Sinüzit için Ameliyat Dışında Tedaviler

Sinüzit için Ameliyat Dışında Tedaviler :

Nazal Lavaj: Daha Sağlıklı Sinüslerin Anahtarı

Anneniz çocukken sizi "burnunu temiz tut" öğüdüyle okula yolladıysa, bilmeden sinüzitle mikadelerinizde size yardımcı olabilecek bilgece bir tavsiye vermiştir. Burnunuzu temiz tutmak burun lavajı adı verilen bir uygulamayla-sinüzit semptomlarını azaltmalar anahtarı olabilir.

Burun lavajı (burun lavajı ya da burun yıkama olarak da bilinir) kolay ve ucuzdur ve hiçbir olumsuz yan etkisi yoktur. Burun tıkanıklığı ya da akıntısı çeken kişilere, bu günlük hijyen rutinleriilc katmalarını kuvvetle salık veririm. Popüler bir seçenek fırçala ve yıka düsturudur, günde iki kez burnunuzu yıkayın-hemen dişlerinizi fırçaladıktan sonra.

Burun lavajı, atılmadığı takdirde can sıkıcı burun tıkanıklığına yol açacak ya da burundan nefes almayı engelleyecek olan fazla mukusu yıkayarak atar. Mukusla birlikte burun dokularının şişmevinc neden olan istenmeyen döküntüleri de (bakteriler, küf, toz ve diğer tahriş ediciler dâhil olmak üzere) atarsınız.

O halde burun lavajı]: gerçekten de iki hedefe ulaştırır: Soluk almak için daha çok ver açar ve sizi sinüzite eğilimli kılacak tıkanıklıkları temizler (bak. "Araştırmacılar Hemfikir: Lavaj Gerçekten İşe Yalıyar" başlıklı Kuğucuk).

Araştırmacılar Hemfikir: Lavaj Gerçekten İşe Yarıyor

Burnuna bir şeyler sıkmadan önce bilimsel kanıt isteyen biriyseniz, küçük ama giderek artan sayıda kanıtın burun lavajının gerçekten işe yaradığını gösterdiğini duymaktan memnun olacaksınız.

Sekiz kontrollü, rastlantısal seçime dayalı araştırma burun lavajını değerlendirdi. Wisconsin Üniversitesinden Dr. David Rabago tarafından Journal of Familiy Practice adlı bilimsel dergiye gönderilen Şubat 2004 tarihli mektuba göre, sekiz araştırma da "bir dizi tedbir üzerinde önemli olumlu sonuçlar alındığını rapor etti." Dr. Rabago'nun kendi araştırması da sık tekrarlayan akut ya da kronik sinüzit öyküsü olup da altı ay boyunca burun lavajı uygulayan hastaların yaşam kalitelerinin arttığını, burundaki semptomların düzeldiğini ve burun spreyleri ve antibiyotik kullanımlarının azaldığını gösteriyordu.

Basite indirgeyin: Püskürtmeli Pompa Kullanımı

Burnunuzu yıkamak için pek çok araç vardır, ama ben basit olsun prensibini pek severim. Gerçekten tek ihtiyacınız püskürtme pompasıdır-yeni doğan bebeklerin burnunu temizlemek için kullanılan, şekli ampulle damlalık arasında olan yaygın kullanılan bir alet Püskürtme pompası lA YTL'nin altındadır; bazı eczanelerde bulunur. Kulak kanalındaki kiri yıkayıp atmak için kullanılan küçük bir kulak damlalığı da işe yarar, ama daha büyük boyutu daha etkin bir burun lavajına olanak verdiğinden ve konik ucu burun deliğine rahat oturduğundan, burun için olanları tercih ederim.

Banyoda lavabo önünde durarak aşağıdaki adımları takip edin: 1. 250 ml 'lik bir bardağı ılık musluk suyuyla doldurun.

2. Yaklaşık bir çay kaşığı tuz ekleyin. Tam miktar kritik değildir; hafif tuzlu olsun tadı yeter.

3. Pompayı tuzlu su solüsyonuyla doldurun.

4. Lavaboya eğilin ve başınız hafif öne eğikkerı aletin ucunu burun deliğinize yerleştirin.

5. Hafifçe pompayı sıkın. Solüsyon burnuımza akacak ve sonrada burun deliğinizden tekrar lavaboya akacaktır. Bazen su burnunuzun gerisine gidebilir ve diğer burun deliğinden çıkabilir bu bir problem değildir. Su boğazımca akarsa da sorun yok-tükürün yeter.

6. Pompayı yeniden doldurun ve aynı şekilde diğer burun deliğini de yıkayın. Burnun her iki tarafı için de bir dolu pompa kullanmak en iyisidir.

Burnun ön kısmından mukus suyla atılırsa doğru lavaj yapıldığır bilirsiniz. Gevşeyen mukusu temizlemek için daha sonra sümkürmeniz gerekebilir. Tamamladığınızda burnunuzdan çok daha iyi nefes aldığınızı fark edeceksiniz.

Burun lavajı ilk yaptığınızda tuhaf gelebilir-çocukken havuza arlandığınızda burnunuza su kaçması gibi. Ancak alışınca çok rahatlanıcıdır.

Burun Lavajı: Sık Sorulan Sorular

Aşağıda burun lavajı hakkında sık sorulan soruların cevapları yer alıyor.

Sıktığımda Burnumdan Nefes Çekmeli miyim?

Nefes çekmek şart değildir; pompanın basıncı suyu burun boşluğunuza göndermeye yeter. Ancak tercih ediyorsanız, nefes çekmenizde de bir sakınca yoktur.

Su Nereye Gider?

Suyun çoğu orta meatus dahil olmak üzere burun böşlugunuza gider ve sonra dışarı akar. Ostianızı genişletmek için sinüs ameliyatı geçirmediyseniz su genellikle sinüslere girmez. Öte yandan sinüslere bir miktar su girerse de sorun olmaz, zaten sinüslerden çıkar.

Yanma ya da Batma Hissediyorum. Bu Giderilebilir mi?

Bazı kişiler burun lavajında biraz batma hisseder. İki şekilde tuzlu su solüsyonunu hafifçe ayarlamak bu hissi azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir:

• Tuz oranını ayarlayın. Suya tuz ekliyorsunuz, çünkü burun içindeki mukus kendinden tuzludur ve mukusun doğal tuzlu yapısını taklit etmeniz gerekir. İster inanın ister inanmayın, lavaj yaparken tuzsuz su kullanırsanız daha fazla batma hissedersiniz. Bireyler arasında bu tuz oranı değiştiğinden sizin için işe yarayan oranı bulmak için tuz miktarıyla oynamanız gerekebilir. Tuz miktarını sadece yarım çay kaşığı azaltmak pek çok kişide yanma hissini bertaraf eder.

• Alkali oranını ayarlayın. Mukus sudan biraz daha az asidiktir ve aradaki bu dengesizlik bazı hastalarda batma hissine neden olabilir. Lavaj solüsyonuna (tuza ek olarak) yarım tadı kaşığı karbonat ilave ederek aradaki bu farklılığı giderebilirsiniz.

Musluk Suyu yerine Saf Su ya da Kaynatılmış Su Kullanmak Daha iyi Değil midir?

Hayır. Saf su ya da sterilize edilmiş su kullanmanın bir zararı olmamakla birlikte gerekli değildir. Sıradan musluk suyu zararlı bakteri içermeyecek kadar temizdir. Unutmayın, zaten burnunuz ve sinüsleriniz de steril değil.

Özel Bir Tip Tuz mu Kullanmam Gerekiyor?

Hayır. Bazı doktorlar burun lavajı için sofra tuzundan daha saf olduğundan deniz tuzu ya da kaya tuzu kullanılmasını önerse de yemek masanızda kullandığınız tuz da gayet güzel iş görür.

Günde iki Kereden Fazla Lavaj Yapabilir miyim?

Tabii ki. Günde iki kez, dişlerinizi fırçaladıktan sonra, iyi bir başlangıç noktasıdır. İdeal olarak yatağa girmeden hemen önce lavaj yapmanız uykuya dalmanıza yardım edecek kadar rahat nefes almanızı sağlar. Ancak gece mukus birikecektir, bu nedenle gece boyu biriken mukusu temizlemek için kalktığınızda yeniden lavaj yapmalısınız.

Gün boyu daha fazla lavaj yapabilirsiniz-istediğiniz kadar.

Lavajın güzelliği bir ilaç içermemesi ve çok az ya da hiç yan etki taşımamasıdır. Pek çok kişi öğlen üçüncü kez lavaj yapar.

Sinüsleri olağanımı üstünde çok fazla miktarda mukus üretenler daha da sık lavaj yapabilir. Kontrolünüzü yitirip sinemada ya da düğünlerde burnunuzu çalkalamaya başlamadığınız sürece istediğiniz kadar sık lavaj yapabilirsiniz.

Sinüs Enfeksiyonu Sırasında Lavaj Yapabilir miyim?

Evet. Enfeksiyon sırasında artan mukus üretimine karşılık vermek için normalde olduğundan daha sık lavaj yapmalısınız.

Temiz bir Pompa mı Kullanmalıyım?

Evet. Pompayı üzerinde biriken pislikten ve fazla tuzdan temizlemek için haftada bir kez su ve sabunla yıkamak iyi olur. Ayda bir kez pompanın içini temizlemek için kaynar suda birkaç dakika tutabilirsiniz. Düzenli kullanım ve temizlikle pompa çatlamaya başlayacaktır. O zaman eskisini atın ve yeni bir tane alın.

Lavaj i Kesip Sonra Yeniden Başlayabilir miyim?

Evet. Sadece ihtiyaç duyduğunuzda burunuzu yıkamanız da son derece kabul edilebilir bir tercih. Pek çok kişi burunlarını sadece mukus biriktiğinde ve tıkanıklık meydana geldiğinde çalkalar, alerji mevsiminde, ya da enfeksiyon sırasında olduğu gibi.

Günlük lavajı tercih etseniz bile arada bir gün atlamanın önemli hiçbir sakıncası yoktur. Sadece yoğun yapılı mukusun kuruyabileceğinin ve kabuk bağlayabileceğinin farkında olun. Bunu temizlemek lavaja tekrar başladığınızda daha zor olabilir.

Püskürtme Pompasına Alternatifler

Püskürtme pompası pek çok kişi için çok iyi işe yarar. Bunu öneriyorum, çünkü edinip kullanması kolaydır ve pahalı da değildir.

Öte yandan burun lavajı için giderek artan çeşitlilikte ürün mevcut Bunlardan bazıları kullanım rahatlığı yönünden bazı avantajlar sağlıyor; diğerleri koyu kıvamlı mukusu temizlemek için daha etkin yöntemler sunuyor. Tüm bu ürünler düzgün kullanıldığında etki sağlar; bu nedenle sizin için işe yaradıklar sürece yanlış yapmazsınız.

Sıkma Şişeleri

Muhtelif firmalar özel olarak burnunuza su sıkmak için tasarlanmış plastik sıkma şişeleri yapıyor. Bu teknik püskürtme pompası kullanımına benzer.

Bazı sıkma şişeleri tuzlu solüsyonla önceden doldurulmuş şekilde gelir, diğerlerinin yanında ılık suya ekleyeceğiniz tuz paketleri bulunur. Bu ürünlerin etiketlerinde "izotonik" ya da "hipertonik" kelimeleri geçebilir. İzatonik suyun mukus kadar tuzlu olmak üzere hazırlanmış olduğu, hipertonik ise daha tuzlu olduğuna gelir. Ben izotonik tipleri öneririm. Bazı kişiler çok yollarını kıvamlı mukus için hipertonik solüsyonların daha çok işe yapıldığını düşünür, ben hastalarımda buna şahit olmadım.

Ayrıca :tik ette "tamponlu" ibaresi de yer alabilir-bunun anlamı çözeltinin alkali nitesini ayarlamak için karbonat eklendiğidir.

Spreyli şişelerin avantajı kullanım rahatlığıdır. çözeltinin çok az ya da çok fazla tuz veya karbonat içermediğini varsayarsak, çok mu az ya da çok mu fazla tuz ya da karbonat eklediğinizi düşünmeniz gerekmez. Dezavantajı fiyatıdır. Satın alırken püskürtmeli pornpadan daha pahalı olması bir yana, yeniden doldurmak için alınacak solüsyon ya da poşetleri satın almak zorunda olmak da ilave masraf demektir.

Neti Kapları

Neti kapları, Alâeddin‘in lambasına benzeyen, bir ucunda tutacağı diğer ucunda da ağzı olan ufak kaplardır. Adını yüzyıllardır sürdürülen jala neti adı verilen bir yoga uygulamasından alır. Söz konusu uygulamada bu kaplar burun temizliği için kullanılır.

Neti kabını tuzlu suyla doldurursunuz ve başınızı yana eğersiniz. Hafifçe ağzınızdan nefes alırken suyu burun deliğinden akı-tırsınız. Su burun boşluğuna akar ve burun deliğinin alt kısmından dışarı akar. Sonra başınızı diğer yana eğersiniz ve tuzlu suyu diğer burun deliğinizden akıtırsınız.

Neti kaplarını ABD'de bulmak zordu, ama son birkaç yıldır seramik, paslanmaz çelik ve plastik tipleriyle yaygınlaşmaya başladı.

Neti kabının bir avantajı püskürmeli pompadan daha dayanıklı olmasıdır, arada kaynar suya koyduğunuz sürece aynı kabı yıllarca kullanabilirsiniz.

Dezavantajı püskürtmeli pompanın gücünden yoksun olmasıdır, bu nedenle çok koyu kıvamlı mukusta o kadar etkili olmayabilir.

Ağız Duşlar

Burun temizliği için yüksek teknoloji ürünlerini tercih edenler için bir dizi elektrikli alet mevcuttur. En çok bilineni ağız düşlendir, bunlar genelde diş etleri ve dişleri temizlemekte kullanılır.

Bu aleti satan çoğu mağazada burun temizliği için Hafif Sinüs Çalkalama Aleti (Grossan tipi olarak da bilinir) adı verilen bir ilave parça da satılmaktadır. Su haznesine tuz eklersiniz ve duşu burun deliklerinizin ucuna tutarsınız. Ağız duşları nispeten kuvvetli, kesintisiz su akışı sağladığından pek çok kişi bu aletleri yoğun kıvamlı mukus ve kabuklarının temizlenmesinde çok yararlı bulur.

Alkalol

Her ne tip lavaj aleti kullanırsanız kullanın mukusunuz çok koyu kıvamlıysa tuzlu su çözeltisine mukus inceltici bir madde eklemek yardımcı olacaktır. Bu maddelere bir örnek Alkalol adı verilen bir sıvıdır. Mukusun kıvamını inceltmek ve burun kanallarını yumuşatmak için hazırlanan muhtelif maddeler içerir.

Bu maddeler arasında alkol, karbonat, okaliptüs, mentol ve kamfor bulunur. Alkaol eczanelerden ve internet üzerinden temin edilebilir. Ürün talimatlarında başka bir şeyle karıştırmadan ya da yarı yarıya tuzlu su solüsyonuyla karıştırarak kullanılması tavsiye edilse de hastalarımın çoğu bire dört oranında tuzlu suyla karıştırıldığında en iyi sonucu verdiğini söylemektedir ve bu şekilde daha da çok gider.

Sıradaki

Hangi ürünü seçerseniz seçin, burun temizliğinin ne kadar fark yarattığına şaşıracaksınız. Pek çok kişi bu basit tekniğin sinüzit semptomlarını büyük ölçüde rahatlattığını ve enfeksiyonların görülme sıklığını azaltuğını görecektir.

Ancak sinüzitle mücadelenizde satın alabileceğiniz tek şey püskürtmeli pompalar, sıkma şişeleri ya da neti kapları değildir. Bir sonraki bölümde pek çok eczanede bulabileceğiniz ve yardımı olabilecek buhar makineleri, burun bantları ve tuzlu spreyler gibi bazı ürünlere bakacağız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp