Şiddetli Boyun Ağrısı

Şiddetli Boyun Ağrısı

Şiddetli Boyun Ağrısı hakkında bilgiler

Boyun ağrılarının birçok nedeni var ama en sık rastlananları kas spazmları ve zorlamaları, disk kaymaları -boyun fıtıkları- ile kemiklerde meydana gelen kireçlenmelerdir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

Boyun ağrıları çok sık karşılaşılan bir ağrı çeşididir. Boyunda bulunan kemikler, eklemler, eklemler arasında bulunan disklerde oluşan kaymalar -fıtıklaşmalar-, boyun kaslarındaki kasılmalar, spazmlar ve daha pek çok şey bu ağrılara yol açabilir. Ağrı yalnız boyunda kalabileceği gibi sırtınıza, kürek kemiklerinizin arasına da yayılabilir. Bazen ağrıya ek olarak kollarda güç kaybı da ortaya çıkabilir. Boyun ağrılarına çeneye, kulaklara ve başa vuran ağrılar da eşlik edebilir. Kısacası, boyun ağrısı deyip geçmeyin! Sık görülen, teşhisi ve tedavisi kolay olmayabilen bir sorundur.

BOYUN FITIĞINA DİKKAT

Boyun ağrılarının birçok nedeni var ama en sık rastlananları kas spazmları ve zorlamaları, disk kaymaları -boyun fıtıkları- ile kemiklerde meydana gelen kireçlenmelerdir. Boyun fıtığı yaş ilerledikçe daha sık yaşanan bir sorundur. Boyun kemikleri arasında yer alan diskin sert kılıfından dışarı taşması sonucu oluşuyor. Taşan kısım, etraf dokulara (özellikle kas ve sinirlere) basınç yaparak ağrıya neden oluyor. Boyun kemiklerinde kireçlenmelere de sık rastlanıyor. Bazen bir çarpışma özellikle trafik kazaları, kafa travmaları hazırlayıcı nedenler olabiliyor. Arkadan çarpmalar sonucu oluşan kazalarda başın ileri geri sarsılması önemli bir hazırlayıcı faktör olarak gösteriliyor.

FAZLA STRES BOYUN AĞRISI YAPIYOR

Boyun ağrılarının en sık görülenleri kas kökenli olanlarıdır. Kaslarda stres ve aşırı kullanmaya bağlı spazmlar en önemli etkenleridir. Aşırı ve uzun süre kullanım boyun kaslarında bitkinliğe, yorgunluğa ve ağrıya yol açar. Özellikle ense kısmında yerleşik şiddetli boyun ağrılarında kas spazmları önemli bir faktördür. Bununla birlikte bir iki haftadan daha uzun süren boyun ağrıları sıradan görülmemeli, bir uzmandan yardım istenmelidir. Özellikle yaralanmayı takip eden şiddetli boyun ağrılarında, ellerde güç kaybı ile birlikte olan ağrılarda, kramplar şeklinde tekrarlayan ağrılarda fazla beklemeden tıbbi yardım almak önerilmektedir.

Dikkatli bir muayene ve radyolojik teşhis araçlarından istifade ederek kesin tanıyı koymak önemlidir. Teşhis sadece hastanın anlattıklarıyla bile konulabilir. MR veya bilgisayarlı tomografi gibi ileri tanı yöntemlerinden istifade etmek de gerekebilir. Bazı hastalarda sinir ve kas ağrılarında EMG testi gibi daha ileri incelemelerden de faydalanılabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR

Boyun ağrılarının tedavisi sebebe göre değişir. Bazen kas gevşetici ve ağrı kesiciler yeterlidir. O bölgeye sıcak tatbik etmek, masaj ve diğer fizik tedavi araçlarından istifade etmek faydalı olabilir. Bazı durumlarda cerrahi girişim bile gerekebilmektedir. Eğer sık tekrarlayan boyun ağrılarınız varsa, bu haftaki konuğumuz Dr. Eser Alptekin hocanın önerilerini dikkatle okumanızda fayda var!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp