Şeker Hastalığında Karbonhidrat Sayımının Önemi

Şeker Hastalığında Karbonhidrat Sayımının Önemi : Karbonhidrat, besinlerle vücuda giren glukozun ana ve doğrudan kaynağı olduğu için diyabet hastalarına her öğündeki karbonhidrat miktarını hesaplayarak bu hesaba göre insülin dozunu ayarlamalarını tavsiye eden bir ekol vardır. Buna göre, daha fazla karbonhidrat içeren bir öğünden sonra daha yüksek dozda insülin yapılması (ya da tam tersi) gerekir.Karbonhidrat sayımı denilen bu sistem, özellikle çoklu insülin enjeksiyonu veya insülin pompasıyla tedavi gören hastalarda kullanışlıdır.

Bu düzende yaşa ve vücut büyüklüğüne göre değişen bir şekilde her 7- 20 gr karbonhidrat için 1 ünite insülin yapılır.Bu yöntem, eski karbonhidrat değişimi sistemine benzemektedir ancak burada diyetle günlük alınan karbonhidrat miktarı kısıtlanmaz. Basitçe, yenilen yemeğe göre insülin dozunu ayarlamaya çalışan bir yöntemdir.Aşağıdaki listede, bazı sık tüketilen besinlerin 15 gram karbonhidrata denk gelen miktarlarının örnek bir listesi verilmiştir.

Bu sistem Ingiltere'de Diabetes UK organizasyonu DAFNE (Dose Adjustment For Normal Eating, Normal Belenmede Doz Ayarlanması) projesi çerçevesinde desteklenen büyük ölçekli bir çalışmada test edilmiştir.Bu çalışmada, Tip 1 diyabet hastalarına kısıtlanmamış bir diyette yediklerinin karbonhidrat içeriğine göre insülin dozunun ayarlanması öğretilmiş, bu hastalarda bir yılın sonunda, bu eğitimin yapılmadığı hastalara göre kan glukoz seviyelerinin kontrolü çok daha iyi bir şekilde sağlanmıştır.

Tip 2 diyabet hastaları için, DESMOND (Diabetes education and self-management for ongoing and newly diagnosed - devam eden ve yeni teşhis konmuş hastalarda diyabet eğitimi ve kendini yönetme) programı ümit veren sonuçlar vermiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp