Selülit, Piyomiyoz, Nekrotizan Fasiyit

Selülit, Piyomiyoz, Nekrotizan Fasiyit :

Selülitte radyografik olarak yumuşak doku şişliği ve doku yoğunluğunda artış saptanır. Erken dönemde grafi bulguları normalolabilir. ileri evrede nekroza bağlı yumuşak dokularda gaz dansitesi karakteristik olmakla birlikte olguların önemli kısmında görülmez. BT inceleme yapılacaksa ağır enfeksiyöz sürece eşlik edebilecek renal yetmezlik akılda tutulmalı, şüphe varsa renal hasarı daha da artırabilecek iyotlu kontrast madde kullanımından kaçınılmalıdır.

Selülitte BT incelemede cilt altı yağlı doku dansitesinde artış görülür. Nekrotizan fasiyit geliştiyse yüzeyel ve derin fasiyal planlarda kalınlaşma, sıvı koleksiyonları ve gaz dansitesi bulgulara eklenir. Apse oluşumu ve reaktif lenfadenopati görülebilir. BT altta yatabilecek divertikülit gibi patolojileri ve tabloya eklenebilecek rüptür gibi vasküler komplikasyonları ortaya koymada yararlı olabilir. MR bulguları büyük oranda BT bulguları gibidir.

intravenöz kontrast kullanımı apse varlığını ortaya koymada yararlı olur. Hipoperfüzyon ve nekroz enfekte dokuya ulaşan kentrest miktarını azaltarak etkilenen alanın gerçek boyutlarını doğru yorumlamayı güçleştirebilir.

Yağ baskılama yöntemleri bulguları yorumlamayı kolaylaştırır. Alt ekstremite yumuşak doku enfeksiyonlarında cerrahi gerektiren ve gerektirmeyen olguları ayırmada kontrastlı MR yararlı bulunmuştur. Ultrasonografi (USG) pediyatrik hasta grubunun yumuşak doku enfeksiyon larında özellikle yararlı bulunmuştur. Sıvı aspirasyonuna rehberlik edebilmesi ek avantajıdır. Doppler USG vasküler bütünlüğü değerlendirmede yararlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp