Sinir Hasar Patenleri

Sinir Hasar Patenleri :

Sinirleri çeşitli hastalık süreçleri etkileyebilir. Periferik sinirleri tutan zararlı etkenlere karşı periferik sinirlerin genellikle başlıca iki yahut patterni bulunur: Schwarın hücresi veya akson. Ağırlıklı olarak Schwarın hücresini etkileyip miyelin kaybına yol açan hastalıklar segmental demyelinizasyon olarak adlandırılır. Buna karşın, ağırlıklı olarak nöron ve onun aksonunun tutulması akson dejenerasyonuna yol açar. Bazı hastalıklarda akson dejenerasyonunu, akson rejenerasyonu izleyebilir. Segmental Demyelinizasyon Segmental demyelinizasyon; Schwarın hücresinin ölümü veya fonksiyon bozukluğu ya da miyelin kılıfının hasan olduğu zaman gelişir; aksonda primer anomali yoktur.

Bu süreç, diğerleri korunurken bazı Schwarın hücrelerini ve onlara denk gelen internoddan etkiler. Parçalanan miyelin başlangıçta Schwarın hücreleri ve daha sonra makrofajlar tarafından yutulur. Çıplak kalan aks on demyelinizasyon için bir uyan işlevi görür. Endonörium içindeki bir hücre topluluğu, farklılaşmayla hasarlı Schwarın hücrelerinin yerine konur. Bu hücreler çoğalır ve aksonu kuşatır. Zamanla çıplak kısım remelinize olur. remelinize internodlar normalden kısa olduğundan, demyelinize bölgeye birkaç köprü yapmaya gerek vardır (Şekil 2332'ye bakınız). Kısalmaya ek olarak, remelinize internodlar, aksonun çapına oranla, normal internodlardakinden daha ince miyeline sahiptir.

Demyelinizasyon ve demyelinizasyon döngülerinin birbirini izlemesiyle, Schwarın hücre uzantılarının üst üste sıralanan bir yığılımı vardır. Enine kesitte; ince miyelinli bir aksonu kuşatan, gereğinden fazla bazal membran ve Schwarın hücre stoplazmasının konsantrik tabakalaşması olarak görülür (soğan toputuş . Zaman içinde birçok kronik demyelinizan nöropatiler akson hasarına yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp