Sınav Kaygısına Son

Sınav Kaygısına Son


Sınav Kaygısına Son


Sınav kaygısına son vermek için psikolojik olarak hazır olmalı ve kesinlikle heyecanımızı yenmemiz gerekir. Sınav kaygısına son vermek için yapmamız gerekenler makalemizde yer almaktadır.




SINAV KAYGISINA SON :

Son anda sınava hazırlanmayın. Son anda bilgileri kafanıza tıkmaya çalışmayın. Öncelikle sınava zamanında ve yeterince hazırlanmak, sınavdan önce bir çalışma programı yapmak ve buna uymaya çalışmak kaygıyla başetmede ilk önemli adım olacaktır.

Sınavdan önce iyi bir uyku çekin ve dinlenin. Eğer sınavınız bir sonraki sabah olacaksa, gece iyi uyuyun. Eğer sınav gün içindeyse sınavdan önce dinlenmek için zaman ayırın. Ne kadar iyi dinlenmiş olursanız sınavda dikkatinizi toplama ve hata yapmama olasılığınız o kadar artar.

İyi ve doğru beslenin
Şeker, sigara, alkol ve kahve kaygıyı yoğunlaştırdığından bu yiyeceklerin tüketimi azaltın. Protein (balık, soya vs.), su, sebze, vitaminler kaygıyı dengeleyen yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin tüketimi artırın. Sınavdan önce alkol veya herhangi bir ilaç kullanmayın. Özellikle sınavdan hemen önce alkolden ve diğer tür ilaçlardan mümkün olduğunca kaçının.

Düşünce ve inançlarınızı sorgulayın.
Eğer sınav öncesi, sınav sırası ya da sonrasında başa çıkamadığınız bir kaygı duygusu yaşıyorsanız, düşünce tarzınıza ve kendinizle nasıl bir diyolağa geçtiğinize dikkat edin. Düşünce ve inançlarınız yukarda bahsedilen geleceğe yönelik olumsuz beklentiler içeriyor mu? Peki bunlar ne derece gerçekçi? Gerçekçi, akılcı olmayan düşünce ve inançlarınızı gerçekçi ve akılcı olan düşünce ve inançlarla değiştirin. Bunu yaparken, kendinizi başkaları ile karşılaştırmak yerine o anki performansınızı, daha önce gösterdiğiniz performansınızla ve o anki koşullarınıza göre değerlendirin.

Örneğin;
"Bu sınavda başarılı olamayacağım" yerine
"Bu sınavda başarılı olabilmek için elimden geleni yapacağım"

"İyi değilim, yetersizim, aptal olmalıyım" yerine
"Mükemmel değilim. Ama kendimi biliyorum. Bu zamana kadar okuyup başarılı olabildiysem bu benim zekamı ve çalışkanlığımı gösterir"

" Ellerim titriyor…, eyvah, ne yapacağım" yerine
" Ellerim titriyor, bu doğal, kaygılıyım. Bunu elimden geldiğince kontrol etmeye çalışayım"

" Eğer bu sınavdan yüksek not alamazsam, okuldan atılırım" yerine
" Bu sınavdan yüksek not almak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ama alamazsam da bu dünyanın sonu değil".

Fizyolojik belirtilerinize dikkat ederek onları azaltmaya çalışın. Bunun için gevşeme egzersizleri yapın.
Örneğin sınavdan önce ve sınav sırasında omuzlarınızı gevşetin. Omuzlarınız ne kadar çok kulaklarınıza yakın olursa, boynunuzda ve başınızın arkasında o kadar çok gerginlik hissedersiniz. Dolayısıyla da daha çok kaygılanırsınız. Bu gerginliği giderebilmek için omuzlarınızı kulaklarınıza doğru daha da çok çekin, bir an böyle gergin tutun ve gevşetin. Bu uygulamayı 2-3 defa tekrar edin. Bu yolla omuzlarınız gevşediğinde kendinizi nasıl hissettiğinizi öğrenebilirsiniz.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp