Sinüzit İle Migren Ağrısı Nasıl Ayırt Edilir?

Sinüzit İle Migren Ağrısı Nasıl Ayırt Edilir? :

Sinüsler, burun çevresindeki kafa kemiği içindeki boşluklardır


İçleri burun içi gibi nemli deriyle kaplıdır. Sinüs iltihaplanmalarına sinüzit denir. Nezle olduğumuzda hepimizin akut sinüziti olur. Burun içi şişer, tıkanır, akar. Bu dönemlerde alnımızda, burun kökünde ağrı ya da ağırlık hissederiz. Bu durum geçicidir. Kronik sinüzit, nezle olmadan bu boşluklar içindeki iltihabi durumdur. Bu durum da baş ağrısı yapabilir ancak dolgunluk, ağırlık tarzında -migren ağrısına benzemeyen- künt bir ağrıdır. Sinüzite bağlı nadiren şiddetli baş ağrısı olabilir.
 

Babamın baş ağrısı vardı ama onunki sinüzittendi

 
Migren ağrısı şakakta tek taraflı olmayıp tüm alında hissedildiğinde veya gerilim baş ağrıları alında ağırlıklı olduğunda sinüzit ağrısı olduğu düşünülebilir.Yıllarca kronik baş ağrısı çekip sinüzitten olduğunu düşünen pek çok hasta vardır. Çevrenizde defalarca kutu kutu antibiyotik bitirip baş ağrısı geçmeyen birilerini bulabilirsiniz. Bu kişilerde burunda deviasyon denilen kemikte eğrilik varsa hava sirkülasyonu bozulur ve sinüslerde birikim olur, şişmeler olur. KBB uzmanı bu durumu tespit eder, hasta da baş ağrılarını buna bağlar.
 
“Gençliğimde başım ağrırdı ama hep saçlarım ıslak dışarı çıkardım,sinüzit yapardı.”
 
Evet, sinüzit baş ağrısı yapar ancak migrendeki kadar değil. Sinüsler dışarıyla ilişkili olduğu için iltihaplanabilir. Migreni tetikleyecek bozucu alan da yaratabilir. Deneyimlerim, sinüslerin migrende öncelikli bozucu alan olmadığı yönündedir.

Baş ağrısı ile sinüzit birebir örtüşmemektedir.Özellikle lise yıllarına ait sinüzit öyküleri olan hastalarda daha sonraki yıllarda sinüzit kendiliğinden kaybolmaktadır. Ergenlik döneminde yirmi yaş dişleri aktifleşerek çıkmaya çalışır. Bu durumdan komşusu sinüsler de nasibini alarak enfeksiyona açık hale gelirler. Aynı zamanda yirmi yaş dişleri baş ağrısını da tetikler. Bundan dolayı sinüzit ve baş ağrısı birlikteliği çok görülür.
 

Lise yıllarında başım çok ağrırdı o zaman sinüzitim vardı

Tatilde yeğenlerimi gördüğümde lisedeki küçük yeğenim “Başım sürekli ağrıyor” dedi. Bazen baş dönmeleri de yaşıyormuş. “Yirmi yaş dişlerin çıkmaya çalışıyor. Migren tarzı baş ağrıları yaşıyorsun. Bu yaşlarda bazen sürekli ağrı yapar. Ayrıca baş dönmenin de nedeni onlar, bizim aileden ne beklenir ki, başı ağrımayan yoktur” dedim. 
 
Erkek olan üniversitedeki büyük yeğenim hâlâ “Bende migren yok, ben yırttım, benim lisede oldu, o da sinüzittendi, şimdi sinüzitim de yok, baş ağrım da yok” dedi. “Baban da aynı şeyleri söylemişti, baş ağrısını hep sinüzite bağlardı, lisede baş ağrını ve sinüzitini yapan yirmi yaş dişlerindir, şimdi çıktıkları için sorun yapmıyordur” dedim. Yeğenlerimin her ikisinin de yirmi yaş dişlerine el atma zamanı gelmiş geçiyordu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp