sinirsel panik astım

Astım

Nöbet, nöbete sebep olan nefes darlığı halidir. Nöbet harici zamanlarda hasta ya tamamen sağlıklıdır veya nefesinde hafif bir hışırtı kalır. Astım en ince hava borularının krampıdır. Buna hava borusu astımı denir. Bir de kalp hastalıklarından dogma astım vardır ki ona da kalp astımı denir. Ani kramplar neticesi ince deri şişer, çok kuru ve sert bir ifraz, hava borusu boşluğunu tıkar. Astımın sebepleri arasında irsiyet önemli rol oynar. Bu gibi ailelerde astım veya saman nezlesi gibi vozomotör karışıklıkları sık sık görülür.

Çocuklarda kızamık ve boğmacadan sonra baş gösterebilir. Bazı vakalarda bir burun hastalığıyla yürür: Müzrnin burun nezlesi, burun polipi, konelerin büyümesi gibi. Bazı defa bu burun arızaları giderilebilirse astım da geçer. Sümüksü zar'ı tahriş eden maddeler; üşütmeler, tozlar, çiçek tozlarıdır. Kahve, gül, menekşe gibi kokular, bazen de keder veya korku, astım nöbetlerini uyandırabilir. Astım her yaşta görülebilir. Fakat en ziyade gençlik yaşlarında olur. Umumiyetle astım nöbetlerinden evvel bazı haberci alametler belirir. Sıkıntı, boğazda darlık, esneme, nezle, aksı-nk, göz nezlesi, boğazda gıcık gibi. Nöbetler daha ziyade gece ve sabaha karşı ani olarak meydana gelir. Hasta derin uykudan darlık ve korku hissi ile uyanır.

Hasta hava alabilmek için yatağından doğrulur. pencereye koşar. Çehre solgundur, soğuk ter boşanır. Nefes ıslık sesleriyle karı-şıktır, hava alma kısa sürer, hava verme sıkıntılı ve uzundur. Nabız hızlanır. Bazen nöbet kısa sürer. Bir iki saatte geçer. Bunun ardından derin bir yorgunluk ve uyku gelir. Hasta derin bir uykuya dalar. Ertesi gece nöbet tekrarlayabilir. Hastalığın sık tekrarı kalbi ve akciğeri yorabilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp