Sigara Ve Sinir Sistemi

Sigara Ve Sinir Sistemi : Sigara kullanımının sinir sistemine zararları uzun zamandan beri bilinmektedir.Bu etki geçici ve öznel olduğundan kolay tanımlanamaz. Sigara kullanımının beyindeki ilk etkisi uyarıcı niteliktedir. Bu etki sonucunda entelektüel işlevler kolaylaşır, bellek gelişir ve keyif duyulur. Kısa süren bu etkilerin ardından, tütünün etkisiyle bellek, dikkat ve yönelim bozuklukları oluşur.Zihinsel mekanizmalarda oluşan değişiklikler, içilen tütün miktarına tam olarak bağlı değildir. Gençlerde daha az direnç görüldüğünden erken yaşlarda aşın sigara kullanımı zihinsel yetilerin azalmasma ve okulda başarısızlığa neden olabilir.

Beyin düzeyinde görülen bu değişikliklere ek olarak birçok sigara tiryakisi sinirlidir ve buna bağlı organik dengesizlik görülür. Bunun doğrudan sigara kullanımına mı, başka bazı kişisel etkenlere mi bağlı olduğunu kestirmek zordur. Zincirleme sigara içen kişi sinirlerini yatıştırdığını sanırsa da, aksine, sigara olayı daha da ağırlaştırmakta ve böylece bir kısır döngü ortaya çıkmaktadır.Nikotinin doğrudan etkileri de vardır; sigara içmek içici için bir keyiften çok bir eylemdir. Nikotin, bağımlılığa yol açan bir ilacın bütün etkilerine sahiptir:

Keyif verici etki, bağımlılık oluşturucu özellik ve bırakıldığı zaman hoşa gitmeyen belirtilerin oluşması. Nikotin bağımlılığının zaman içinde yavaş yavaş oluştuğu düşünülür; böylece, birçok sigara tiryakisi için sigara içmenin sürdürülmesinde esas neden, sigaranın bırakıldığı anda oluşan yoksunluk belirtilerinden kaçmaktır.Merkez sinir sistemini baskılayan ya da uyaran ilaçların yol açtığı yoksunluk sendromuna benzer gerçek ve tam bir sendrom nikotin kullananlarda da görülür. Bu sendromun şiddeti kişiden kişiye değişir; bazılarında sigarayı bırakma girişimi açısından büyük bir korku kaynağı oluştururken bazıları bu dönemi çok rahat atlatabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp