Şifalı Bitkiler 1

Şifalı Bitkiler 1 :

Acı ağaç (kök-odun-kabuk): Rezin,uçucu yağ ve acı bir madde olan quassin vardır.

Acı bakla-Yahudi baklası: Sabit yağ,lupinin, spartein ve alkaloidler vardır.

Ada çayı-Tıbbi ada çayı: Tanen, asitsaponin, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağda tuyon, sineol,bomeol, pinen maddeleri mevcuttur.

Ada soğanı-Beyaz soğan: Şekerler, panen, organik asitler, müsilaj, saponin, steroller, kalsiyum, oksalat, reçine ve glucoscillaren, scillaren, proscillaridin A-B gibi kalbe etkili glikozitler vardır. Ağaç kavunu-Greyfurt: İçinde ela terindir vardır.

Ahududu-Ağaç dağ çileği: Yapraklarında tanen ve organik asitler, meyvelerinde pektin ve demir şekerler var.

Ak yıldız soğanı-Köpek soğanı: Nişasta, saponinler, müsilaj, convallotoxin veglikozitler vardır.

Akasya-Salkım ağacı: Çiçeklerinde asparagin, yağı, mum ve robinin isimli bir glikozit vardır.

Yapraklannda ise tanen ile indi can ve ağacın adlı glikozit maddeler mevcuttur.

Ak diken-Geyik dikeni: Meyvesi, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain isimli san renk maddeleri, rhamnoemaodin, emodin ve crysophanol isimli antrakinon türevIeri denilen kimyasalları taşır; aynca flavon glikozitleri de içerir.

Ak günlük-Günlük sakızı: Zamk, organik asitler ve uçucu yağ vardır.

Alıç-Aluç-Yemişen: Tanen, trimethylamin, flavon türevleri ve triterpen türevleri vardır.

Altınkökü-İpeka: Nişasta, şeker, yağ ve alkaloidler vardır. Alkaloidlerin en önemlileri emetin ve sefa elin olup aynca psychotrin, ipe camine, hydroipecamine ve em etamine alkaloidlerini de içerir.

Amber ağacı (çiçeği-kabuğu): Kas karilin, uçucu yağ, rezin, tanen ve boya maddeleri vardır. Anason-Enison-Nanahan: Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ, uçucu yağ içinde anethol, estragol ve terpen vardır.

Ardıç (siyah tohumu): Organik asitler,reçine, acı madde, uçucu yağ, glikoz, sakaroz ve juniperin vardır. Uçucu yağ, nın tiseptiktir ve idrar söktürücüdür.

At kestanesi: Acı madde, tanen, saponinler, aesculin ve AETcin denilen iki glikozit vardır.

Atkuyruğu- Tilki-Kırkkilit: Saponin,tanen, reçine, "acı madde" denilen alka loidler, siliccit asit vardır. Dikkat: Çok miktarda alındığında zehirlidir.

Avokado-Persea gratissima: Meyvalar da yağ, yağda ise oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri vardır. Yapraklarda tanen ve uçucu yağ bulunur. Uçucu yağda pinenler cineol ve Kafur ağacı mevcuttur.

Avşar otu-Azak eriği-Eğir otu: Nişasta,sitrik ve malik asit gibi organik asitler, reçine, tanen ve uçucu yağ taşır.

Ayak otu-Carex arenaria: Şaponinler, silice ve turpentine taşınmaktadır.

Ay çiçeği-Günebakan-Döndü: En önemli modası oleik asit, linoleik asit, araşidonik asit gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. aynca selüloz ve protein taşımaktadır. Bl, B3 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.

Ayrık otu-Agropyrum repens: Potasyum, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayva: Yaprak ve meyvalannda pektin,tanen, glikoz, sakaroz, elma asidi ve C vitamini; tohumlannda ise musilaj, sabityağ, renkli maddeler, amygdalin ve emulsin bulunur.

Badem (acı-tatlrl-Badem yağı: Gerek tatlı ve gerekse acı bademde bulunan maddelerin başlıcalan protein, şeker ve yağdır. Badem aynca amigdalin denilen zehirli maddeyi taşır. Amigdalin kimya sal olarak parçalandığında siyan hidrik asit denilen zehir meydana gelir.

Baldıran-Ağır otu: Organik asitler ve alkaloidler taşımaktadır. Alkaloidler conin, conicein, conhydrin olarak tespit edilmiştir .

Ballıbaba (beyaz-san-kırmızı): Tanen, müsilaj, şekerler, uçucu yağ, saponin flavonol glikozitleri, histamin, tiremin ve metil amin içerir.

Ban otu-Cavur haşhaşı: Önemi, taşıdığı alkaloidlerden ileri gelmektedir. En fazla hyoscyamin olmak üzere skopolamin ve atropin taşır.

Avokado-Persea gratissima: Meyvelerde yağ, yağda ise oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri vardır. Yapraklarda tanen ve uçucu yağ bulunur. Uçucu yağda pinenler cineol ve Kafur ağacı mevcuttur.

Avşar otu-Azak eriği-Eğir otu: Nişasta,sitrik ve malik asit gibi organik asitler, reçine, tanen ve uçucu yağ taşır.

Ayak otu-Carex arenaria: Şaponinler, silice ve turpentine taşınmaktadır.

Ay çiçeği-Günebakan-Döndü: En önemli modası oleik asit, linoleik asit, araşidonik asit gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır. B1, B3 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.

Ayrık otu-Agropyrum repens: Potasyum, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.

Ayva: Yaprak ve meyvelerde pektin, tanen, glikoz, sakaroz, elma asidi ve C vitamini; tohumlarda ise musilaj, sabit yağ, renkli maddeler, amygdalin ve emulsin bulunur.

Badem (acı-tatlı-Badem yağı: Gerek tatlı ve gerekse acı bademde bulunan maddelerin başlı kalan protein, şeker ve yağdır. Badem ayrıca amigdalin denilen zehirli maddeyi taşır. Amigdalin kimyasal olarak parçalandığında siyan hidrik asit denilen zehir meydana gelir.

Baldıran-Ağır otu: Organik asitler ve alkaloidler taşımaktadır. Alkaloidler conin, conicein, conhydrin olarak tespit edilmiştir .

Ballıbaba (beyaz-san-kırmızı): Tanen,müsilaj, şekerler, uçucu yağ, saponin flavonol glikozitleri, histamin, tiremin ve metil amin içerir.

Ban otu-Cavur haşhaşı: Önemi, taşıdığı alkaloidlerden ileri gelmektedir. En fazla hyoscyamin olmak üzere skopolamin ve atropin taşır.

Barut ağacı-Erkek ak diken: Tanen, saponin, şekerler, acı madde ve frangulin, glikofrangulin, frangulo-emodin gibi antrakinon türevleri. barut ağacı-erkek akdiken kabuğunun içerdiği kimyasallardır.

Basur otu-Düğün çiçeği: Şaponin, glikozitler, uçucu yağ ve anemonin gibi maddeler vardır.

Beşparmak otu-Hayıt-Ayıt: Tannik asit, tormentil kırmızısı pigmenti ve tormentillin glikoziti içerir.

Beyaz çöpleme: Nişasta, şeker, reçine ve başlı kalan ve ratridin proveratin A-B olan 20 kadar alkaloid içermektedir.

Biberiye-Kuşdili: Uçucu yağ, tanen, acı madde, reçine, organik asit ve glikozitler bulunur. Uçucu yağında en önemli maddesi biberiye-kuşdili kafuru vardır.

Bit otu-Kokar otu-Mevzek: Sabit ve uçucu bir yağ ile delphinin, delphonin, staphisin, delphisin, delphinoidin, stap hisagrin alkaloidleri bulunmaktadır.

Boldo-Boldus molina: Tanin, eterik yağ, boldin ve boldo-boldus molinaglusin isimli maddeler vardır. Böğürtlen-Rubus fruticosus: Şekerler,tanen ve organik asitler içerir. C vitamini bakımından zengindir. Calabar baklası ve tohumu: Başlıca etkili madde eserin alkaloididir.

Calapa yumrusu: Nişasta, şekerler,zamk ve calabar reçinesi mevcuttur. Calabar reçinesinde yüzde 5 kadar da jalapin bulunmaktadır.

Centiyane-Eşek turpu: Mum, tanen,pektin, gentiopikrin isimli acı glikozit, gentianin alkaloidi, gentian asidi, yağ, şeker ve gentioamarin ile gentin maddelerini içerir.

Ceviz: Yaprağı ve yeşil kabuklan tanen, uçucu yağ ve juglon isminde acı bir madde içermektedir. Ceviz içinde şeker, selüloz ve bol miktarda yağ vardır.

Cezayir menekşesi: Tanen, organik asitler, karbonhidratlar vincamin, vincamisin, perivicin alkaloidleri ile vincinsin glikoziti ve fitosteral vardır.

Ciğer otu: Müsilaj, tanen, reçine, saponin, silicic asit, şekerler ve sabit bir yağ mevcuttur.

Civanperçemi-Ak başlı: Sabit ve uçucu bir yağ, achillein adlı acı bir glikozit taşır. Uçucu yağda pinenler, berneol, cineol gibi maddeler vardır.

Çakal eriği: Amygdalin, şekerler, organik asitler ve pektin bulunmuştur.

Çakşır otu: Tanen, saponin, nişasta, reçine, uçucu yağ ve alkaloid taşımaktadır.

Çam: Sakızı içinde reçine asidi ve kolofan isimli maddeyi taşır. Çam terementi esansının temel maddesi pinendir. Çam katranında fenol türevleri ve reçine asidi bulunur. Çam yaprağı esansı silvestren, kadien, terpineal, pinen, bornil asetat gibi kimyevi bileşikler ihtiva eder. Çam tomurcuğunda acı madde, uçucu yağ ve reçineli maddeler vardır. Çam kabuğunun başlıca maddesi tanendir. Çam fıstığı ise yağ, protein ve selüloz içermektedir.

Çavdar malımuzu-Çavdar otu: ışıktan saklanır, kullanılacağı zaman öğütülür, dikkatli kullanılır.

Çay: En önemli. madde teofilindir. Ayrıca kafein teobramin, tanin, uçucu yağ ve klorofil gibi maddeler ihtiva eder. Çayın kendine has güzel kokusu, uçucu yağ ve taninden kaynaklanır.

Çemen otu-Boy otu: Sabit ve uçucu bir yağ, müsilaj saponin, trigonellin alkoloidi, diosgenin, kolin, firosterol mevcuttur.

Çiçekli dişbudak ağacı: Şekerler, reçine, saponin, mannitol ve fraxin isimli glikozit vardır.

Çiçeksiz dişbudak ağacı: Reçine, tanen, uçucu yağ ve fraxin glikoziti vardır.

Çiğdem-Kardelen-İtboğan: Tohumu içindeki en önemli madde kolşisin adı verilen alkaloidtir; başta eklem hastalığı olmak üzere modern tıpta bir çok ilaç terkibine alınmıştır. Ayrıca sabit yağ, şekerler, tanen ve demekolsin vardır.

Çoban çantası-Çıngırdaklı ot: Uçucu yağ, tanen, organik asitler, flavonlar ve saponin vardır. Çoban üzümü-Vaccinium: Meyvede elma, limon ve tartar asitleri, şekerler, pektin tanen, A ve C vitamini, myrtillin denen mavi boya maddesi vardır. Yapraklarda arbutin, tanen, hydroclıinon bulunur.

Çörek otu: Sabit yağ, uçucu yağ, acı madde, saponinler, tanen, şekerler ve nigelin ile connigellin alkaloidleri bulunmuştur.

Çöven otu: Şekerler, reçine ve saponinler taşımaktadır.

Çuha çiçeği-Yıldız-Ayıkulağı: Etkili maddesi saponindir. Ayrıca uçucu yağı, flavon glikozitleri ve şekerler vardır. Tanen, reçine, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır.

Danabağırtan-Bohça otu: Yağ, mum, saponinler, acı madde ve hellebrin glikoziti taşımaktadır.

Defne ağacı-Defne yemişi: Yapraklarda tanen, acı madde ve uçucu yağ bulunur. Uçucu yağda cineol, eugenol, graniol ve pinenler mevcuttur.

Deniz kadayıfı: Müsilaj, karbonhidratlar ve az miktarda iyot, brom, sodyum, potasyum ile magnezyum mevcuttur.

Deniz üzüntü-Al yanak: Dallarında tanen ve efedrin sınıfı alkaloidler içerir. Tıbben önemli olan efedrin, 1924'te Çinli eczacı Chen tarafından izole edilmiştir.

Diş otu-Kürdan otu: Reçine, sabit ve uçucu yağ, visnadin, kellin gibi maddeler vardır.

Dövülmüş avrat otu-Acı ot: Nişasta, saponin, müsilaj ve kalsiyum oksalat kristalleri taşır.

Dulavrat otu: Uçucu yağ, fitosterol, insülin ve tanen vardır.

Dut-Beyaz dut: Şekerler, organik asitler (sitrik, tartarik, malik asitler vb.), tanen ve pektin, kara dutta eyanin adlı boya maddesi ve köklerde ayrıca müsilaj bulunmaktadır .

Duvar fesleğeni-Bere otu: Müsilaj, katesik tanen, potasyum tuzlan, flavon glikozitleri ve bir alkaloid taşımaktadır.

Duvar-Orman sarmaşığı: En önemli maddesi zehirli bir glikozit olan hederindir; aynca saponin de içerir.

Düğün çiçeği-Basur otu: Saponin, glikozitler, uçucu yağ ve anemonin gibi maddeler vardır. Dikkat: Zehirlidir.

Ebegümeci (büyük): Müsilaj, malvin adlı anthocyan madde, tanen ve glikoz taşımaktadır .

Eğrelti otu-Adi ılgın-Çıban otu: Tesirli maddesi ham filicindir. Ayrıca nişasta uçucu ve sabit yağ, reçine ile başlıcaları filmaron ve aspidinol olan floroglucin türevleri bulunmaktadır.

Ekşi yonca-Oxalis acetocella: Müsilaj ve potasyum tuzları içerir.

Enginar-Cynara scolymus: Flavonal gIikozitleri, tanen, cynarin ve içinde cynoropicrin içeren bir acı madde taşır.

Frenk kimyonu-Carum carvİ: Sabit yağ ve içinde carvol ile limonen maddelerini taşıyan uçucu yağ içerir.

Gelincik-Aş otu: Zamk, şekerler, müsilaj maddeleri ve rhoeadin alkaloidi ile asidi, gelinciğin içerdiği maddelerdir.

Ginseng-Panax ginseng: Saponinler, ginsenin, panaxin gibi glikozidler, uçucu yağ, panasik asit, B1 ve B2 vitaminleri ve fosfatlar içermektedir.

Cıvışgan otu-Silena vulgaris: Şaponinler, flavon glikozitleri ve bazı organik asitler içermektedir.

Gökçe-Ökse-Burç: Meyve ve dallarda yapışkan özelliği veren viskin, yapraklarda reçine saponin, tanen, viscotoxin alkaloidi ve organik asitler ile urson, inosiz bulunur.

Gül: Gül çiçeği içinde, bir uçucu yağ (gülyağı=oleum rosae) tanen, gallik asit, anthocyanin ve guercitrin isimli maddeler bulunur. Gülyağında ise koku verici olarak geraniol ve sitronellol, eugenol, ayrıca bazı aldehitler ve phenyletıl alkol vardır.

Güneş gülü-Çiğ otu: Güneş gülü çiğ otunun içerdiği maddelerin araştırılması henüz yenidir. Karhl, başlıca naftokinon adlı san renkli bir madde elde etmiştir.

Ayrıca idrar renginde, koyu1aşmaya yol açan ve henüz bilinmeyen başka bir madde de söz konusudur.

Güvercin kökü: Nişasta, müsilaj, kolumbin ve kolumbo asidi denilen acı maddeler, kolumbanin, jatrorhizin ve palmatin adlı alkaloidler vardır.

Güveyfeneri-Kandil otu: Boya maddesi, organik asitler, physalin alkaloidi, tanen ve müsilaj vardır.

Güzelavrat otu-Atropa bella: Önemi, bulundurduğu, ilaç sanayinde de geniş olarak kullanılan atropin, skopolamin ve hyosiamin adlı alkaloid maddelerden ileri gelir.

Hamamelis virginiana: Tannik asid, hamamelitan pholobaphen maddeleri ile uçucu yağ bulunur.

Hardal (siyah hardal): Tohumlan müsilaj, sinapin, yağ, sinigrin, myrosin ve hardal-siyah hardal yağı ihtiva eder.

Haşhaş: Haşhaştan elde edilen afyonun içerdiği en önemli madde morfindir. Bu kimyasal olarak alkaloid grubuna girer. Afyonda 20'den fazla alkaloid mevcuttur. Morfinden sonra en tanınmışları narkotin, papaverin, kodein, tebain ve narsein olarak sayılabilir. Diğerleri çok düşük yoğunluktadır.

Hatmi-Gülhatmi-Gülfatma: Asparagin, müsilaj, pektin, nişasta, uçucu yağ ve sabit yağ ile şekerler bulunmaktadır.

Havaciva otu-Tüylü boya: Tanen, mum ve alkannin isminde kırmızı bir boya maddesi taşır.

Hevhulma-Iythrum salicaria: Reçine,şekerler, tanen, pektin ve salicarin denilen glikozit vardır.

Hindistan cevizi (büyük): Uçucu yağ, şeker ve selüloza benzer bir madde içerir.

Hindistan cevizi (küçük): Tadını ve kokusunu veren, uçucu yağdır ve buna myristicin adı verilir.

Hindiba-Firenk salatası: İnsülin, uçucu yağ, acı maddeler, şekerler, glikozitler, müsilaj ve karbonhidratlar taşımaktadır. Özellikle C vitamini başta olmak üzere vitamin bakımından zengindir.

Hint yağı-Hint baklası: Tohumlarında "oleum ricini," yani "Hint yağı-Hint baklası" denilen bir yağ, "ricin" denilen zehirli bir toksalbümin, ricinin alkaloidi ve E vitamini vardır. Hint yağının müshil etkisinin sebebi terkibindeki ricinoleik asittir.

Horasani-Artemisia dna berg: Reçine, uçucu yağ, santonin ve artemisin taşımaktadır.

Huş ağacı-Betula lotus: Yapraklarında uçucu yağ, tanen, flavon glikozidleri ve betuIin vardır.

Hünnap: Şeker, müsilaj, tanen, pektin ve C vitamini mevcuttur.

Hüsnü Yusuf-Kır karanfili: Tanen, uçucu ve sabit bir yağ bulunmaktadır.

Hydrastis canadensis: "Hidrastin," ''berberin'' ve "kanadin'" isminde üç etkili alkaloid içerir.

Ihlamur- Tilia cordota miller: Çiçeklerinde tanen, müsilaj, şeker, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ bulunmaktadır. Yapraklarında ise "tiliacin" isimli bir glikozit ve müsilaj mevcuttur. Kabuklarında ise müsilaj vardır.

İncir: Şeker, organik asitler ve sabit yağ ile A, B ve C vitaminleri ihtiva eder.

İpeka-Altınkökü: Nişasta, şeker, yağ ve alkaloidler vardır. alkaloidlerin en önemlileri emetin ve sefaelin olup ayrıca psychotrin, ipecamine, hydroipecamine, methylpsycotrine ve emetamine alkaloidlerini de içerir.

Isırgan otu ve tohumu: "Urticosit"isimli glikozit, potasyum ve kalsiyum nitrat, asit, C vitamini, demir, klorofil bulunmaktadır. Yakıcı yaprak tüylerinde, bu etkinin nedeni olan asetilkolin ile his tamin tespit edilmiştir.

İzlanda Iikeni-Cetraria Island: Likende önemli olarak likenin, dekstrolikenin likestrin, acı bir madde olan setrar-asiti ve müsilaj vardır. Kabak (bal-helvacı-sakızk Reçine, sabit yağ, steroller ve tenyalara etkili madde olan sukur bitin içerir.

Kadıntuzluğu-Sarı çalı: Reçine, müsilaj, ayrıca berberin, oxycantin, palmatin, jatrorhizin gibi alkaloidler içermektedir. Meyvelerde C vitamini, elma ve limon asitleri bulunmaktadır.

Kafur ağacı: Tanınmasına sebep olan madde, adıyla anıldığı Kafur ağacıdır.

Kahve: En fazla kafein olmak üzere, teofilin ve teobramin adlı tıbbi maddeleri ayrıca tanen, uçucu ve sabit yağ, şekerler ve selüloz taşımaktadır.

Kakao-Hint bademi: Başta teobramin olmak üzere az miktarda kafein ve teofilin denilen kantinler, nişasta, azotlu maddeler ve ünlü kakao-Hint bademi yağı mevcuttur.

Kakule: Rezin, sabit ve uçucu yağ, terpineol ve sineol gibi maddeler içerir.

Kanarya otu: Uçucu yağ, reçine, tanen, sencenin alkaloidi, inilin ve flavonol taşır.

Kantaron-Yara otu-Kanocu: Uçucu yağ, tanen, acı maddeler, reçine, pektin, kolin, zamk, hyperin isimli san renk boya maddesi ve hypericin isimli kırmızı renk boya maddesi vardır.

Kara günlük-Sığala-Bulnın Sığala yağı içinde styral denilen uçucu yağ, vanilin, reçine, cimnamik asit, styracin ve storecin maddeleri bulunmaktadır.

Karabaş lavanta çiçeği: Saponinler, glikozit maddeler ve uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağda Kafur ağacı, bomol, cineol gibi kimyasal maddeler vardır.

Kara biber: Nişasta, uçucu yağ ve acı tadını veren pipetin isimli madde vardır.

Kara çalı-Çalı dikeni: Sabit yağ, tanen ve paliurin mevcuttur.

Kara kafes otu: Müsilaj, consodolidin,allantoin, tanen ve symphytocynoglossin maddeleri vardır.

Karamuk-Sarı ağaç-Delice otu: Tanen, organik asitler, C vitamini, reçine ve müsilaj içermektedir.

Karanfil: Reçine, tanen ve başlıca maddesi eugenol olan uçucu yağ ve bir de sabit yağ vardır.

Kargabüken: Kargabüken tohumların da albümin ve yağdan başka, striknin, brusin, vomisin isimli alkaloidler, igasur asidi, son olarak da loganin glikoziti varır.

Karnıyank otu: Müsilaj, sabit yağ ve aucubin isimli bir glikozit maddesi vardır.

Kartopu ağacı: Organik asitler, tanen, şekerler, reçine, valerian asidi, fitosterol ve viburin adlı acı maddeyi içerir.

Kasnı: Reçine, zamk ve uçucu yağ bulunmaktadır .

Katran ağacı: En önemli maddesi reçinedir.

Kavak: Uçucu yağ, reçine, salisin ve populin isimli glikozitler, tanen içermektedir .

Kayısı-Zerdali-Mişmiş: Meyve, şekerler, vitaminler, müsilaj ve bir renk maddesi, tohumlar başlıca amygdalin adlı zehirli maddeyi ve bir yağ içerir.

Kayışkıran-Kayık çiçeği: Tanen, zamk, şekerler, organik asitler, saponin ve flavon türevleri ile anonin glikoziti içerir.

Kebere-Kedi tırnağı: Tanen, flavon glikozitleri ve karbonhidratlar içermektedir.

Keçiboynuzu-Harnup: Şekerler, karbonhidratlar, yağ, selüloz, tanen ve azotlu bileşikler taşımaktadır.

Keçi sedef otu: Tanen, galegin isimli alkaloid madde ve acı maddeler taşır.

Kedi otu: Nişasta, şekerler, reçine, tanen, uçucu yağ, chatinin ve valerin alkaloidleri ile valerianik asit, ayrıca bronil asovalerit içerir.

Kekik: İçinde karvakral içeren uçucu yağ ve tanen vardır. Acı madde saponin tanen ve içinde timol, gibi uçucu yağ taşır.

Keklik gözü-Kanavcı olu: Cymarin isimli bir glikozit ve ayrıca bir alkaloid taşımaktadır.

Kenger olu: Başlıca maddesi sakızdır.

Kestere: Acı madde, tanen, uçucu yağ ve betain maddelerini taşımaktadır.

Keten-Zeyrek-Siyelek: Tohumunda yağ, müsilaj, protein ve bir glikozit madde olan linamarin bulunmaktadır.

Kimyon: Tanen, reçine, sabit yağ ve cuminal içeren uçucu bir yağ taşır.

Kma kma: Kabuğunda 3O'ayakın alkaloid vardır. Bunlardan en önemlisi tarihi değeri de olan kinin, diğerleri ise kinidin, çinkonin ve çinkonidindir. Bunlardan başka glikoz, sakkaroz, kinovoz adı verilen şekerler, kinik asid, kinotannik asid,reçine ve tanen, kına kınada bulunan maddelerdir.

Kiraz: Meyvelerde şekerler, elma ve limon asidi, A ve C vitaminleri, saplar ve gövde kabuklarında ise tanen ile potasyum tuzlan vardır. Zamk içinde de şekerler ve glukronik asid bulunur.

Kırlangıç otu-Temre olu: Uçucu yağ, chelidoxantin adlı san renkli bir boya maddesi, chelidonin, sanguinarin, berkerin ve spartein isimli alkaloidler içerir.

Kısamahmut-Dalak olu: Acı madde, saponin, tanen, reçine ve glikozitler taşımaktadır.

Kişniş-Kara kimyon: Nişasta, tanen, şekerler, sabit yağ ve içinde coriandrol, geraniol, pinenler olan uçucu yağ içermektedir.

Kızılcık: Meyvede şekerler, müsilaj ve malik ile sitrik asitler, kabuklarda ise reçine ve tanen mevcuttur.

Koca yemiş: Meyvelerde bol miktarda C vitamini, şekerler ve tanen bulunmaktadır.

Kokar ağaç-Osuruk ağacı: Reçine, tanen, C vitamini, ailantin isimli acı madde ve sabit yağ taşımaktadır.

Kola bitkisi: Tozunun belli başlı tesirli maddeleri kafein, tefofilin, teebramindir. Ayrıca tanen, şeker ve nişasta da muhtevasında bulunur.

Kondurango: Nişasta, reçine, madeni maddeler ve kondurangin adlı glikozitler vardır.

Koyun otu-Kasık-Fıtık olu: Tanen, müsilaj, acı madde ve phytosterol içerir.

Koza ağacı: Koza çiçeğinin etkili maddeleri kosotoxin, kosin, kosidin, protokosin, kimyasalları ile reçine, tanin ve uçucu yağdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp