Şişkinlik

Şişkinlik

Belirtiler: Özellikle yemeklerden sonra, karnın adeta balon gibi şişmesi. Bağırsak gazlarının kötü kokmaya başlaması. Bazen kabızlık, bazen de ishal durumu.

Nedenler: Yetersiz sindirim sonucu bağırsaklarda gaz birikimi. Bu birikimin genelde iki nedeni olabilir. Sindirimi genelde zor olan besinlerin yenmesi veya kişinin sindirmekte özellikle zorluk çektiği besinleri yemesi. Ayrıca, mide, bağırsak ve pankreas hastalıklarından ötürü veya sinirlilik hali, kabız, ishal gibi geçici nedenler yüzünden, bağırsakların sindirimi tam olarak gerçekleştirememesi. Sonuç olarak, beslenme yanlışlıkları ve organik bozuklukların sonucudur şişkinlik. Bu duruma karşı alınabilecek önlemleri iki ayrı bölümde ele almak doğru olacaktır.

1-Şişkinliği ve gaz oluşumunu önleyebilmek için, sindirim sistemini uyarına ve tam bir sindirim sağlama yolları.

2-Sindirim sisteminin uyarılamadığı durumlarda oluşan gazın dışarı atılması.

Sindirim salgılarının yetersizliğinden kaynaklanan yetersiz sindirime karşı alınacak başlıca önlem, sindirim sisteminin uyarılarak, salgıların yeterli düzeye ulaşmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, çay biçiminde, içten kullanılabilecek pek çok şifalı bitki vardır. Bunlar etkinliklerine göre:

- Anason-rezene-frenk kimyonu eşit karışımı: 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezildikten sonra, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Öğlen ve/veya akşam yemeklerinden sonra, tatlandırılmadan içilir. Eğer yemeklerden 1 saat kadar önce içilecek olursa, hem iştahı arttırır, hem de sindirimi uyarır.

- Centiyane kökü: İnce kıyılmış bir çay kaşığı dolusu kök, 1 bardak su içinde 3-4 dakika kaynatıldıktan sonra 5 dakika demlendirilir ve süzülür. Yemeklerden yarım saat kadar önce, tatlandırılmadan içilir. Aynı miktar çay yemeklerden sonra da içildiğinde sindirim tam anlamıyla gerçekleşir.

- Eğir kökü: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı dolusu kök, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat kadar önce, tatlandırılmadan içilir. Çok uzun süreli kullanılmamalıdır. Hamileler kullanmaz.

- Nane-papatya eşit karışımı: 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra, tatlandırılmadan içilir. İçine meyan kökü konsantresi karıştırıldığında daha da etkili olur.

- Civanperçemi: İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra, tatlandırılmadan içilir.

- Lavanta çiçeği: 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra, tatlandırılmadan içilir.

- Eğir kökü-bal: Kök öğütülerek toz haline getirilir. 1 kahve kaşığı kök, 1 yemek kaşığı bal oranında karıştırılır. Yemeklerden sonra 1 tatlı kaşığı alınır.

Uyarılar: Yemek yerken acele edilmemelidir. Aksi halde, bol miktarda hava yutulmuş olur. Ayrıca, dişlerinizin görevini midenize yüklemeyin. Bolca çiğneyip, sıkça yutun. Nikotin, bağırsakların kan dolaşımını azaltan bir hormonun salgılanmasına yol açar. Günde 2-3 kere mideyi doldurmak yerine, 4-5 kere az yemek daha sağlıklıdır. Özellikle akşamları, ağır yemekler yememeye özen gösterilmelidir. Karın kasları, bağırsakların hareketini düzenler. Karın kaslarının güçlendirilmesi doğru olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp