Semptomatoloji

Semptomatoloji : Ruhsal faaliyette karışıklık göze çarpar. Allopsişik ve otopsişik dezorientasyon görülür. Zaman, mekân ve kendi hakkındaki soruları hasta doğru olarak cevaplandıramaz veya güçlükle cevaplandırır. Bunun yanında hallüsinasyon ve illüzyonlar olur. Hasta gözü açık rüya görür gibidir (Onirizm). Fikirler yönünü kaybetmiştir. Söylediği sözlerin birbiri ile bağlantısı yoktur. Yandan cevaplar verir.

Ganser arazı gösterebilir. Ataklıklar, telkiniyet hali, katalepsi, mütizm, stüpör ve gatizm görülebilir. Anksiyete ve öfke hali olabilir. Bu psişik belirtilerin yanı sıra taşikardi, hipertermi, terleme, arter tansiyonunun değişmesi, ekstrarenal ve serebral kaynaklı hiperazotemi, dehidratasyon, hipernatremi, kanın donma noktası değişmeleri gibi fizik belirtiler de vardır.

Ayrıca içorganlarm konjestiyonu (hemoptizi ve akciğer ödemi ile belli olur), bütün vi- serlerde ödem, küçük kanamalar, hiperemi, beyinde venöz sinüslerde trombozlar, perivasküler enfiltrasyonlar, hücrelerde çeşitli kademelerde atrofiler (non-enflamatuar ansefalit) bulunur. Konfüzyon mentalin bir şekli bütün organizmayı tutar; bu arada sadece beyne oturan şekilleri de vardır.

Bu dehidratasyonlu, süratle zayıflayan, hiperemik organlara sahip organizmada saprofit olarak bulunan mikroorganizmalar patojen bir nitelik kazanabilir ve in- feksiyon faktörleri olabilirler. Bu bakımdan böyle vakalarda antibiyotiklerikullanmak uygundur. Nihayet son bir somatik belirti ani olarak ortaya çıkan ve hastayı ölüme götüren kardiovasküler kollapstır.

Konfüzyon mentalin şekilleri :

1— Basit şekil : Burada sahneye hakim olan bilinç bozukluklarıdır. Diğer belirtiler pek göze çarpmaz.

2— Oniroid şekil : Hallüsinasyonlarla beraberdir. Hayaller ekseriya korkunçtur ve meslekî nitelik taşır.

3— Stüpörlü şekil : Hasta tam bir hareketsizlik içindedir vemütizm gösterir.

4— Delir egü : (Pyschose encéphalitique aiguë hyperazotémique) :

Şiddetli ajitasyon, öfke veya korku hali, yüksek ateş, hipera- zotemi ve diğer somatik belirtiler özellikle bu şekilde bulunur.Tanı :Konfüzyonun tanısı oldukça kolaydır. Yaşlılarda görüldüğü zaman demans ile karıştırılabilir. Demans sinsi seyirlidir, konfüzyon akut; genellikle hasta 15 gün ile 2 ay içinde ya iyi olur ya da ölür. Demans daha çok bellek bozukluğudur.

Konfüzyon bilinç ve algı sahasını tutar. Konfüzyonda karışıklık temel belirtidir. Demansta kelime ve fikir bakımından fakirleşme göze çarpar. Korsakov send- romu da gösterdiği dezorientasyon ile konfüzyona benzer. Fakat bu sendrom da bellek bozukluğuna bağlıdır. Ve hastanın saptayabildiği şeyler, belleğinde kısa bir süre, bazen birkaç dakika kadar kalabilir ve unutulur.

Bu kısa süre içinde hastadan düzgün cevaplar alınabilir. Epilepsi de konfüzyon halleri yaratabilir. Prekritik ve postritik konfüzyon klâsiktir. Temporal epilepsi nöbetleri oniroid hal ile birlikte olabilir. Histerinin alaca karanlık hali konfüzyona benzer. Bir heyean şokunun ardından ortaya çıkar; hasta eski hatıraları yeniden yaşıyor gibidir (Ekmnezi).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp