Sinire İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Sinire İyi Gelen Şifalı Bitkiler : Sinirliot genellikle solunum organları hastalıklarında kullanılmaktadır. Özellikle, balgamlanma, öksürük, boğmaca, akciğer astımı ve akciğer tüberkülozunda etkilidir. Mümkün olduğunca sıcak ve yudumlanarak içilmelidir.

Nerede yetişmektedir

Sivri sinir otu (Plantago lanceolata) ve yapraksız sinir otu (Plantago major) sıklıkla 40 santimetreye kadar büyüyebilir. Özellikle besleyici maddelerin zengin olduğu kırlarda, yamaçlarda ve yol kenarlarında görülmektedir. Bu bitki Mayıs'tan Eylül'e kadar varlığını sürdürmektedir.

Nelere iyi gelmektedir.

Her iki sinir otu çeşidi de iltihap durdurucu özelliğe sahiptir. İhtiva ettiği müessir maddeler "Aucubin", "Allantoin", "Flavonoid" ve "Tanenler" kaşıntıyı giderir, kanın pıhtılaşmasını ve yaranın iyileşmesini sağlayarak, yaranın iz bırakmasını önler. Ayrıca eterik yağ, A, C ve K vitaminleri, labenzim, invertin, emulsin, silisik asit, fosforik asit, glikozid ve müsilaj bu bitkinin ihtiva ettiği diğer maddelerdir. Sinir otunun ezilmiş yaprakları yaraları kirden koruyan ve mikrop bulaşmasını engelleyen bir sıvı salgılar, ateş düşürücü, kramp giderici, antibakteriyel, kan yapıcı, kanama durdurucu tesirleri de olan bu yaprak özünün çok geniş bir kullanım sahası vardır.

Bu bitki aşağıdaki rahatsızlıklarda kullanılabilir:


Ezilme ve berelenme gibi harici yaralanmalarda olduğu kadar, açık yara ve böcek sokmalarında.
Diş eti iltihabında.
Öksürük, bronşit ve solunum yollarındaki tıkayıcı balgam şikâyetinde.
Mide-bağırsak hastalıklarında.
İdrar yolu enfeksiyonlarında.

Bitki nasıl işlenir?

Sinir otu; Nisan-Eylül ayları arası toplanabilir; ancak sadece yaprakları kullanılmalıdır. Diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi, sinir otu da, trafiğin yoğun olduğu cadde kenarlarından, demiryolları ve ilâçlanan arazilerden toplanmamalıdır. Bitkilere su veya havadan zehirli madde bulaşabileceğinden, çöp toplama merkezleri veya kimya tesislerinin yakınlarından da toplama yapılmamalıdır.Ayrıca yağmurlu ve rutubetli havada ecza dolabınızı bu bitkilerle doldurmak boşuna olacaktır, çünkü topladığınız bitki hemen küflenebilir. Elde edilen yapraklar taze ve yeşil renkli olmalı ve üzerinde yaprak pası, küf mantarı ve sürme mantarı görülmemeli. Toplanan bitkiyi taşımak için sadece havayı geçiren kâğıt torba, kutu ve karton kullanılmalıdır. Sinir otu, gölgede kalbur veya elek üzerinde kurutulmalıdır. Çünkü bitkinin hava ile azamî teması sağlanmalıdır. Kuruma işlemi iki veya üç hafta sürer. Sinir otu yaprakları çıtır çıtır kuruduğunda, birçok kurutulmuş bitki gibi ışığı az geçiren koyu renkli, kapaklı cam kavanozlarda saklanmalıdır.

Sinir otu çayı

Bir çay kaşığı kurutulmuş sinir otu yaprağını bir bardak suda kaynatınız ve 10 dakika demlenmesini sağlayınız. Günde üç bardak içiniz. Sıcak içildiğinde, soğuk algınlığı, midebağırsak, solunum ve idrar yolları mukozalarının iltihabında ağrı kesici özelliği gösterir.Ancak bu hususta unutulmaması gereken önemli bir nokta, hiçbir bitki çayının 14 günden fazla bir süre içilmemesi gerektiğidir; bazı maddeler doz aşımı yüzünden zararlı duruma geçebilir. Ayrıca bu kadar tesirli şifalı bir bitkiyi bile kullanırken, beklenmedik bir menfî belirti ortaya çıktığında hekime muhakkak danışmak gerekmektedir. Meselâ, sadece üşütmeden dolayı ortaya çıkmış basit bir öksürüğü tedavi etmek için sinirotu çayı kullanırken arkada gizli olan bir akciğer kanserini gözden kaçırma tehlikesine karşı, birkaç gün içinde netice alınmadığı takdirde hastalığın tam olarak teşhis edilmesi için muhakkak hekime müracaat edilmelidir.

Sinir otu kompresi

Bilhassa böcek sokması, berelenme veya yaralanmalarda taze sinir otu yapraklarından yapılan bir kompres iyi gelmektedir. Sinir otunun yaprakları güzelce yıkanır ve parmakla ezilir. Elde edilen bu bitki preparatı, böceğin soktuğu yere veya yaraya sürülür. Sık sık (her yarım saatte bir) aynı şekilde tekrarlanır. Ezilen yaprakları temiz bir bez veya tülbentten bandaj ile sarmak iyi olur.
Ağız içine ait enfeksiyonları tedavi etmek için, ezilmiş taze sinir otu yapraklarıyla beşaltı damla "Echinacea" ve bir kapsül E Vitamini karıştırılır. 25 cm2 büyüklüğündeki bir tülbente bu karışım sarılır ve diş eti ile yanak arasına konur. Bu şekilde saatlerce veya gece boyunca tesirli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp