Sistit İçin Antibiyotik

Sistit İçin Antibiyotik : Sistit ani idrar şikayetleri ile başlayan, genç erişkinlerde daha sık görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilen idrar torbasının (mesane) iltihabıdır. Her iki cinsiyette de ortaya çıkar. Ancak, anatomik yapıdaki farklılıklara bağlı olarak kız çocukları ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenmektedir. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit atağı geçirmektedir.

Sistitin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmesinin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar kısaca şu şekilde özetlenebilir:

İdrar yolu kadınlarda erkeklere göre daha kısadır. Bu durum mikropların dış ortamda idrar torbasına daha kolay ulaşmasına neden olur.Erkeklerde idrar yolu uzunluğunun yanı sıra idrar yolu etrafında yer alan prostat dokusu bir hem anatomik yerleşimi hem de salgısındaki bazı maddeler nedeni ile dışarıdan ulaşan mikroplara karşı koruyucu rol oynar.Erkeklerin ve kadınların idrar yapma pozisyonları (kadınların oturarak-erkeklerin ayakta) bu anatomik özelliklerin de katkısı ile kadınlarda daha fazla sistit gelişimine neden olur.Cinsel ilişki sırasında vajen (rahim ağzı) içindeki mikroplar mesane içine yayılabilmektedir.Menopoz gelişimi ile cinsel organlar ve mesane dokusundaki bazı fizyolojik değişiklikler (cinsel kuruluk gibi) idrar yolu enfeksiyonları için kolaylaştırıcı bir yapı oluşturmaktadır.

Sistit için Risk Grupları Nedir?

Sistit gelişimi için bazı risk faktörleri vardır. Bu faktörlere sahip kişiler sistite dahayatkındırlar ve daha sık sistit atakları geçirirler. Sistit için risk faktörleri şunlardır: 1) Genital hijyenin iyi olmaması; 2) Genital/vajinal enfeksiyonlar; 3) Gebelikten korunmak için diyafram gibi dışarıdan takılan aletlerin kullanılması; 4) Hamilelik; 5) Şeker hastalığı; 6)Kabızlık; 7) Kullanılan iç çamaşırı alışkanlıkları (dar ve sentetik iç çamaşırları); 8) Menopoz; 9) İdrar yapmayı erteleme, mesaneyi geç boşaltma; 10) Mesane çalışmasını engelleyen bir sinir sistemi hastalığının bulunması; 11) Cinsel ilişki sıklığı; 12) İleri yaş; 13) İdrar akışını engelleyen taş, tümör veya erkeklerde prostat büyümesi gibi bir durum olması.

Sistittin Nedenleri ve Türleri Nelerdir?

Üreme organları ile anüs bölgesinde normalde bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler bazen idrar yollarında ilerleyerek mesaneye gelirler; ancak, işeme ile tekrar dışarı atılırlar. Bununla birlikte, mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazla ise mesanede iltihaplanmaya yol açarlar.Bulaşma cinsel birleşme sırasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda olabileceği gibi yukarıda belirtildiği üzere uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar gibi ek problemler nedeni ile de oluşabilir.

Sistitin en sık rastlanılan sebebi halk arasında “koli basili” olarak da bilenen Escherichia coli adlı mikroorganizmadır. Bu mikroorganizma ile olan sistitler “bakteriyel sistit” olarak adlandırılır.Akut bir enfeksiyon olan sistit 1 yıl içinde 3 veya daha fazla sayıda tekrarlayan, arada asemptomatik bakteriüri devreleri gösteren bir klinik tabloya dönebilir Bu duruma kronik bakteriyel sistit adı verilir. Akut ve kronik bakteriyel sistitin yanı sıra non-bakteriyel sistitler de vardır. Bazı virüsler (adenovirus) idrarda kanamaya yol açan sistite (hemorajik sistit) neden olabilir. Genç erkeklerde daha sık görülen bu durum genellikle herhangi sekel bırakmadan iyileşir. Gardanella, Üreoplasma, Candida veya Herpes simpleks gibi parazit, mikroorganizma veya virüsler da sistite neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp