Sivilce 3

Sivilce

Sivilce, cillle bulunan yağ bezlerinin hastalığıdır. Yağ bezleri, avuç içi, ayak tabanı ve ayak sırt: hariç tüm vücutıa mevcuttur. Yağ bezleri en çok oranda yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda bulunmaktadır. Bu bölgedeki yağ bezleri diğer vücut bölgelerine göre daha geniştir. Bu yüzden sivilee hastalığı en çok yüz ve sırt bölgesinde görülmektedir.

Marul

Bileşikgiller familyasından, geniş ve uzun yeşil yapraklı bir bitkidir. Kalsiyum minerali ile A ve C vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca Marulda B, D, E vitaminleri ve demir, sodyum, bakır, iyot, fosfor ve çinko mineralleri vardır. Yıkanıp temizlenmiş marul sıkılarak elde edilen suyu sivileeli bölgeye sürülür.

Andızoru

Bileşikgillerderı: atgözü olarakta bilinen,nemli yerlerde yetişerı.T metre kadar sapı olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir çeşit ottur. Çiçeklerinin başı sarı saçaklar halindedir. Tadı acı,kokusu güçlüdür. Andızotu köküyle birlikte kaynatılıp süzüldükten sonra elde edilen su sivileeli bölgeye sürülür.

Ceviz

Yaklaşık 30 metreye kadar yükselebilen, kışın yapraklarını döken ağaç ve onun meyvesidir. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kokuludur. Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir. Ceviz yaprağı kaynatılır. Bir müddet bekledikten sonra süzülerek kalan su sivileeli yere sürülür.

Hindiba

Yol kenarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir.Hindiba kaynatılır ve kaynayan bu su ile sivileeler yıkanır.

Ihlarnur

Ihlamurgiller familyasından; büyük bir gölge ağacı ve bunun kurutularak çay gibi haşlanıp içilen güzel kokulu sarı renkteki çiçeğidir. Temmuz ve ağustos aylarında toplanıp kurutulur. Bir litre suyun içine bir avuç ıhlamur atılıp kaynatılmasının ardından suyun içine batırılacak bir bez, sivileelerin üzerine sürülür.

Isırgan

Isırgangillerden daha çok yol kenarlarına ve duvar diplerinde kendiliğinden yetişen ve üzerinde yakıcı tüyler bulunan bir bitkidir. Tüylerinin içeriğinde formik asit vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır veyakar. Tohumları da kullanılır.Kaynar suyun içine ısırgan otu katılıp dernlcnrnesi için bir süre beklendikıcn sonra süzülerek günde iki defa içilir.

Kestane

Kayıngiller familyusmdan, 30 meireye kadar

uzuyabilen bir ağaçtır. Yaprakları geniştir. Meyveleri iridir. Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane Bl, Bı ve C vitaminieri açısından oldukça zengindir.Kestane bol miktarda yağ ve protein bulunmakt.ıdır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içcrnıcktcdir. Kaynar suyun içine kestane çiçeği katılıp demlenir. Daha sonra bu su sivilceli bölgeye sürülür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp