Sinir Sıkışmaları

Sinir sıkışmaları hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için aşşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz...

Sinirler, omurga kemiklerinin oluşturduğu kanalda omurilikten başlayarak ayak ve parmak uçlarına doğru ilerler, ilerledikleri yol boyunca bazen dar anatomik kanallardan geçerler. Bazı durumlarda ‘sinir sıkışması‘ dediğimiz ve ağrıya yol açan sorunlar görülüyor.

l Sinir sıkışmasına yol açan sorunlar nedir?

- Şeker hastalığında, sinirlerdeki ödem, geçtiği kanalda sıkışmasına yol açar. Bası yapar. Bir diğer neden ise sinirlerin taşıma sisteminin bozulması ve bası yapması.

- Romatoid artritlerde, kanalda ödemleşme, dokuların artması (hipertrofi), oluşan cilt altı bezeleri basıya neden olur.

- Hormonların sinir metabolizmasını etkilemesi, kemikler ve yumuşak dokuda hücre artması basıya yol açar.

- Tendinitler yani kas kirişi kılıfındaki ödemleşme daralmaya zemin hazırlar.

- Kırıklar sonrası, sinirin geçtiği kanal daralır.

- Hamilelerde kilo alma ve artan ödem sinir sıkışıklığına yol açar.

- Ayrıca osteoartrit ve gut rahatsızlıkları, menopozdaki hormonal faktörlerdeki değişimler kas kirişlerinin çevresindeki zarların kalınlaşmasıyla meydana gelen sinir sıkışmaları da var.

l En sık gördüğünüz hangi tip sıkışma?

Herhangi bir neden olmaksızın görülen ‘idiopatik tip‘ pratikte en sık görülenidir. Bu kişilerde kanallar doğuştan dardır. Genellikle orta yaş kadınlarda görülür. El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir band şeklinde siniri örten bağ doku üzerinde bant şeklinde iyileşme (skar) dokusu oluşturarak bu bağın kalınlaşmasına neden olur. Bu da basıya yol açar.

l Hangi uzuvlarda sinir sıkışır?

Dirsek ve bilekteki kanallar, el sinirleri için önemli. Bacaklarda ise ayak bileği tüneli en fazla sıkışmanın olduğu yerlerdir.

l Sinir sıkışlığı nasıl belirti verir ve nasıl tanı konur?

Sinirler sıkıştığında oksijen alamazlar. Bu durumu haber vermek için uyarı mesajları yollarlar. Etkilenen sinir alanında uyuşukluk ve karıncalanma hissedilir. Daha sonra ağrı oluşur. İleri durumlarda hareket verdiği adalelerde incelme ve fonksiyonlarında zayıflık gelişir.

l Sıkışıklığın geldiği bölgeye göre belirtiler nedir?

- Bilek seviyesinde sıkıştığında el bileği sıkışma sendromu denir. En fazla görülen tiptir. Etkilenen sinir bölgesi olan 1,2,3‘üncü parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, avuç içinden omuza kadar uzanan ağrı ve baş parmakta zayıflıkla birlikte o bölgedeki kaslarda incelme fark edilir. Serçe parmağın duyusunu alan sinir dirsek veya el bileği seviyesinde sıkışabilir.

Bu sinirin tutulmasında 5‘inci parmakta uyuşma olmasına rağmen, en önemli klinik şikayet tutmayı sağlayan adalelerin zayıflaması. Aynı sinirin dirsek seviyesinde sıkışmasına dirsek sıkışma sendromu denir. Bu sendromda bükülen dirsek açılmaya zorlanınca şikayet artar.

- Ayakta ise ayak bileğinin iç tarafındaki kemik tünelde sinir sıkışması oluşabilir. Buna ayak bileği sıkışma sendromu denir. Bu sinir ayak tabanının duyusunu sağlar, sıkışma durumunda ayak tabanında uyuşukluk meydana gelir.

Kesin tanı elektromiyografik inceleme (ENMG) ile konur.

l İlk müdahale nasıl yapılır?


Doktor kontrolünde verilen ödem azaltıcı ilaçlar ve siniri besleyici vitaminlerle gerektiği durumda o bölgeye yapılan kortizol enjeksiyonları tedavinin bir parçası. El ve koldaki ağrı nedeniyle el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine katkıda bulunur.

l Önlem nasıl alınabilir?

En sık görülen bilek sıkışmanda bilgisayar kullanırken kol ve bileklerimizi uygun şekilde desteklemeli ve zaman zaman eller dinlendirilmeli. Obezite risk faktörü olduğundan kilo verilmeli, hamilelik döneminde su tutulumunu azlatmak için tuz alımı kısıtlanmalı, bilek için germe egzersizleri yapmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp