Şişmanlık 6

Şişmanlık 6 :

Şişmanlığın bağımsız bir risk faktörü olarak etkili olduğu henüz kesin olarak gösterilmemiş olmasına karşın, fazla kilo organlara ve dokulara kan pompalayan kalbin daha fazla çalışmasına neden olarak, kalp ve damar hastalıklarına yol açan önemli risk faktörlerinden biridir. Şişmanlık kalbin daha fazla çalışarak yorulmasından başka, gerek kan yağlarının yükselmesine, gerekse hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı artıran bir faktördür. Nitekim şişman kimselerin kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinin normal kilolulara oranla 2-3 kat daha fazla olması da bunu kanıtlamaktadır. Şişman insanlarda açlık trigliseritleri daima yüksektir. Yine trigliseritler kadar güçlü değilse bile plazma kolesterol yüksekliği ile şişmanlık arasında yakın bir bağlantı vardır. Keza şişmanlarda LDL - kolesterol yüksekliği, HDL - kolesterol azlığı hemen daima görülebilen önemli bir bulgudur. Özetle ifade etmek istersek, sigara içimi dışındaki, diğer tüm risk faktörleri ile doğrudan ilişkilidir. En yakın ilişki ise hipertrigliseridemi (trigliserit yüksekliği), hiperkolesterolemi (yüksek kolesterol), hipertansiyon, hiperinsülinemi (insülin yüksekliği) ve Düşük HDL Kolesterol düzeyleri ile kurulmuştur.

Herhangi bir sınır konulmaksızın şişmanlık, bütün bu aterojen (damar sertliği yapan) tehlike faktörlerinin daha da şiddetlenmesine yol açar. Şişmanlık total kolesterol ile "koruyucu özellikteki" yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) fraksiyonu arasındaki oranı olumsuz yönde etkiler; oysa HDL düzeyinin yüksek olması koroner kalp hastalığı tehlikesini total kolesterol düzeyi yüksek bile olsa azaltmaktadır. Şişmanlıkla birlikte etki eden aterojen (damar sertliği yapan) faktörler, koroner kalp hastalığı gelişme tehlikesinin önemli ölçüde artmasına neden olur. Aksine kişinin kilo vermesi, bütün bu aterojen (damar sertliği yapan) faktörlerin etkilerini ve dolayısı ile de koroner kalp hastalığı gelişme tehlikesini azaltır.

Diğer taraftan şişmanlığın (biçimi) lokalizasyonu da ayrı bir önem taşımaktadır. Şöyle ki şişman bir insanın karın bölgesinde biriken fazla yağların metobolik etkisi, kalçalarında birikenden daha farklıdır. Karın çevresi kalça çevresinden daha geniş olanlarda, şeker hastalığı, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığının ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Yine hiperürisemi (ürenin artması) ve gut (kanda ürik asit artması) hastalığı ile şişmanlık arasında sıkı bir bağlantı vardır. Gerçekten özellikle genç yaşta fazla kilolu ve şişman olmak, hipertansiyon, şeker ve koroner kalp hastalığı için olduğu kadar, hiperürisemi (ürenin artması) ve gut için de önemli bir risk faktörüdür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp