Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı


Sınav Kaygısı. Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan psikolojik duruma sınav kaygısı denir. Sınav kaygısı hakkında detaylı açıklamalar makalemizde yer almaktadır.



Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı nedir ?

Beklenen sınavlardan kaynaklanan stresin oluşturduğu karmaşık fizyolojik ve psikolojik duruma denir. Kaygı bir kişide ne yüksek olmalı ne de az olmalıdır. Aşırı kaygıda aşırı kaygısızlıkta başarısızlığa neden olur. Sınav sırasında çok aşırı heyecanlanarak, bildiğiniz soruları sınav heyecanı yüzünden unutuyor veya yanlış yapıyorsanız, Sınav sırasında mideniz ağrıyorsa, karın bölgenizde rahatsızlık oluyorsa, elleriniz aşırı terliyorsa, baş ağrıları çekiyor ve sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız,Sınav sırasında, daha önce öğrenmiş olduğunuz ve çalıştığınız konuları hatırlayamıyorsanız,Sınav zamanları sizlere kâbus gibi geliyorsa,Sınav Kaygınız Var Demektir!

Sınav kaygısının Nedenleri Nelerdir?

Düzenli çalışma alışkanlığının olmayışı, birçok öğrenci düzenli çalışmadığı için kendisinde hangi bilgilerin eksik olduğunu tam olarak bilemez ve bu nedenle hangi dersi ve konuları çalışması gerektiğini kavrayamaz. Bu karmaşa içinde yaklaşan sınav zamanı yüksek kaygıya kapılır.Öğrencinin ve ailesinin sınavda yüksek başarı beklemesi kaygıya neden olur. Özellikle ailelerin bu konuda yüksek beklentilere kapılmamalıdır. Öğrencide var olan kaygı ailenin tutumu ile çok daha yükseğe çıkacaktır.

Eğer bir öğrenci çalışmayı her zaman bir sonraki güne erteliyorsa sınav yaklaştığı sırada çalışacak çok konu olduğu için panikleyecek ve kaygı yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle düzenli olarak konu tekrarlarının yapılması ve hiç bir zaman ertelemenin yapılmamamsı gerekir.

Başarısız olma korkusu kaygıya neden olur. Öğrencinin kendisine güven duyması gerekir. Kendine güven eksikliği başaramayacağım korkusuna neden olduğu için sınavdan önce veya sınavdan sonra yüksek kaygıya neden olur.

Sınav kaygısı ile başa çıkmak için neler yapılmalıdır?

Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrencinin öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek yani aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur.

Yüksek, aşırı kaygı ile başa çıkmak hem bedensel hem zihinsel ve hem de davranış boyutunda çaba gerektirir.

Öncelikli olarak zihinsel bir çabayı gerektirir. Zihinsel olarak bu kaygıyı yenme durumuna ne kadar hazır olursak yapacağımız egzersizlerde ve davranışlarda o kadar başarılı oluruz. Unutmamalıyız ki başarıya ulaşmanın en temel yolu başarılacağına duyulan inançtır.

Kaygı arttığı zaman bedende bir takım değişiklikler olur. Solunum hızlanır, kalp normalden daha fazla artar, kaslar gerilir, vücut sıcaklığı düşer. Bedende meydana gelen bu değişikler insanın duygusal durumunu etkiler. Soruyu okumakta ve anlamakta zorluk çekilir. Bu nedenlerden dolayı öncelikle gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Gevşeme egzersizlerinin faydası olarak; solunum derinleşir, kalp atışları normale dönmeye başlar, vücut ısısı artmaya başlar, kaslar gevşer. Bedeni kontrol etmenin ilk adımı nefes egzersizi ile başlar.

Doğru nefes alma egzersizi

Nefes almadan önce sol elinizi karnınızın üzerine, sağ elinizi göğsünüzün üzerine koyun.

Nefesinizi ciğerleriniz boşalıncaya kadar verin,

Burnunuzdan yavaş yavaş ve derin bir şekilde önce karnınızın, sonrada göğsünüzün şiştiğini hissedin,

Nefesi aldıktan sonra bırakmadan içinizden dörde kadar sayın,

En son olarak nefesini dörde kadar sayarak bırakınız.

Günün farklı zamanlarında nefes egzersizini yapabildiğiniz kadar çok yapın ne kadar çok egzersiz yaparsanız bedenininiz o kadar çabuk alışacak ve uyum sağlayacaktır. Nefes egzersizi sayesinde bedeninizin gevşediğini hissedeceksiniz.

Düzenli Fizik egzersizi

Fizik egzersizinin yararları:
- Kas gevşemesi
- Zihinsel gevşeme
- Yapılan işte etkinliğin artması
- Enerjide artış
- Endişelerde azalma
- Daha iyi sağlık
- Duygusal rahatlık
- Kendine güven artışı

Günde 10-20 dakika düzenli egzersiz yapmanın sınavlara hazırlanan gence sağlayacağı yararlardan birincisi kaygıyı azaltması, ikincisi öğrenmede etkinliğin artması.

Gerginliğin damarlarda daralmaya neden olduğu için hücrelere giden kan miktarında azalma olur. Sınav stresini yaşayan gencin durumu budur. Bu da hücrelerin yetersiz beslenmesi demektir. Bu durumda vücutta salgılanan bazı maddeler öğrenmeyi zorlaştırır ve hücrelerin kapasitelerini tam manasıyla kullanamamasına neden olur.

Fizik egzersizi öğrenmeyi kolaylaştırır. Fiziksel egzersizden sonraki rahatlama sırasında salgılanan seratonin adındaki madde öğrenmek için gerekli olan zihinsel ortamın doğmasına neden olur.

Bir fizik egzersizi programı tamamlandığı zaman yorgunluk hissedilmemeli. Zıplayarak yapılan yorucu hareketlerden kaçınılması. Sağa sola eğilme. Öne eğilerek eli yere değdirme, dizleri bükerek yere eğilip hareketler yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp