya kalça eklemi)
1-Vasküler hastalıklar
(Aorta veya iliak arterlerde trombozltromboflebit)
2-Jinekolojik hastalıklar
(Endometriozis; Uterus fibroidleri)
3-Ortopedik hastalıklar (Artitik kalça, Lateral meniskus yırtılması)
4-Sakroiliak eklem hastalığı
5-Metastazlar (pelvis, kalça eklemi veya femurda)
3-Çeşitli: Nonorganik hastalıklar
Siyatalji veya psödoradikuler ağrıya yol açan ve siyataljinin ayırıcı tanısında düşünülmesi gereken nedenler. (McCulloch 1984 ten) Psödoradiküler ağrı (=Yansıyan ağrı) radiks basısı olmadarı meydana gelir ve çeşitli nedenlerle olabilir:
1)Lomber spinal kaslarda ineinme
2)Faset eklemi rahatsızlıkları
3)Sakroilyak eklem hastalıkları
4)Kalça eklemi hastalıkları

Eğer Laseque testi 40° dereceden sonra pozitif ise ve hiç nörolojik bulgu yok ise psödoradiküler ağrıdan kuşkulanmak gerekir. Asıl ağrının kaynaklandığı bölgede belirgin lokal ağrı vardır. Bu noktaya lokal anestezi yapınca ağrı düzeliyorsa tam kesinleşir. Faset ekleminden köken alan psödoradiküler ağrıların tedavisi için faset denervasyonu (Luschka sinirinin RF tennokoagulasyonu) yapılabilir. Oldukça sık bir şekilde faset eklem hastalıkları, sakroiliak eklem rahatsızlıkları ve insersiyon tendopatileri siyataljiyi taklit eder. Bu durumlardan kuşkulanıldığında klinik bulguların daha önemli olduğu, radyolojik incelemelerin (BT ve miyelografi) yanlış negatifve pozitiflik verebileceği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp