Sinir Sisteminin Virüs İnfeksiyonları

Sinir Sisteminin Virüs İnfeksiyonları : Sinir sisteminde yerleşen, yani nöt- rotrop viruslar, tümör virusları gibi küçük etkenlerdir (50 - 120 milimikron kadar). Beyinde medulla spinaliste, ya da iki yerde birden lezyon yapabilir. Lezyonlar meninkslerde ya da beyin veya medulla spinalis dokusu içindedir. Sinir sisteminde lezyon yapan viruslar organizmaya deriden, mukozalardan (her- pes simpleks virüsü, enteroviruslar), derideki yaralanmadan (kuduz virüsü), ya da bir hayvanın sokması ile yine deriden (arboviruslar), solunum ve sindirim yolundan girebilir. Virusların büyük bir kısmı sinir sistemine kan yolu ile ulaşırlar. Çoğu kez önce lenfoid dokuda çoğalır, ondan sonra kan yolu ile sinirsistemine gelir. Az bir kısım virüs ise, kuduz virusunda olduğu gibi, sinir sistemine periferik sinir yolu ile ulaşır.

Sinir sistemine ulaşan viruslara karşı akut evrede, nötrofil polimorf çekirdekli hücrelerin yaptığı perivasküler iltihap ve nekroz şeklinde reaksiyonlar gelişir. Nekroz, yalnız nöron nekrozu, gri ve beyaz maddede daha geniş nekroz odakları, damar cidarı nekrozları ve infarktüsler şeklinde olabilir. Kronik evrede ise, polimorfların yerini, lenfosit, plazmasit ve büyük mononükleer hücreler alır. Dokudaki nekroz odakları, kronik olgularda kiste benzer boşlukları oluşturabilir.Sinir sisteminin kendi hücrelerinde ise, mikrogliya hipertrofisi ve prolife- rasyonu ile astrosit hipertrofisi ve fib- röz gliyozis görülür. Gangliyon hücrelerinde Nissl granüllerinin kaybı, sito- plazma eozinofilisi ve nekroz saptanır. Nekrotik gangliyon hücreleri etrafında mikroglia hipertrofisi ve proliferasyon- ları görülür. Bu görünüme «nöronofaji» denir. Bazen mikrogliya hipertrofi ve proliferasyonundan oluşan odakların ortasında denegere gangliyon hücresi bulunmaz.

Bu odaklar beyaz maddede yer alır ve görünümlerinden ötürü bunlara «mikrogliya yıldızları» denir.Sinir sisteminde viruslara karşı gelişen reaksiyonlarda bazen, mikrogliya, lenfosit ve büyük mononükleer hücrelerden oluşan odaklar görülür. Bunlara «gliyo - mezankimal odak» 1ar denir.Sinir sisteminde virusların oluşturduğu karakteristik değişiklikler astrosit, oligodendrogliya ve nöronlarda inklüzyon cisimciklerinin bulunmasıdır.Bunlardan çoğu nükleus içindedir. Fakat sitoplazmada yer alan ve «Negri cisimciği» adı verilen inklüzyonlar kuduz için karakteristiktir.Nukleusta yer alan inklüzyon cisimcikleri A ve B tipi olmak üzere iki şekilde görülür. A tipinde inklüzyon cisimciği büyüktür.

Nükleusun büyük bir kısmını kaplar, kromatin nükleus mem- branı kenarına itilir. İnklüzyon cisimciği ile kromatin kitlesi arasında saydam bir çeper şeklinde hale vardır. A tipi inklüzyon cisimciği kolay görülür ve virüs infeksiyonunu kuvvetle düşündürür. B tipi ise, nükleus kromatininde yer değişikliği yapmayan, bazen mültipl olabilen küçük inklüzyon cisimcikleridir. Bunlar kolay görülmezler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp