Şems Aslan Sivilce

Şems Aslan Sivilce : Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik problem olan sivilce tedavi edilebilen bir hastalıktır. Özellikle ergenliğin başlaması ile ciltte yağlanma artmakta ve yağ bezlerinin faaliyeti bozulmaktadır. Bunun derideki görüntüsüde istenmeyen yağ birikimleri, şişlikler, iltihaplanmalar, deri altı kistleri olabilmektedir.

Unutulmamalıdırki her yaşta, her dönemde ve her insanda bu sorun gelişebilir. Kadınların %70′i, erkeklerin ise %80′inde hayat boyunca herhangi bir zamanda sivilce oluşabilir. Ne yazık ki kendi kendine geçebileceği gibi yanlış bilgilendirmeler tedavide geç kalınmalara, kalıcı izlerin oluşumuna ve hatta şikayetin artmasına neden olabilmektedir.Cılt altındaki yağ bezlerinin fonksiyonun bozulması, porların kapanması ve birtakım bakterilerin iltihaplanmaya neden olması ile klasik sivilce görüntüsü cilt üzerinde belirir.

Neden Sivilce Oluşur?

Sanılanın aksine, sivilce yediğiniz şeylerden ya da yüzünüzü yıkama biçiminizden dolayı meydana gelmez. Asıl sebep deri altınızdaki maddelerin birleşimidir.Sivilce oluşumunun tek sebebi yoktur. Sivilce, kontrolünüz dışındaki bir çok sebepten oluşur. Deri hücresi dökme sıklığınız hayatınızı tamamen değiştirebilir. Ürettiğiniz yağ miktarı hormonlarınız tarafından belirlenir. Bu bayanlar için genellikle sürekli üretim halindedir. Araştırmalar gösteriyor ki kalıtım sivilce oluşumu üzerinde büyük rol oynamaktadır. Bu yüzden, ailenizin geçmişi sivilcelerin oluşum sebebini öğrenmede büyük rol oynar.Sivilce ile baş edebilmenin en iyi silahı bilgidir. Sivilcenin oluşum sebebini biliyorsanız, bu problemle daha rahat baş edebilirsiniz. Sivilce oluşumuna neden olan beş temel faktör vardır. Bu faktörler kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Sivilcelerle baş edemiyorsanız, sorunun nedenini anlayıp sivilce tedavisine başlayabilirsiniz.

1. Hormonlar: Sivilce problemi olanlar için sorun vücut androgen isimli hormonları üretmeye başlayınca baş göstermeye başlar. Bu hormonlar vücüt gelişiminin doğal bir süreci olan yağ bezlerinin büyümesine neden olur. Fakat özellikle ergenlik döneminde yağ bezeleri daha fazla androgen üretmeye başlar. Androgenler ayrıca ay başı ve hamilelik döneminde oluşan sivilcelere neden olurlar.
2. Fazla yağ üretimi: Yağ bezeleri androgenler tarafından uyarıldığında, daha fazla yağ üretimi başlar. Sivilce oluşumuna yakın bir sürede yağ deri bakterileri ve ölü hücrelerle birleşerek ortaya çıkar. Bu süreç normal olarak kabul edilir fakat fazla yağ üretimi yağların daha çok birikip akneye dönüşmesine sebep olur.
3. Sivilce kabarcıkları: Normalde sivilce kabarcıklarında bulunan ölü hücreler deri yüzeyine çıkıp yok olurlar. Fakat yağ bezeleri daha hızlı çalışmaya başladığında özellikle ergenlik döneminde bu hücreler daha hızlı üremeye başlarlar. Vücudun ürettiği yağlarla birleşen hücreler, sivilcelerin oluşumunu tamamlayıp yok olmasını engellerler.
4. Bakteriler: Propioni diye adlandırılan bakteriler her deri türünde bulunur ve yağ üretiminin doğal bir parçasıdır. Sivilceler oluşmaya başladığında propioni daha hızlı çalışmaya başlar ve sivilce ucunun iltihaplanmasına sebep olan kimyasal bir reaksiyona girer.
5. İltihap: Vücudunuz istenmeyen bakterilerle karşılaştığında, beyaz kan hücreleri göndererek bakterileri vücudunuzdan atmaya çalışır. Bu sürece ilthaplanma adı verilir. Sivilcelerinizin kızarıp, şişip ağrımasına sebep olan bu süreçtir. İltihaplanma kişiden kişiye farklılık gösterir, fakat araştırmalar iltihaplanmanın en çok bayanlarda meydana geldiğini göstermiştir.

Sivilceye karşı nasıl önlem alabilirim?

Bu konuda şanslısınız çünkü yapabileceğiniz bir çok şey vardır. Günümüzde bir çok sivilce tedavisi uygulanmaktadır. Fakat öncelikle sivilce oluşumunuza neden olan faktörleri saptamanız gerekmektedir. Sivilceler kişilik gibidir, çeşitli şekillere girip farklı tedavi yöntemleri gerektirebilir. Sivilceleriniz hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, sizin için en uygun tedaviyi bulma şansına o kadar çok yakın olursunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp