Sistit Nedir

Sistit Nedir

Sistit Nedir hakkında genel bilgiler;

Sistit nedir? Kadınların sık sık karşılaştığı korkulu rüyası haline gelen sistit hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sistik hastası kişinin dikkat etmesi gerekenler hakkında merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır..

Sistit; mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanması adına verilen hastalıktır. Anatomik olarak erkeklerden farklı olmaları nedeniyle kadınlarda daha sık görülen sistit, ihmal edildiği takdirde kronikleşebilir ve üriner sistemde (mesane ve böbreklerde) kalıcı hasara neden olabilmektedir.

Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha sık görülür. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçirmektedir. Kadınlarda sistitin daha fazla görülmesinin en sık sebebi üretranın daha kısa olmasıdır. Sistitin en sık görülen etkeni, vakalarının yüzde 85′inden sorumlu olan Koli basilidir. Normalde bu bakteriler kalın barsakta bol miktarda bulunurlar. Bazı risk faktörlerinin varlığında bu bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olurlar.

Sistite neden olan risk faktörleri:


” Kötü genital temizlik
” İdrar akımının engellendiği durumlar (üriner sistemde taş, tümör veya sonda gibi yabancı cisim bulunması)
” Nörolojik olarak mesanenin boşalamaması
” Şeker hastalığı
” Hamilelik
” Yaşlılık
” Düzensiz cinsel ilişki ( sistit yeni evlilerde daha sık görülür ki, buna ‘balayı sistiti‘ denir )
” Menopoz dönemi
” Erkeklerde prostat ve üretra hastalıkları
Sistitin belirtileri nelerdir?
” Dizüri(idrar yaparken yanma, sızı, ağrı)
” Pollaküri (sık idrara çıkma) ve az idrar yapma
” Acil idrar yapma hissi
” Tam boşalamama hissi
” Kötü kokulu ve bulanık idrar
” Disparoni (cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması)
” Kasıklarda ve göbek altında ağrı olması
” Hematüri (idrarda kan olması)

Belirtisi:


Sistitin tanısında en önemli bulgu anamnezdir. Hastaların çoğunda yukarıda bahsedilen şikayetlerden birçoğu vardır. Bu şikayetlerle gelen bir hastaya ilk yapılacak tetkik, idrarın mikroskobik incelenmesidir. Sistitli bir hastanın idrarında alyuvarlar, akyuvarlar ve bakteriler görülmelidir. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanımlayabilmek için de idrar kültürü gerekebilir. Sistite sebep olan birincil bir hastalık düşünülüyorsa hastaya üriner ultrason, İVP (ilaçlı böbrek filmi) ve sistiskopi (ışıklı bir aletle mesaneye bakma işlemi) de yapılabilir. Sistit ve altta yatan neden tedavi edilmezse, kronikleşebilir ve hastayı zayıf ve bitkin bırakabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp