Sinüzit Ameliyatı Sonrası

Sinüzit ameliyatı sonrası yapılacaklar ve dikkat edilmesi gereken husular hakkında sizleri aydınlatmak amaçlı faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer alıyor.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim :

Endoskopik yöntemle yapılan ameliyattan sonra en önemli konu pansumanların uygun yapılmasıdır. Sinüzit ameliyatında pansuman burun içinin uygun şekilde temizlenmesi anlamına gelir. Bunun için başlangıçta birkaç günde bir daha sonra daha seyrek olarak doktorunuza gitmeniz gerekecektir. Kaç günde bir temizlenmesi gerektiği ameliyatın seyrine ve doktorun tercihine göre değişir. Doktorunuz her pansumandan sonra bir sonraki görüşme zamanını söyleyecektir. Hasta kendisi burun içini serum fizyolojikle yıkayarak yapışma ve birikintileri önlemeye çalışabilir.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Sinüzitim Tekrarlar mı? :

Endoskopik yöntemle ameliyat yapılmaya başladıktan sonra sinüzitin tekrarlama oranı son derece düşmüştür. Ancak yine de özellikle alerjinin rol oynadığı sinüzitlerde tekrar problem oluşması görülebilir. Alerji toplumumuzda sanıldığından çok daha sık görülmektedir.

SİNÜZİT AMELİYAT

Günümüzde sinüzit kronik bir hastalık haline gelmiş ve sinüzit ameliyatı olarak pek çok yöntem denenmiştir. Sinüzit ameliyatı pek fazla endişelenecek bir durum arz etmesede ameliyatlar sonucu bu kronik hastalık geçmeyebiliyor.

SİNÜZİT AMELİYATLARI


Sinüsler burun çevresinde bulunan ve her biri bir delik aracılığı ile buruna açılan boşluklardır. Bu boşlukların iltihabına sinüzit denir. Sinüzit hakkında eğitim salonunda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Sinüzit özellikle akut dönemde antibiyotik ve diğer ilaçlarla tedavi edilirken bazende ameliyat gerektirir. Sinüzit ameliyatları eskiden açık yöntem denilen ve sinüse ulaşmak için daha fazla dokuya zarar verilen yöntemlerle yapılırdı. Ancak son yıllarda endoskopik yöntem denilen ve bir kamera, ışık kaynağı ve monitör aracılığı ile yapılan ve hem hekimin daha rahat çalışmasını sağlayan hemde hedef dokuya kolay ulaşarak sağlam dokulara zarar vermeyi minimuma indiren yöntem kullanılmaya başlamıştır.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekli Olur: Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisine yanıt verdikleri için ameliyata nadiren ihtiyaç duyulur. Ancak kronik sinüzitlerde, burunda et veya kemik eğriliği ( deviasyon) bulunması gibi durumlarda ya da komplikasyon gelişen vakalarda sinüzit ameliyatı gerekir.

Ameliyat Nasıl Yapılır: Sinüzit için yapılan ameliyatlar son yıllarda çok ilerlemiştir. Bu ilerlemenin en önemli sebebi endoskop denilen ve burun içine sokulan bir kamera aracılığı ile monitörden ameliyat yapmaya imkan veren cihazların kullanılmaya başlanmasıdır. Endoskopik yöntemle (görüntülü muayene ve ameliyat) hem burun içi gibi dar ve karanlık bir yerde çalışmak kolaylaşmaktadır hem de sinüzite yol açan asıl faktör düzeltilip diğer sağlam bölgelere dokunulmamaktadır. Bu ameliyat hem lokal hemde genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyatta en önemli amaç, sinüz ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemektir. Genellikle sadece burun içinden girmek yeterlidir. Bazen maksiller sinüse girmek için dudak altından çalışmak gerekebilir. Bu yöntemle burun içindeki et, kemik eğriliği gibi diğer hastalıklarda tedavi edilebilmektedir. Ameliyattan sonra hekimin tercihine göre burun içine tampon konabilir.

Ameliyatın Ne Gibi Komplikasyonları Vardır : Anestezi komplikasyonları dışında endoskopik ameliyatta en sık görülen problem kanamadır. Bu bazen cerrahın çalışmasını engelleyecek kadar şiddetli olur ve ameliyatta asıl amaç kanamayı durdurmak haline gelir. Bunun dışında burun ve sinüslerin çevresinde önemli organlar bulunduğu için ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar arasında göz çukuru içine girilerek göz küresi ve sinirinin zedelenmesi, beyin zarının delinerek beyin sıvısının burun içine akması, beyine giden büyük damarların yaralanması, beyin absesi gibi ciddi problemlerin yanı sıra bazı küçük ve daha sonra tedavi edilebilen komplikasyonlarda vardır.

Yorumlar

  • Cag** Oks**
    7 yıl önce
    meraba bende kronık sınuzıt teshısı konuldu ve 7 ay once egrılık ve et buyumesınden amelıyat oldum fakat yanaklarımda hala yanma sıslık ve agrı var sınuslerım temızlenmedı ne yapılması gerekıyo lutfen yardım edın
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sinüz iltahabı şiddetli baş ağrıları ile yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. ilhatap kurutucu doğal bileşen için linki inceleyebilirsiniz. Allah şifa versin.. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp