Sedef Hastalığı Tedavi

Sedef Hastalığı Tedavi : Hastalığın nedeni bil ilmediğinden ne­dene yönelik tedavi yoktur. Belirtilere yönelik tedavi, olguarın çoğunda klinik iyileşme sağlar. Öıcelikle salisilik asit ve rezorsin gibi fcratin çözücü (kerato- litik) etkisi olar pomatlarla pullanmanm ortadan kaldırılması gerekir. Daha sonra cignolin ya da krisarobin içeren pomatlar kullanılır. Tüm sedef hastala­rınca bilindiği gibi güneş ışınlan klinik belirtilerin kaybolmasmı sağlar. Katran ya da katran türevleri içeren pomatlar ile güneş ışınlannın bir araya gelmesi iyileşmeye önemli katkıda bulunur. Bu­nun bir nedeni de katranın deriyi mor­ötesi ışınlara karşı daha duyarlı kılması­dır. Kortikosteroitli pomatlann kulla­nılması klasik bir tedavi yöntemidir.Son yıllarda sedef lezyonlan üzeri­ne uygulanan kortizonlu pomatlar başa- nlı sonuç vermiştir.

Enjeksiyon yoluyla deri içine uygulanan kortizon türevleri de iyileşme sağlamaktadır. Ama uygu­lanan bütün tedavi yöntemlerinin etkisi geçicidir ve soruna kesin çözüm getir­mezler. İyileşmenin ne kadar süreceği­ni önceden kestirmek de olanaksızdır.Uzun süreden beri tümör kemotera- pisinde kullanılan sitostatik (hücre geli­şimini durdurucu) ilaçlar son yıllarda sedef hastalığı tedavisinde de uygulan­maktadır. Bu ilaçlardan özellikle folik asit karşıtlan, hücre işlevlerini önemli ölçüde etkilemeden hücre çoğalmasını durdurur. Bu ilaçlann sedef hastalığını nasıl etkilediği, gene hastalıktaki histo­lojik değişimlerle açıklanabilir. Bilindi­ği gibi üstderi, hücrelerdeki mitoz bö­lünmenin artmasıyla belirgin biçimde kalınlaşmaktadır.

Bu nedenle üstderide- ki aşın hücre çoğalmasım normal düze­ye indirecek bir ilaç kullanmak gerekir. Ama sitostatik ilaçlarla tedaviye, ancak sedef eritrodermisi gibi öteki tedavilere yanıt vermeyen ağır biçimlerde başvu­rulmalıdır.Son yıllarda A tipi morötesi ışın te­davisi ile 8-metoksipsöralen birlikte uygulanmaktadır. Kısaca PUVA teda­visi olarak adlandınlan bu yöntem, ol- gulann büyük bölümünde son derece başanlı sonuçlar vermiştir. Ama pahalı aletler gerektirdiği için henüz tüm deri hastalıklan merkezlerinde uygulanama­maktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp